Diskusia k téme Vlny MW a LW
MW & LW by mala byť skôr taká záloha ... Pre prípad nepredvídateľných udalostí...plus Topolná po rozdelení federácie už mala viac-menej nevyhovujúcu polohu na kraji CZ....
V Čadci nad sídliskom Kýčerka,kde bol umiestnený MW vysielač (tzv.stožiar samovrahov)-864kHz( stanica Bratislava, neskôr Regina)-už stoja dva veľké rodinné domy...
"Lukrativny" pozemok v Rimavskej Sobote?
To je snad nejaky oxymoron alebo vtip nie? :)
no, asi tam chce niekto postaviť poľovnícku chatu...
Niekto má zálusk na lukratívny pozemok.
Inak by vypli všetky.
Vdaka.
Skoda ale, cakal by som k tomuto aspon nejaky clanok.
Veď stačí pozrieť CRZ a vyhľadať si zmluvu o odstúpení s Towercomom, ako naznačil diskutujúci.
Smiem vediet zdroj tejto informacie? Na internete som absolutne nic nenasiel...
RTVS dáva výpoveď Towercomu; Rimavská Sobota 1521 kHz bude vypnutá.
V Žiline je tiež možné zachytiť podobný signál z majáka na žilinskom letisku. Ide o písmeno "Z" periodicky vysielané v morseovom kóde na frekvencii 508 kHz. Dá sa naladiť na bežnom SV rádiu.
Ďakujem krásne obom za vysvetlenie, o tomto som doteraz ešte naozaj nepočul.
Sú to zariadenia leteckej navigácie a v tom pásme sú legálne.
Prevažne vysielajú v medzere medzi rozhlasovými pásmami DV a SV, ale sú aj pásme stredných vĺn, prevažne v Rusku. Nie všetky majáky sú v prevádzke nonstop, na menších letiskách, alebo tam kde je prevádzka len občasná sa zapínajú podľa potreby.
Tak keď si to počul, prečo si aj nevnímal čo hovoria?
Dokonca to určite bolo v tvojom supermegaobľúbenom šušťavom zvuku. Kde je problém?
Asi 2 krát som tam počul aj niečo rozprávať. Aj keď väčšinou len to pípanie. Nevie niekto, čo to rozprávanie raz za čas môže znamenať? Spomínalo sa tam niečo, že Prešov, a neviem čo ďalej, ale Prešov tam bolo počuť určite. Nevie niekto???
Ďakujem pekne za info. Ešte otázka, možno som niečo prehliadol, ale môžu takéto majáky vysielať v rozhlasovom pásme MW?
Nie je to záhadná stanica, ale NDB maják Prešov na 571 kHz.
Vedel by mi niekto povedať, čo za stanicu to vysiela takýto pipavy zvuk na 567kHz. Pomerne veľmi silný signál aj cez deň v okolí Prešova. V pravidelných intervaloch signál zoslabol s veľmi nepatrnym sumom a potom naspäť zosilnel a išiel čisto. S týmto a hlavne s takýmto silným signálom cez deň som sa na SV v rozhlasom pásme ešte nestretol. Prikladám video.
Zo slovenska:
Rádio devín (702, 1098, 1521/ iba 18-6)
Z Čiech:
Čro 1 - 270 (iba 5-24/vikend 6-24)
Čro 2 (639, 954 / Iba 4-24/víkend 5-24)
Čro Plus - 1071
Country radio - 1062 (Znížený výkon od 19 do 6)
Český impuls - 981
Dechovka - 1233
Z Poľska:
Jedynka - 225
Z Maďarska:
MR 4 - 1188 (SK 18:00-20:00)
Z Rumunska:
Timasoara . 630 (V Nedeľu aj v Slovenčine)
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň