Diskusia k téme Europa 2
Frekvencie sa menia vďaka AF, nie vďaka PTY.
Aj podľa PTY autorádio mení frekvencie.
Osobne si myslím, že význam PTY je dosť preceňovaný. Nepoznám nikoho, kto by vyhľadával stanice podľa PTY.
Overoval som si minimálne 10 frekvencií Jemných, všade je už LIGHT M namiesto pôvodného POP M.
Nemáš za čo, na takéto všeobecné otázky, ktoré priamo neohrozujú know-how rádia, odpoviem rád :)
Chápem.
Tak teda, Ďakujem za zrozumiteľné odpovede a za tvoj čas venovaný mojej zvedavosti :)
Ten finálny procesor tam má aj funkciu stráženia úrovní, ktoré idú do vysielača. Po trase môže dochádzať k neželaným zásahom do signálu - výpadkom a pod. V prípade, že má rádio v reťazci len jeden procesor, väčšinou ho dávajú na vysielač.
Procesor v štúdiu býva väčšinou kvalitnejší (viac pásiem, 6-9) a nastavuje sa v ňom farba zvuku, samozrejme s ohľadom na konečné úrovne. Procesor na vysielači býva lacnejší (2-3 pásma) a nemal by mať veľa roboty :) To znamená, že väčšinu práce si odmaká ten procesor v štúdiu :)
Každý vysielač (myslené ako rôznych modelov, typov, značiek)
V prípade používania rovnakých zariadení by však moja myšlienka realizovateľná, bola? Alebo?
A ešte jedna otázka. Takže s takejto schémy celého reťazca (ako povedzme Fun, E2, Sro) je nutné optimalizovať audio procesing v štúdiu tak, aby v sekundarnom procesore na vysielači nedochádzalo k veľkej limitácii či cllipingu v prípade prekročenia finálnych úrovni MPX atď...?
Tak teda ďakujem za zrozumiteľné vysvetlenie, zase som o čosi múdrejší :D
Ale nie, pýtal som sa len informačne, keďže som rozmýšľal, či pre dané rádio, to potom nie je ekonomicky väčšia záťaž, keďže musí mať početnejšiu technológiu, násobenú počtom vysielačov a teda či to nie je možné už finálne odbavovať v štúdiu a hotové MPX už iba trasami posielať kde treba. Podľa tvojho popisu usudzujem, že asi nie, keďže každý vysielač (zariadenie) je špecifický.
V podstate tak ako píšeš:
Zvuk z odbavovacieho systému ide cez mixážny pult do hlavného zvukového procesora. Z neho do trasy, ktorou sa dostáva na vysielač. Na vysielači ide do sekundárneho finálneho zvukového procesora, kde sa riešia limitácie a dolaďuje sa charakteristika pre daný vysielač (pokiaľ rádio používa rôzne vysielače). Do tohto procesora ide po dátovej trase aj RDS. A výstupom z neho je už MPX, ktoré ide do vysielača.
Samozrejme, že nie každé rádio používa takýto reťazec. Malé lokálne rádia nepoužívajú 2 procesory a trasou často nazývajú verejný internet.
Aha, .. Aha. Rozumiem. Ďakujem.
Takže zvuk je processovaný v štúdiu a odtiaľ sa posiela trasami osobitne zároveň z dátami RDS, ktoré idú z odbavovacieho SW, a v koncovej stanici (vysielač) je to vlastne zlúčené do procesora, ktorý má v sebe aj MPX limiter (príp, nejaký clliper) a vychádza von hotové MPX? Alebo?
PS: Píšem z iného PC, a neviem naspamäť svoje loginy :D
Europa 2 dopravuje moduláciu rôznymi trasami. Len pre RDS potrebujú 4 com porty. Viem to, lebo sme im dodávali drahý (podľa Rastamana) sw, ktorý RDS posiela von.
S tým MPX to nie je celkom tak ako píšete, bežne sa posiela audio a RDS data samostatne (cez satelit, alebo cez trasy). Na vysielači je potom finálny procesor a až z neho ide von MPX.
V tomto prípade si ale skôr myslím, že PTY neposielajú dynamicky, ale je nastavené staticky na tom finálnom procesore a v tomto prípade ho majú nastavené inak ako na ostatných vysielačoch. Dynamické RDS data sa totiž posielajú rovnaké, aj keď idú cez 4 com porty.
Pravdepodobne to je tak, že signál veľa vysielačov má zo satelitu, veď v opačnom prípade by rádiá nemali najmenší dôvod byť na satelite
Som inak prekvapený že tento miš-maš na rôznych vysielačoch vôbec existuje.
Predsa dnes, v modernej dobe už zo štúdia lezie kompletný MPX, kde sú obsiahnuté komplexné informácie, nie? A daný MPX sa potom posiela trasami priamo na vysielače, tak potom ako je možné, že PTY sa nezhoduje.
Taký Towercom to posiela trasami z Kamzíka, takže tam by to malo byť jednotné. Tie ostatné si asi kŕmia zo Satelitu, že by preto?
Podľa článku tu na webe sa má od 2.1 vrátiť do rannej show Matúš spolu s Kickou, ktorá prichádza ak sa nemýlim s rádia Viva. Barbora odchádza do Príjemného rána na Jemných, ale neviete niekto čo bude s Láďom? to som akosi nezachytil
Aktuálne to vyzerá nasledovne:
Používa sa PTY OTHER M, ale i POP M.
OTHER M je na 106.0 BB 100.9 PP a na 98.5 NMnV
POP M je na 96.3 PB 102.8 ZA a na 93.5 MT
Majú v tom MIŠ-MAŠ.
Iné freq. som neoveroval.
Redakcia začala robiť poriadky, pravdepodobne po "dotazoch" (aj z mojej strany) dlhoročných diskutérov radia.sk, lebo to čo sa tu dialo už snáď nebolo ani možné. Je možné že začali aj nejaké blokácie. Kiež by bol už pokoj
Nedráždil by som kobru bosou nohou :) Odkedy sa odmlčal, dá sa tu pokojne diskutovať k veci, bez nenávistných emócií spochybňujúcich každý úspešný projekt.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň