Diskusia k téme Prosba - vráťme sa k "zvuku"
:) Pali pripada ti to ako hudba? Preco ma chces presvedcit ze "FM zvuk" je nieco ine ako "zvuk"? Preco mi chces nahovorit ze FM nema sirit zvuk, hudbu najlesie ako dokaze? Vieme ake obmedzenia ma FM a ze sa neda pouzit plny dynamicky rozsah (okrem ineho) ako na cd... a? Ja sa pytam preco sa pouziva v priemere rozsah len 0.5dB - 3dB (a to som stedry) ked si sam spominal ine cislo?
Tak ked Jemne vystihuju tvoje slova, tak potom sa radsej venuj niecomu inemu :-) Nic v zlom. Jemne su radio s dokonale nastavenym zvukom a ich technika, ktoru na to pouzivaju, je aj zodpovedajuce ich dokonalej kvalite..
Robit rebricek s radii ktore vsetky spadaju pod ciaru "zle" nikam nevedie... tolko moj nazor. To ze devin hra inak od ostatnych este neznamena ze hra lepsie ako ostatny a naopak... atd. Zaujal ma nazor na Jemne, ktory som uz niekde cital. Co take milove tam oproti ostatnym pocujete? Nemyslim to sarkasticky, ale to je presne radio ktore vystihuje slova mojho prveho prispevku.
Ten clanok je absolutne tendencny, vo viacerych veciach nie celkom pravdivy praveze. Napr. uvedene ukazky v nom nie su pravda, ze radia maju taky zvuk. Je tam pouzity zvuk zo softwareoveho procesora a este k tomu totalne skresleno nastavany a ten pan autor o tom pise, ako o dogme, ze takto to je.. Je to ako pisat o polievke, ktora niekomu chuti viac, ci menej osolena...
Neporovnavaj cdcka, ktore maju rozpatie 90 dB s FM pasmom, ktore ide nieco okolo 30 db (odstup signal-sum) V nastaveni zvuku je praveze nas slovensky eter, az na par vynimiek, na tom praveze dobre.. Takze urcite netreba nic menit. Teda az na tie vynimky :-) Ked chces nekomprimovany zvuk, tak ho nehladaj na FM pasme...
Zaujímavý článok - v mnohom sa dá súhlasiť. Pre začiatok jedna pripomienka - pán niečomu rozumie, niečomu úplne nie .. napríklad na použitých ukážkach použil podľa môjho ucha jednopásmový kompresor... takto naše rádiá neznejú ... napríklad slovenský rozhlas hrá oveľa priateľnejšie ako expres... Jemné sú zo zvukom na míľe vzdialené od ostatných - nejdem hovoriť, či je to dobré, alebo zlé... skrátka oni majú jedinečný zvuk.. Taký devín má zas úplne iný zvuk, čiže nehovorte mi, že nie je z čoho zostaviť rebríček...
Obavam sa ze nieje z coho rebricek zostavit. Mne pride ze nase radia su na tom nejak rovnako, mam hlavne na mysli ten "top" co tu mame, lisi sa to ked tak frekvencnymi korekciami... Vo vseobecnosti je na tom Rakusko lepsie z ktoreho by som vybral ako tak Kronehit... Otazkou zostava ci to nejde posunut este dalej.
Btw. len pre zaujimavost; http://pira.cz/ext/ondra/mono.htm
Treba začať osobným rebríčkom staníc vysielajúcich v okolí a skúsiť ich aspoň zoradiť od najhoršej po najlepšiu, čo sa zvuku týka... Aby sme vylúčili subjektivitu názoru, bude fajn, keď sa tu na túto tému vyjadria viacerí a prezradia svojich favoritov - i keď mám pocit, že na túto tému sme sa tu už kedysi hádali... Osobne si ale myslím, že buď to na vyriešenie problému bude potrebný starý dobrý človek - čiže vysielací technik - ideálne s titulom Majster Zvuku - ako sa im kedysi vravelo... Alebo čakáme na vývoj zariadenia, ktoré by to dokázalo ustrážiť rovnako ako človek z mäsa a kostí...
Po precitani prispevku ma hamba fackuje... mas recht ZŠ by sa vazne hodila!
Netvrdim ze by sa to malo nechat bez upravy. Predsa len je to FM a je treba nieco obetovat, ale toto uz nie je hudba... ja len nechapem preco sa vsetci tvaria ako by to bolo v poriadku, ako by sme boli kvalitou na spici.
Ja mám tiež prosbu. Vráťme sa niektorí späť na ZŠ a zopakujme si gramatiku predtým ako niečo vylepíme do diskusného fóra... A teraz k téme: Mnohé rádiá (takmer všetky) prešli pod odbavovacie softy, miešajúce rôzne obdobia nahrávok s rôznymi masteringovými hodnotami príznačnými pre dané obdobie. Mnoho "vysielacích technikov" sú ďalej aj speakrami ak by mali aj možnosť strážiť VOLUME lietajúce okolo nuly, mnoho z nich nepochopí, že to tak má / nemá byť. Nie sú totiž na tieto vnemy uspôsobení - sú to len speakri obsluhujúci naprogramovaný aparát s tlačidlom next. Je to dnes pri súčasnom prístupe k obsadeniu vysielacieho štúdia nemožné. Zároveň je dnes dynamiku postrádajúci mastering natoľko natlačený, že i sledovanie výstupnej úrovne na akomkoľvek indikátore stráca pointu, pretože skladby s rozdielom 30 rokov (v pôvodnom znení) budú lietať okolo nuly a na vnem budú znieť niekoľkonásobne tichšie!... Celé vysielanie bude tým pádom pôsobiť veľmi rušivo a ľudia budú takéto stanice odlaďovať, nakoľko raz bude ticho a raz príliš hlasno. No a nakoniec - myšlienka je to dobrá, tiež som bojobník proti BrickWallu a môžem povedať, že sa to v niektorých prípadoch veľmi lepší. Napríklad teraz veľmi často hraný Adam Ďurica má pôvodný master v Dynamic-Range metri hodnotu 11 čo je až príliš dobré číslo. Obyčajne to dnes lieta okolo 4-ky.
Toto je prosba pre ludi ktory maju moznos zmenit terajsi "moderny" trend vysielania zvuku pomocou procesorov limiterov expanderov atd... (nestaci ze sa tak uz nahrava?) Apelujte na svojich veducich a manazerov, vysvetlujte, robte osvetu a tlacte FM pasmo spat k hudbe. Technici a zvukary posnazte sa troska zabojovat o napravu, ved dnesne vysielanie "hudby" sa skor podoba na vysielanie suboru suvislych rovnakych tonov, presne korigovanych a upratanych tak ako to vyhovuje FM vysielaniu ako takemu... ale nezabudajeme ze FM tu je a bolo vynajdene pre sirenie hudby, "ZVUKU" a nie len pre sirenie "morzeovky" len preto ze ta sa lepsie siri a prima v hociktorom zo zariadeni.
Dakujem.
PS: Mozno naivne, ale snad sa niektory osloveny aspon zamyslia...
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň