Diskusia k téme DVB-T na Slovensku

http://towercom.sk/sk/televizne-vysielanie.php?art… Teraz som to pozrel tu. Inak nejde ani Devín a Rádio FM odtiaľ.

Aktuálne sú vypadnuté všetky 4 muxy, asi nebude chyba u mňa, pozeral som do plánovaných odstávok, no nič som tam nenašiel. Ešteže mi ide MUX 2 zo Sitna.

Tak čo markiza sa zlakla ked už plánuje viesielať Dajto aj Foor v DVB-T a pred nedávnom ho odmietala :D asi sa bojí TV JOJ kedže aj ona plánuje spustiť 2 tv stanice v dvb-t.
Takže mux 4 je už zrejme plný v mpeg4 11 kanalov.
MUX1 ak bude v mpeg2 tak sa v priebehu tohto roka naplní tiež plan Dajto, Foor, Wau, Joj 4, Madam TV.
No podľa mňa by mohla TA3 prípadne aj ďalšie TV ísť v mpeg4 aby ušetrili na nákladoch povedzme si rovno, že sieť mux1 ide z lepšich kót Krížava, Kráľova Hoľa, Dubník.. no síce z menej vysielačov no z vyššími výkonmi ako mux2 takže pokrytie bude dosť podobné a v niekde lepšie ako má teraz mux2.
Takže ľady sa pohli aj v DVB-T no už aby sa pripravili frekvencie pre MUX-5 :D

Spustená už aj BB K49 (MUX 1), je tam Test 1 s farebnými pruhmi a v MUX-e 4 sa objavili nové testy, TEST2 až TEST11 sú kódované. V EPG je Extra dávka športu, skvelých filmov a detských programov. Cez vašu anténu už v najbližšom čase.

Vysiela uz K22 Kosice-Dubnik ? K57 chytam v Po v pohode, ale K22 zatial nic.

Po viac ako štyroch mesiacoch je znova spustený žilinský MUX na kanáli 56 z vysielača Žilina - Veľké Hradisko, ako prvým vysielaným programom v tomto MUXe je nová slovenská lokálna televízia Severka TV (momentálne beží v testovacie vysielanie), patriaca spoločnosti Slov Media Group s.r.o., niekdajšieho manažéra žilinskej TV 56 (bývalej žilinskej Žilinskej Televízie). Milan z Bytče.

Vysiela uz Severka TV na 56k v Ziline? Mala zacat uz pred tyzdnom, ale stale je okolo toho ticho.

Slovak Sport 2 bude pravdepodobne aj v DVBT, aj ked možno iba v regionálnych multiplexoch.

Zda sa, ze obchodny riaditel uspesne bnadviaze na tradiciu zaniknutych TV Patriot/TV56(exZTV). Predpokladam, ze teraz uz bartrovat nebude. Ma prilezitost ukazat, ako to vie robit on sam.
Podla webovej stranky TV56/ZTV tito este nezlozili zbrane. Akurat odstavili diskusne forum, ked sa tam zacalo diskutovat o rozbehu TV Severka. :)

Žilinský MUX na 56 kanáli z vysielača Žilina - Hradisko momentálne opäť zapnutý :) Stále pod licenciou spoločnosti AVIS s.r.o. Nitra, ale už s novým prevádzkovateľom a to spoločnosťou Slov Media Group s.r.o. Bratislava a prvou spustenou televíziou v tomto MUXe bude Severka TV. :)

Telekomunikačný úrad Slovenskej republiky [TÚ SR] vydal na základe žiadosti spoločnosti REAL TRADING, s.r.o., Piešťany povolenie na prevádzkovanie DVB-T vysielača miestneho multiplexu v lokalite Prešov. Na základe povolení bude vysielač Prešov - Šibeň vysielať na 27. kanáli s maximálnym výkonom 10 W ERP v nulovej rovine. Stred anténového systému vysielača bude 10 m nad terénom. Použitá bude vertikálna polarizácia. Povolenie nadobudlo právoplatnosť 13.03.2013 a je platné do konca februára 2020. Správa zo dňa 13.03.2013.

V Nových Zámkoch bude od jari vysielať NZTV na 60 kanály ( 500W )

V KE nabehli kanal 50. a 57. MUX 1 testovaci obrazec...to najlepsie od TOWER-monopolu.

Aj keď napríklad niečo nahráš z VHS kazety na disk DVD, tak ak ten disk "natiahneš" zo stabilných 2 hodín na 4 - 6 - 8 hodín tak taktiež pri záberoch, kde sa kamera pohne tak trhá až kockuje obraz... lebo ten analóg nestíha v digitále :)

Zdravim, chcem sa spytat, ake su nazory na kvalitu kompresie mpeg4 v porovnani s mpeg2 podla vas. Ked si totiz odmyslim vacsie rozlisenie pri mpeg4, teda ked si predstavim ze tych pixelov je tiez 720x579 ako pri mpeg2, tak mi to vychadza, ze mpeg2 je predsa len transparentnejsia kompresia. Len potrebuje na to aby sa prejavili jej kvality dostatocne vysoky bitrate.(6Mbit a viac). Vzdy ked pozeram na signal s mpeg4 a ked si odmyslim to , co ludi najviac ohuri, teda trochu viac pixelov, tak mi v tom obraze pripada nieco neprirodzene, osidene, umele, netransparentne hlavne pri pohyblivych scenach dochadza k miernemu rozmaznutiu. Utvrdzuje ma v tom aj fakt, ze ked nakrucam nejake zabery kamerou SONy v mpeg2 a v mpeg4, hoc aj vo vyssom rozliseni, pri prehravani vzdy radsej pozeram sceny v mpeg2 kompresii. Ta poskytuje pre moje oko dostatocne zadostucinenie, je to pastva pre oci. Co o mpeg4 nemozem povedat.

K tym poplatkom za SAT: Dnes je to 1euro za mesiac, o rok to bude 1,5. O dva to budu uz 2 eura ,nechcem vediet kolko to bude o 10 rokov.
Ale je to asi vec osobnej potreby a penazenky. Mam taky dojem , ze sucasna tzv. demokracia podopreta ekonomickou totalitou este pripravi svetu nejedno nemile prekvapenie.

Teraz som bol u brata, ktorý býva o pár metrov ďalej, nastaviť VP mux 32 a jemu tam ide dokonca lepšie VP mux ako 2.mux z Krížavy. Sila 76%,(u 2muxu 71%), kvalita 86%. 26 kanál mu vypadával, aj keď sila a kvalita boli dobré. Sito so zosilňovačom.

Nahnevaný pracovník TWC - myslím, že tie pracovné podmienky sú na Slovensku takmer všade rovnaké. Inak nevieš čo sa chystá do prázdneho muxu? Zaujímalo by ma, ako je to s cenou muxu v Česku a na Slovensku.
Kaja122 - 1€ na mesiac nie je tak veľa, takže ľudia aj keď nadávali ostanú určite pri sate. Je rozdiel mať 5 programov a takmer 30.
Ku Krížave - som sklamaný, že VP mux sa vysiela len tak malým výkonom. U mňa zavadzia v priamom výhľade len jeden kopec a aj tak kvalita skáče od 0 - 50 %. 2.mux pritom ide stabilnejšie od 60- 80 %. VP mux sa dá chytať u nás aj na 26k, ale je to tu samé pre-echo, takže na niektorých prijímačom to ide, na niektorých nie.
Príjem na smerovú anténu bez zosilňovača.
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň