Diskusia k téme DAB/DAB+ na Slovensku
Och ty masaker! Ved si prepni na 2G sieť alebo celkom vypni a budes zit vecne :)
A presne preto mobilné telefóny automaticky zvyšujú vyžiarený výkon, aby "pretlačili" signál von, do BTS.
A s 5G príde pravý RAKOVINOVÝ MASAKER - totálna globálna ONKOLOGICKÁ PANDÉMIA.
To bude skôr pokovenými oknami, ktoré sa používajú na novších klimatizovaných vozňoch kvôli obmedzeniu prenikania slnečného svetla, ale zároveň pomerne silne tlmia rádiové signály. Toto sa dosť rieši v súvislosti s mobilmi.
Moje testovanie v ktorých vozňoch nefunguje DAB+ je definitívne. Najhoršia hluchota ostala vo vozňoch Push pull takmer nulový signál v Elektrickej jednotke 671 kde je toľko elektrosmogu, že vyprchujúce atómy kostrového prebíjania spôsobujú I pocit tlaku v hlave čo je migrénystov dobrý úvod. Podobne to je to na 2 mieste hluché i vo všetkých ZSSK prerobených vozňov kde DAB zo 100% signálu zachytíte len na 15- 25 %. U vozňov od OBB prevádzkovaných ČD a Regiojetu je signál omnoho lepší a zo 100% v nich zachytíte skvelých 80% . A u starých OBB vozňov na trase Komarno - BA ťahané deisel Herkulesom, zachytíte 100% signál na 97 % . Nuž čo dodať. Treba sa stým na SK tratiach prehnaného žiarenia silo prúdu len s ním tu zarovnať.
Nic take nemam pred bytom, aj elektricky su asi 300m od bytu...
Signál môže rušiť aj elektrické vedenie vysokého napätia alebo trolejové vedenie vlaku.
na Opatskom ano, tam nie si v tieni, tam isto aj na obycajny drot... aj na zaciatku Jazera pri teplarni, tam nie je problem...
Ja som myslel najma iste casti Krasnej a pre upresnenie Jazero: ulice Galakticka, Druzicova, Raketova, Stalicova, najma na nizsich poschodiach, tam je zrejme nejake hluche miesto pokrytia, alebo nieco blokuje prijem, neviem... elektronicky smog?
Vysielace Bankov alebo Sibena hora sli v pohode...
Takisto z Madarska radia - ciste stereo...
Aj mne sa zda ze v Kosiciach na Tahanovciach mi najviac rusi radia z Hering.Dokonca aj dab mi nabehne iba obcas.Na Tahanovciach mi ide najlepsie Dubnik.
Možno máš lokalny problém, mne na Opatskom na hranici s Jazerom slo dvbt na 5cm drat v kancli
samotny vysielac Heringes zle pokryva niektore miesta najma v MC Kosice - Krasna a Nad jazerom. Umiestnenie vysielaca nie je pre mesto vhodne. Sam som byval roky Nad jazerom, prijem FM stanic z Heringesa vnutri v byte aj s externou antenou uz len v mono katastrofa. Zasumenie na urovni nepocuvatelnosti.
DVB-T z Heringesa som nechytil vobec...
Zo strany Towercomu to nie je technologický problém, ide skôr o medzinárodné koordinácie, ktoré vedie Regulačný úrad SR.
Heringeš je v smere od Košíc až na pársekundové výpadky počuť po nový tunel pri Prešove a aj vo vyššie položených častiach mesta. Čo ma prekvapilo, tento vysielač som počul v autorádiu nad obcou Úloža pri Levoči, skôr som čakal 12A z Krížavy ako Heringeš. Áno, Kráľova hoľa a rovnako tak aj Dubník by mohli kvalitným signálom pokryť možno spolu až tretinu územia celého Slovenska. A aj severné Maďarsko, časť Poľska a možno aj dakde na horách v Rumunsku by sa potešili :-)
Ten trencin je uz pusteny ?
Lebo 12C mam v tom smere off .Ide len stredoslovenska verzia 12A zilina.
Ta poznamka k Borskemu Mikulasu ? To je iba navrh ? ci ?
Caw rasto z presova ano dobre píšeš tou trasou chodím stále každý deň do práce aj domov niekedy volno cez týždeň mam ide hej dab smerom na záhradné od fintic plný signal je 16 paličky su,ty kde presne bývaš vo finticiach alebo presove ja zahradnom tu je Slaby signal z ke cez DAB iba 3,4 sú by sme sa mohli stretnúť meste niekedy vo februári.
Nechce sa mi hľadať na internete, ale pred rokmi niekto z Towercomu komunikoval, že KE-Heringeš je len dočasné riešenie. Keď Ukrajina vypne analóg a prejde do DVB-T tak bude možné presunúť vysielanie z Heringeša na Dubník. Dubník by rušil analóg na Ukrajine.
Ukrajina už dávno vypla analóg, začali vysielať rovno v DVB-T2 a technici v Towercome ešte asi nedopili kávu aby to zrealizovali, poprípade im to ešte nikto nepovedal, že Ukrajina už ide v DVB-T2.
Info z leta 2021: Ináč v Prešove na sídlisku III som DAB nezachytil. Vo Finticiach na kopci do Záhradného DAB nabehlo. Dokonca aj z Poľska.
V Trenčíne sa bude stavať dabko,
Aký to bude mať na naších ľudí dopad?
Už teraz sa preto počúva radio lepsie
A šumi v radii možno budu trochu redšie.
Spievam ódu radosti na to dabko.
Vraj do roku 2020 ten sľub asi trochu smrdel.
Po uliciach mesta sa klebetí, že isto budú mať tie DAB radia deti detí.
Je zo strany Towercomu alebo RTVS známy aspoň predbežný dátum, kedy by sa DAB mohlo rozšíriť aj na východnom Slovensku? Dosah vysielača z Heringešu v Košiciach je na jednej strane ohraničený Slánskymi vrchami, na severe Prešovom a na juhu maďarskými príhraničnými obcami. Signál z Dubníka by výrazne pomohol väčšine východu a za Tatranskou Štrbou by sa už mohol plynule preladiť na Krížavu, ktorá tam končí.
ohladom pohnutych ladov, treba nieco viac dolozit :)
Dobrý úmysel pre digitalizáciu rozhýbe konečne s dobrým začiatkom tieto ľady na Slovensku a ukážkovo sa DAB presadí pre mnohé komerčné Slovenské FM rádia, že aj u nás sa DAB oplatí ladiť, pretože RTVS tam má vždy čo ponúknuť v ich digitále predovšetkým pre tých ktorí radi ladia net vysielanie aj cez DAB v chalupách či v autách.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň