Diskusia k téme Zbytoce obsadene frekvencie /viac nasobne prekritie/
Momentík. Teď jsem se asi špatně vyjádřil. Neříkám, že ty vysílače jsou naprosto zbytečné. To nee. Ale nechápu na nich ty výkony. 5 kW na Úložisku je zbytečnost. 1 kW by stačil. Na Sitnu něco podobného pro SRo 1. I když, tam by se o tom teoreticky dalo polemizovat.
Sitno a Úložisko sú potrebné FM vysielače. Úložisko je definovaný ako dokrývací vysielač a je určený pre obce na južnom úpätí Nízkych Tatier, kde je signál z Kráľovej hole v tieni, detto pre mesto Ružomberok a celkovo pre Liptovskú kotlinu (to isté platí aj v prípade TV).
Keď v 60. rokoch postavili Suchú horu a Dubník, zistili, že TV signál v okolí Tatier je nedostatočný alebo nie je, postavili Kráľovu hoľu a aj naďalej bol problematický príjem v Liptovskej kotline. Postavili Úložisko a aj naďalej bol problém v Ružomberku, postavili vykrývač Mních + ďalšie vykrývače smer západ Havran, sever atď.
Sitno je určený pre Banskú Štiavnicu (tá je dá sa povedať v takom kotli, v doline) ďalej pre Ponitrie ako i pre cestný ťah a obce a mestá na trase Zvolen - Žiar nad Hronom - Žarnovica - Zlaté Moravce - Levice...
skus si naladit E2 na tej frekvencii - ziadna slava je to medzi dvoma mestami LM a RK a ani v jednom nie je riadny signal.... prav. radio preladuje BB 106,0, alebo 100,9 PP a nie je to v poriadku.
O to viac ma mrzia, ale frekvencie ako Fun radio 89,2, Jemne Melodie 101,3 a 104,6, ktore mali povodne vyssi vykon podla Not. a jednoducho a lahko si ich tieto stanice prekoordinovali na slabsi vykon.... (vsak na 1. dvoch ide len desatina vykonu a na tretej len polovica...) Nemohli si na 0,10kw vysielac skoordinovat menej lukrativne ? ale na co si pustat dalsiu konkurenciu.... a takto si to mozeme pekne rozporcovat po celom slovensku a zistime, ze niektore mesta by mohli byt lepsie pokryte viac stanicami a rada by z toho mala viac euracov.... Rada pre RTV? nemali by za ne platit plnu sumu???? a dalej je tu este dlho nevyuz frekvencia radia Viva 92,8 s vykonom 1000watov, ktora sa dlhodobo neyuziva.... tomuto sa hovori totalna neschopnost nasho organu
Tak, nejvíce zbytečné a to pro všechny stanice mi přijdou ty kW výkonu na vysílači Úložisko u Ružomberoku.. Těch 5 kW je naprostá zbytečnost. Stačí tam 1 kW nebo i 500W jako má E2. Tenhle vysílač fakticky nechápu......
Tazko je urcit hranicu objektivnej potreby vysielacov ako Sitno ci Ruzomberok... Ale aj tych vykonov na nich - uz som o tom pisal, ze 100 kW prazit do lesov a kopcov zo Suchej hory mi pride hlupe. Ked je na dohlad Kralova, Krizava, Sitno, dole LC ci NR - no, neviem naco to tam je?!
Este tak pre Hey - nepoviem, no SRo?! Zbytocne.
No, já jsem nechtěl provokovat, ale Sitno se mi taky zdá jeko naprosto zbytečný vysílač pro SRo 1. To samé je ale u nás v ČR s ČRo 1. Asi taková malá deformace na veřejnoprávních okruzích. Každopádně, ten soupis jsem myslel jen jako čistě informativní a konsolidovaný přehled těch frekvencí, které se až moc dublují.
To mas zbytocne... Kazdy sa bude bit, ako tie kmitocty potrebuje... Stacilo by, keby bola zaruka v rychlom konani sudov ci RVR, ktori by mohli odnimat taketo fq, prip. ich zamienat za dostatocne pre lokalitu - napr. E2 pre BJ staci 200 W, detto pre Zobor.
Rozhodne najvacsie upratovanie by potreboval SRo - napr. zbytocne silne vysielace na Povazi - VJ hra v ZA stereo, detto TN, ZA a BB, obstojne i NO. Tu by stacilo pre TN dat maly dokryvac. (hore ide Krizava, z dola VJ, Ponitrie kryje aj NR, BB a BA, vyriesilo by sa mesto...) Tiez Sitno ide zbytocne na 20 kW - BB, NR, St, VK - dost huste.
Dalo by sa pokracovat...
To by stálo za to udělat přehled takových duplicitních kmitočtů na území Slovenska
Jasne, ked to chces pocuvat na sumitko v pivnici... Naco je mestsky vys. v KE? A prekrytia v PO u KISS, JM v NM/JB (ta 90,8 je celkom v prd*li kvoli ZA) alebo tych 10 kW pre E2 na Zobore alebo fq v PO?
Bude to chciet inu odvahu poupratovat to tu... A tu nik nema - v zaujme kludu a zdravia...
ked si to take vezmeme tak ani jedna frekvancia nie je zbytocna kazda pokryva svoju cast uzemia
:D:D:D Neboj se. O tyto kmitočty nemám sebevětší zájem :-))))) Jediné, co by se mi líbilo, tak je 90,8 v Trnavě
Už si brúsiš zuby? :)
Nie, nič z toho nedostaneš. :(
Začal bych u SRo
103,8 - Ružomberok - SRo 1 - 5 kW
95,9 - Trenčín - SRo 1 - 10 kW
Europa 2 - 93,6 - Ružomberok - 500W
Europa 2 - 95,2 - Nitra-Zobor - 10 kW
Lumen - Trnava - 98,1
JM - Trnava - Jasl. Bohunice - 90,8
Možná že se u některých mýlím, ale takhle mi to připadne
EUROPA 2 100.9 102.00 103.7 107.1
zbytocne 102.0 Kosice 0,5kW a 103.7 Presov Lysa 8kW