Diskusia k téme Sporadická vrstva ES

No momentálne som uplne vypnutý, tuner (časť domáceho kina SONY) ktorý bol kedysi nepoužitelný lebo bol v blízkosti modemu a Wi-Fi routru som presťahoval do izby kde som na ňom cez zimu často počúval hlavne Kiss-Hády 88,3MHz išlo velmi pekne, boli aj dni kedy to vyzeralo na RDS, bohužial bezuspešne, alebo potom Class FM či Petofi radio. No ale teraz som robil zmeny s internetom a na tuneri mi skončil položený zasa Wi-Fi router takže odvtedy už tuner ani nezapínam, používam ho už iba ako prepojenie na repro s druhým PC na ktorom pomaličky rozbieham menšie internetove radio . Takže ked ladím tak už iba v aute :)

aky nakoniec pouzivas tuner? si sa potom uz nejako neozval... :)

No neviem, pozeral som playlist, vtedy mali vysielať hudbu. Skúsim nájsť, kedy vysielajú správy po francúzsky.

Podla mňa to nie je sporadika ale samotné FM4, ajkeď chodia správy väčšinou v angličtine tak chodia aj vo francužštine, ale hlavne podmaz je taky isty ako ked idu spravy po anglicky.

Rádio ukazovalo, že si s PI kódom nie je isté (za PI kódom bol otáznik).

Nazdar, asi okolo 12:40 mi na 102.1 MHz začala hrať nejaká francúzska stanica. Hrala asi 1 minútu, šumela a bolo tam počuť aj FM4 z Grazu. Nabehol aj PI kód, ale bol chybný (B822, to je maďarský PI kód, francúzske sa začínajú na písmeno F)
Video: http://www.youtube.com/watch?v=9UzRoFVBqIo
Rádio - Sony XDR-F1HD (upravené)
Anténa - 7-prvková smerová
Lokalita príjmu - Chorvátsky Grob, pri Bratislave

kde by som kupil tecsun tuner? (mimo ebay)

Aj s Rds,tiez ta ista lokalita :-)

Chorvatske radio bez Rds 106,40 Mhz,prave teraz.Lokalita Ba-Petrzalka.

Palo: Dakujem za info
MAJAK: nie, radio moc nepocuvam, len vtedy som len tak ladil a zrazu slovinci...

chytas pod slavinom bezne chorvatov?

Je to isté tropo. Preto sa tvoj príspevok hodí skôr do diskusie "rekordy". V posledných dňoch boli veľmi dobré podmienky na šírenie vĺn. U mňa dnes ráno napr. zase 90,9 R-ZURNAL s okamžitým RDS z Ústí nad Labem - takmer 400 km. Vyvrcholiť tropo malo niekedy k obedu, ale to som bol v práci. Muselo toho chodiť oveľa viac.

Dnes sa mi podaril historicky prvy ulovok :) (pravdepodobne Tropo)
Radio Slovenija - prvi program (A1)/ frekvencia 90,9 (vysielac bud Osilnica, alebo Trdinov Vrh, alebo Zahomce - Trojane)/ lokalita Bratislava - pod Slavinom/ cas od 13:00 po 14:30

Kousek od ZLINA hraje jedno CHORVATSKE radio stabilne,je to horizoltalne smer BRATISLAVA FM 99,7mgh,sice uz jsem ho dlouho nezkousel cca 1rok ale signal stabilni asi 60az 70 procentni,jinak opacnym smerem vertikalne na te same frekvenci hraji POLACI,ta sama frekvence mi jeste nabizi BONTON az z PRAHY ale velke uniky a zase ta sama frekvence opacnym smerem EXPRES SK

aj vam sa stava ze chytate chorvatske radia bezne v bratislave (na miestach s vyhladom na madarsko) posledne dni?

práve sporadika - francúzsko

FM DX: Sporadic-E Reception of SRo Radio Slovensko on 90.1 in Pyrgos, SW Greece ... http://www.youtube.com/watch?v=GK_rqrhEjog

Aha,ale objavuje sa to niekedy,a paradox je,ze to som nebol na tom najvyššom mieste.Minulý rok som bol u nás najvyššom kopci 622m a tam nic,ani z jednej strany,nech som bol kdekoľvek.Dole sa mi niekedy stávalo,že šla STV z radia

Máš tam veľmi silný signál, ktorý ti zahltí tuner. Mne to robí na kopci akonáhle mám viditeľnosť na Krížavu.

Už niekoľkokrát sa mi stalo,že na jednej frekvencíi počujem hrať 3 radia dokopy-naposledy 92.7Mhz.Bol som na kopci a na 92.7 zachytím Expres,niekedy i s RDS,podľa toho kde som,teraz Expres,Europa 2 a Jemne dokopy.Čím je tento jav spôsobený ? Testované na mobile,i autorádíí,lokalita-nedaľeko Vrboviec-okr.Myjava.
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň