Diskusia k téme RDS
Kossuth rádio tiež nie je zďaleka len čisto spravodajské rádio...
Kvázi informačné Rádio Slovensko si PTY INFO a už vôbec nie NEWS nezaslúži. To by bolo treba posunúť program niekam inde.
Pozrime sa teraz na to aké PTY používajú informačné verejnoprávne rádiá zo susedných štátov:
Česká republika - ČRo 1 Radiožurnál - PTY INFO
Maďarsko - Kossuth rádio - PTY NEWS
Poľsko - Jedynka - PTY INFO
Kvázi informačné Rádio Slovensko používa prevažne PTY POP M, viem akurát, že na VARIED je to nastavené na 96.6 MHz BA - Kamzík, 103.6 MHz LC - Blatný vrch a na 92.2 MHz PP - Kráľova hoľa.
na 98.3 MHz je počas vysielania Patrie "RADIO_FM", dnes som si všimol, že na 93.5 MHz LC "RADIOONE" nie je vysielaný RT.
PTY (SRo 1) VARIED sa vysiela aj na 103.6 MHz LC a 92.2 MHz (Kráľova hoľa).
Devín 102.0 (Laskomer) oddnes taktiež má PTY označenie "CLASSICS", ešte včera bolo VARIED.
Inak vysiela _PETOFI_ (HUN) RT ?
DAB-ko v LC sa mi nepodarilo zachytiť, ale napr. vo Veľkom Krtíši bol veľmi slabý náznak signálu na kanáli 11D (pravdepodobne sa jednalo o Budapešť)..plný som mal max. 1 štvorček zo 16-tich (DigitRadio 210).
som si všimol, že na 98.0 MHz je počas dňa (keď tam vysiela Patria SRo 5) PS "RADIO_FM".
Devín (PTY) už zväčša prešiel na "CLASSICS" (tak to má aj napr. maďarské rádio _BARTOK_), avšak u 102.0 BB-Laskomer a 103.1 MK-ŠL je to stále nastavené na "VARIED".
Napr. KOSSUTH_ rádio má PTY "NEWS" a pritom to nie je čisto spravodajské rádio, takže podľa mňa pokojne môže aj SRo 1 (rádio Slovensko) používať takéto označenie PTY. POP M nie je vhodné označenie, buď nech používajú NEWS alebo VARIED (VARIED už je napr. na BA frekvencii 96.6 MHz), poprípade ešte INFO.
Tiež PTY CLASSICS, na 102.0 je zatiaľ VARIED.
classic - hm a ja som sa vzdy divil preco maju varied... asi to niekoho konecne po rokoch napadlo zamenit
Všimol som si, že je to nastavené na "CLASSICS" 102.0 je nastavené na "VARIED".
Už by si konečne mohli dať ten čas do poriadku, u oboch staníc je CT v rámci RDS viac než hodinu pozadu.
Už aj na 101.5 MHz je RDS "REGINA S".
Skus si vypnut AF,a maj stale naladenu frekvenciu 100,3 FM,vtedy ti to nebude prepinat.Mam teraz autoradio Panasanonic bez AF,dokonca na nom nieje ani RDS a stale viem co pocuvam.
Som zvedavy, ci to bude vediet odlisit aj moje autoradio.
Vyjdem z tunela Branisko a vecne ma ladi na Reginu BB a nie Reginu KE, ktoru chcem pocuvat, ved som este na Vychode pod Spisskym hradom... Zial, radio neviem prinutit pochopit, ze nieje Regina ako Regina... primitivne autoradio. Otestujem najblizsie.
aj do praxe. 96.9 je RDS "REGINA S", ale na 101.5 je stále RDS "REGINA".
Všetky Reginy odlíšené t.j. Z, S, V
v N.Zámkoch ,ale aj na Bratislavskej frekvencii 98,9 je nastavené v poriadku. Počas vysielania Patrie 6-18 je Patria a po 18-tej po automatickom prepnutí na rádio Devín sa aj RDS prepne na Devín a mne po chvíle autorádio prepne na silnejšiu 104,4 BA Devín. Frekvencia 98,3 v minulosti tiež vypisovalal počas vysielania Patrie RDS Patria. Teraz som to dlho nesledoval,kedže nemám dôvod ladiť toto rádio. Každopádne ide o "dočasne"prepožičanú frekvenciu rádia_FM pre Patriu či Devín. SRO akosi zaspalo zo slubovaním dokrytím hlavne rádia _FM. Stále chýba Nitra a slubovaná B.Štiavnica. Jediné zlepšenie pokrytia prišlo po prechode pod Towercom aspoň na frekvencii N.Zámky 102,8,kde teraz plynulo preberá pokrytie po BA 89,3.
RT Lumenu na 93.3 zo Sitna a na 102.9 (BB) nie je zhodný. Na 93.3 sa to začína takto: Najdi svetlo, preskoc tien...asi je to tak aj na mnohých iných frekvenciách Lumenu. Na 102.9 (BB) sa to, čo ja viem, nikdy tak nevysielalo. Na spomínanej frekvencii je teraz len "THREE CROSSES -" v RT.
som postrehol, že Patria (SRo 5) na 98.0 a 98.3 nemá počas dňa zhodné RDS. Na 98.0 sa to normálne identifikuje ako "PATRIA", ale na 98.3 bolo v RDS "RADIO_FM". Napr. pred bystrickým hypermarketom TESCO na Zvolenskej ceste mi na 98.3 nabehlo RDS, ale preladilo sa mi to na 105.4 MHz Rádio FM, čo je silnejšia frekvencia u nás v BB, a to napriek tomu, že tam bolo vysielanie PATRIE, čiže vysielanie PATRIE na tejto frekvencii sa tak asi na mnohých autorádiách na viacerých miestach nedá počúvať, keďže sa to automaticky preladí na Rádio FM, pretože v RDS na 98.3 je počas dňa "RADIO_FM".
Na frekvencii 102.9 Topoľčany nie je aktivné RT
že na 101.5 Regina BB sa v rámci RT zobrazujú názvy skladieb, na 96.9 Regina BB RT vôbec nie je momentálne aktívny.
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň