Diskusia k téme Moderátori robia svoju prácu len preto, že nič iného nevedia?
A ona v tom počasí ešte doslova povedala: "Ta co vychodňare" pozrieme sa aké bude u Vás počasie... Riadna sila
Tak, súhlasím s Tebou. Cez prázdniny chodím po Slovensku aj po zahraničí a niektorí ľudia sa čudujú, ako mäkko rozprávam, že ako to dobre znie. Výrazov z češtiny mám dosť aj ja, no čo chceme, keď 40 % dabingu v našich televíziách je český. za to v Česku je slovenského dabingu možno 1 %, ak nepočítam originál napríklad Odsúdené, Súdna sieň a iné slovenské veci, ktoré dáva väčšinou Barrandov.
A hlavne by si mali na ľúbozvučnú mäkkú slovenčinu a výslovnosť dávať pozor "Zapaďňare" (to je len taká úprava Západoslovákov ako raz v počasí povedala rosnička Lucia Dohňanská, že aké počasie budú mať Vychodňare...) No a keď počujem ako povie Lady Mariannna, citujem: slovenská demokratická lavica, no viac mi netreba ako to trhá uši (trh uší:o) alebo: Lubo. - Ľ - na západe no existing? :o)
jedine, co ma trapi na moderatoroch v slovenskych radiach, je otrasna slovencina..to, ze robia brepty, by mi az tak nevadilo..ale ked pocujem dokomolene slova z cestiny, vypinam radio okamzite..ludia drahi, kde sa podeli makkcene a slovensky prizvuk na prvej slabike..v komercnom nech si hovoria, ako chcu, ale v slovenskom rozhlase je to maximalne nevhodne..ako slovenku ma to uraza..clovek, ktory nevie spisovne rozpravat, nema v radiu, deto v televizore, co robit..apelujem na vas, ktori ste zapojeni v tejto diskusii a pracujete v radiu, aby ste upozornili kolegov na tento fakt. dakujeeem
Slovo moderatori by trebalo dat do uvodzoviek, pretoze vacsina z nich nevie ani to.
...moderovat - to sa neda naucit, to musi mat clovek proste v krvi a taktiez to nemusi mat na papieri, ze to vie...vacsina so zurnalistikou alebo masmedialkou nic nemaju...je to velmi o chceni, talente a stasti...pretoze len malokoho vezmu do eteru bez akejkolvek praxe i ked moze vyzerat akokolvek talentovany..moderovanie + mixovanie zaroven chce mnoho snahy, treningu a najma priestoru, ktory malokto dostane...a ako uz bolo spominane, to sa neda robnit pre peniaze a clovek musi svojej praci verit...ale treba skusat a prajem vsetkym vela stastia, aby sa pred mikrofon dostali a moderatorcina im ucarovala...tak ako mne
aby sme poodkryli tajomstvo platov vo veľkých rádiách - honoráre sa pohybujú v sumách 1000-2000 euro mesačne...niektorí majú viac, niektorí majú stanovenú určitú sumu za vysielaciu hodinu, iní za program.
CV nestačí, najlepšie je hned poslať aj nahrávku hlasu. A pokiaľ máš v CV uvedené že s prácou v rádiu skúsenosti nemáš zabudni na prácu v rádiu. Alebo si zaplať predraženú moderátorskú školu a ak budeš naozaj dobrá tak v rádiu pracovať budeš. Ale tak ako napríklad aj v hudbe, aj tu platí že musíš mať talent. Byť dobrým moderátorom sa nedá naučiť. S tým darom sa treba narodiť. Napríklad tak ako Adela a mnohí iní.
vy si fakt myslite ze ludia v mediach zarabaju miliony? mozno v televizii maju ludia penizae o ktorych sa nam moze iba snivat, ale myslite si ze taky moderator v celoplosnom radiu zaraba kolko? okrem toho podla mna radio sa da robit iba vtedy ked ta to bavi a nie pre peniaze pretoze ked to cloveka nebavi tak to hned z eteru citit, nemyslite?
napriek tomu, že nič neviem: nikto sa mi doteraz zo žiadneho rádia neozval (cévečká odoslané), hm...
Vy by ste chodili do práce,len pre pekné oči???
...v tzv, regionalkach to robia ľudia lebo ich to baví, ťažko pre prachy . Poznám takých frajerov, ktorí majú "na viac" ale radšej idú hlásiť počasie na Markízu, servis do Expresu alebo podobné somarinky, len aby boli v celoploške...howk:)a mali prašule.
To co si napisal plati len pre regionalky. Moderatori v celoploskach to maju ako hlavny job. Navyse stanice, ktore pracuju vylucne na zaklade sofistikovanych prieskumov, teda X, Fun a JM si tych moderatorov tiez hodne "pestuju" Moderatori musia pravidelne navstevovat hlasovych pedagogov a konzultacne firmy ich zas ucia ako narabat s hovorenym slovom vo vysielani...
Problémom u nás je tzv.rozhlasová kultúra.Mnohé stanice v zahraničí si svojich moderátorov vyslovene pestujú.To znamená ,že majú svoje strediská kde si ich pripravujú na taký štýl,aký daná stanica ponúka.
U nás až na pár výnimiek/ex-TWIST,SRo a snáď čiastočne FUN a OKEY/ tu máme väčšinu ľudí,pre ktorých je radio len tzv.bočný džob/neodsudzujem/ a potom to aj tak niekedy vypadá.Takže aj tam vidím čiastočnú príčinu.
Matus,junior, si si isty? Skorej asi out of mind. Junior vie velmi dobre co rozprava. Zakladna denna zostava funradia nema realnu rozhlasovu moderatorsku konkurenciu na SK, minimalne v tomto type prace ,nebavime sa o publicistike alebo tak. Entertaineri. Kto este? Dodo a Noro, zufalci,alebo Ego ci jak sa vola? Mozno este Slavo, nepocuvam ho, ale aj to je iba odchovanec Fun.
Nooo, niektorí moderátori nevedia ani moderovat...
Už dlhšiu dobu sledujem nešťastné moderovanie Lucii v radiu FM.
Mám z nej pocit akoby moderovala v školskom rádiu v Revúcej...
Alebo Junior vo Fun radiu.Na ňom pekne počuť ako ústa predbiehajú mozog.K tomu afektované vyjadrovanie a je z toho jeden trapny vstup za druhým...
jednoznačne najlepšie moderovanie je na Vive,Okey a rádiu Slovensko...
urcite nevedia nic ine robit ako moderovat a moderuju perfektne
nas tvoje dristy nezaujimaju to tu sem nepatri lebo to nema nic spolocne z radiami a mozes sa dopredu ospravedlnovat kolko chces
Ja si tiež myslím, že prácu moderátora nemôže robiť hocikto, treba na to istú dávku sabavedomia, veriť si, že som v niečom dobrý, a samozrejme aj byť v tom dobrý...je to droga a ten, kto k tomu raz pričuchol, už s tým nemôže prestať. Aj ja som sa vždy zaujímala o prácu v rádiu a chce to trochu snahy a možno aj "talentu" a kto velmi chce, dostane sa tam. Treba si veriť....
V úvode Vás všetkých pozdravujem a zároveň Vás prosím o malú láskavosť.Som študentkou 3. ročníka na Trenčianskej Univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne. Chcela by som Vás poprosiť o vyplnenie nasledujúceho dotazníka týkajúceho sa etiky a konfliktov na pracovisku. Dotazník je anonymný a jeho výsledky budú použité výhradne pre potreby spracovania mojej bakalárskej práce. Veľmi ďakujem všetkým, ktorí mi pomôžu a zároveň sa ospravedlňujem, ak som nesprávne využila miesto.Ak sa rozhodnete pomôcť mi, uvedený dotazník nájdete tu: http://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=cD…
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň