menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie

Aké bude vysielanie okruhov SRo počas Vianoc?

| Slovenský rozhlas

S čím prídu počas Vianoc Rádio Slovensko, Rádio Regina, Rádio Devín, Rádio_FM, Rádio Patria, či Rádio Slovakia International?

Rádio Slovensko

Vianočná vysielacia štruktúra Rádia Slovensko korešponduje s programovou a dramaturgickou charakteristikou tejto programovej služby, pričom zohľadňuje výnimočnosť sviatočných dní. Dominantou celého vianočného vysielania je interaktívny typ programu založený na priamych vstupoch ako aj zvukových príspevkoch charakterizujúcich vianočnú symboliku pod názvom Na Vianoce spolu, najradšej doma. Vinše a vyznania významných osobností na túto tému umocnia duchovný odkaz vianočných sviatkov. Náboženské posolstvo Vianoc prinášajú priame prenosy z polnočnej omše na Štedrý deň, pápežov pozdrav Urbi et Orbi ako aj vysielanie Rádia Vatikán. So sviatočnou atmosférou korešponduje aj hudobná ponuka vysielania Rádia Slovensko.

Centrum spravodajstva

Spravodajstvo pracuje v 24-hodinovom dennom režime, tak ako po iné sviatky. Pripravuje 4 krát denne Rádiožurnál a každú hodinu správy. Dopravné spravodajstvo – Zelená vlna bude tiež vysielané v hodinovom rytme a aktuálne podľa situácie na cestách.

Centrum publicistiky

Predvianočné vysielanie štartuje Rozhlasovým adventným kalendárom.

V 24 častiach od 1.12. do 24.12. prinesieme formou krátkych príspevkov zaujímavé informácie o témach, ktoré sa spájajú s obdobím od Adventu do Vianoc. Obsah príspevkov je podporený najznámejšou vianočnou skladbou Tichá noc... ktorá odznie 24 jazykových mutáciách. Jednotlivé dni, tak ako okienka v adventnom kalendári sa budú otvárať aj na rozhlasovom webe. Od tohto dňa sa mení zvuková grafika Rádia Slovensko a obsah príspevkov zdôrazňuje blížiace sa vianočné sviatky. Nosnou témou vianočného vysielania 24.12. a 25.12. bude projekt Na Vianoce spolu, najradšej doma. Ide o interaktívny typ programu, v ktorom prinesieme výpovede ľudí, ako prežívali spoločné Vianoce po rokoch odlúčenia. Vo vysielaní nebudú chýbať predvianočné a vianočné príbehy na týždeň, rovnako ako seriály týždňa.

Literárno-dramatické centrum

Pripravilo v čase od 21.12. do 31.12.2009 premiéru špeciálnej série minidrám s netradičnou vianočnou tematikou, ktoré pre Slovenský rozhlas napísalo 11 mladých slovenských dramatikov.

Rádio Regina

Rádio Regina  sa usiluje byť príjemným hostiteľom a zároveň hosťom, ktorý je v domácnostiach vždy vítaný. Počas Vianoc budeme napĺňať túto ambíciu vo všetkých programových prvkoch, v hudobných i slovných reláciách, v publicistike i umeleckej tvorbe. Sviatočné vysielanie sa začalo 7. decembra občasníkom Dve hodinky s... - Dve hodinky s vianočnými nápadmi. Každý pracovný deň od 7. do 24.12. budeme vysielať rubriku Dobrá rada nad zlato, kde si budú poslucháči navzájom radiť, ako zvládnuť a prežiť Vianoce. Každý prázdninový deň prinesie Rádio Regina Prázdninovú rozprávočku – teta Viera Bálinthová rozpráva. Literárno-dramatické centrum pripravuje pre Rádio Regina okrem toho na každý sviatočný deň rozprávkovú hru zo zlatého fondu Archívu SRo, literárne polhodinky a rozhlasové hry.

Publicistické relácie nesú pečať vzájomnej, spolupatričnosti, úcty, pomoci a lásky. Pripravujeme 4. časť cyklu Všetky deti sú dobré [24.12.] o hrdinských počinoch v rámci projektu Detský čin roka, reláciu Slovenská vôňa Paríža [25.12.] o tom, ako vedia Slovenky v Paríži vyčarovať atmosféru Vianoc a nezabúdajú na domov, fíčer Tomáša Boroša Po čom ľudia túžia [25.12] o túžbach ľudí obsiahnutých v hudbe a v slove, pásmo Deti spievajú básnikovi [25.12.] o ceste Detského speváckeho zboru SRo po Slovensku – zábery zo štyroch kostolov, v ktorých vystúpili s hudbou inšpirovanou poéziou Milana Rúfusa, reláciu Kým odbije polnoc [31.12.] – vtipné ohliadnutie sa za rokom so spolupracovníkmi rozhlasu, pásmo Krajíček to vedel [31.12] – poctu humoristovi, spevákovi, hercovi, moderátorovi, autorovi Ivanovi Krajíčkovi.

Tím náboženskej publicistiky pripravuje na všetky sviatočné dni špeciálne vydanie úvahovej relácie Z duše, publicistický magazín pre veriacich a neveriacich Vianočné Cesty špeciál [26.12.] a Novoročnú Frekvenciu M špeciál [1.1.2010] Rádio Regina prinesie Evanjelické služby božie [24.12.] a spojí sa s Rádiom Slovensko pri priamom prenos omše [25.12] i Urbi et Orbi. – Omšu 25. 12. vysiela len Regina. Spoja sa len pri Urbi et Orbi.

V hudobných programoch bude dominovať vianočná atmosféra. Tradičný Vianočný koncert pripravuje košická redakcia [24.12] – Katka Koščová a jej hostia, Hudobné mosty sa budú venovať Vianociam vo filme [24.12] a vianočným hitom [25.12.]. Po úspechu Prvomájovej veselice pripraví Rádio Regina aj Štefánsku veselicu [26.12.] – trojhodinovú interaktívnu reláciu každú hodinu z iného regionálneho štúdia, kde sa s moderátorom rozprávajú a k tancu a spevu si vyberajú hudbu poslucháči až do polnoci.


Rádio Devín

Hudobná sekcia Rádia Devín zaradí do vysielania v rámci vianočnej štruktúry všetky významné záznamy koncertov, realizovaných v roku 2009: organové koncerty, slávnostný koncert SOSR-u, slávnostný koncert Slovenskej filharmónie, Abercrombie and Balcar Ensemble [džezový koncert], recitál Juliána Vevericu [vynikajúceho člena SOSR-u], záznamy koncertov BHS 2009, komentovaný záznam vystúpenia skupiny Hrdza na Pohode 2009. Okrem toho pripraví hudobná sekcia premiéry hudobno-slovných pásiem v dňoch 24.12. [Mytológia hudby na motívy zo Saint Exupéryho Citadely], 25.12. [Mystérium ducha] a 1.1. [Mýtus večného návratu].

Tradíciu Vianočných sviatkov neporuší ani sviatočné vysielanie Rádia Devín v oblasti slova. Počas desiatich dní ponúkneme pestrú skladbu slova a hudby, rozprávok, rozhlasových hier, sviatočnej poézie, príležitostné eseje, cyklus Slovenské rody a moderované vstupy, ktoré budú venované danému dňu i programovej ponuke.

Programové dominanty:

- Rozprávky - Zlatá priadka, Dorotka a iné zázračné krajiny, O prorokovi Rakovi, Šípková Ruženka a  iné.

- Hry pre deti a mládež - Guliver, Najkrajší dar, Čarovná záhrada malého princa, Jediná a iné.

- Čítanie na pokračovanie - Kto kráča v temnotách, Kanadské žartíky, Citadela a iné.

- Hry pre dospelých - Bičianka z Doliny, Kamenný chodníček, Ežo Vlkolinský, Je dôležité mať filipa, Tri gaštanové kone, Anna Kareninová, Dom v stráni a iné.

- Poézia – Božské uzly - Ryba o nás vie, Strieborná legenda, Počul som spievať anjela, Ľubovník a iné.

- Slovenské rody V znamení Leva (Turzovci), Drotársky králi, Svetská sláva (Stodolovci) a iné.

Doslova rozprávkové Vianoce na Rádiu_FM

Počas Vianočných sviatkov netradične, no zaujímavo takmer v každej hodine jedna pôvodná rozprávka z archívu Slovenského rozhlasu.

Štvrtok 24.12.2009

07:00 – 08:00 Ako vznikli pásovce [číta Július Satinský]

08:00 – 09:00 Rozprávka o veľkom hlade [číta Zdena Grúberová]

09:00 – 10:00 O starčekovi a starenke [číta Jozef Kroner]

12:00 – 13:00 O zle naladenom ladičovi [číta Vladimír Durdík]

13:00 – 14:00 Bastrikulík [čítajú Róbert Roth, Karol Machata a Richard Stanke]

14:00 – 15:00 O veternom kráľovi [číta Emília Vášáryová]

15:00 – 16:00 Ako išlo vajce na vandrovku [číta Karol Machata]

16:00 – 17:00 Meluzína Jozefína [číta Jozef Kroner]

17:00 – 18:00 Kominárske rozprávky [číta Gustáv Valach] 

Piatok 25.12.2009

12:00 – 13:00 Rýchlik a pomalík [číta Karol Machata]

13:00 – 14:00 Ako kukuricu bolel zub [číta Jela Lukešová]

14:00 – 15:00 Čo strigôň nevedel [číta Ladislav Chudík]

15:00 – 16:00 O starom klokanovi [číta Július Satinský]

16:00 – 17:00 Ako Fedor učil rozprávať psa [číta Karol Machata]

17:00 – 18:00 Sestrička Aľonuška a braček Ivanuško [číta Ida Rapaičová]

18:00 – 19:00 Koza rohatá  a jež [číta Gustáv Valach]

19:00 – 20:00 O slepačom kráľovstve [číta Karol Machata]

20:00 – 21:00 Kam chodia na zimu zmrzlinári [číta Michal Dočolomanský]

21:00 – 22:00 O chlapcovi a tancujúcom škriatkovi [číta Július Pántik]

Sobota 26.12.2009

10:00 – 11:00 Tri groše [číta Karol Machata]

11:00 – 12:00 Kôň, ktorý  vypil mesiac [číta Michal Dočolomanský]

12:00 – 13:00 Ako Indiáni spoznali kukuricu [číta Július Pántik]

15:00 – 16:00 O chudobnom mlynárovi [číta Karol Machata]

16:00 – 17:00 Kráľovský  plášť [číta Gustáv Valach]

17:00 – 18:00 Ako Janko hľadal bystrozraké okuliare [číta Zuzana Kronerová]

Počas sviatkov bude Rádio_FM tiež veľmi živé. Na štedrý deň od 10:00 ponúkne záznam narodeninového koncertu Tata Bojs a Ahn Tria z Veľkého koncertného štúdia Slovenského rozhlasu. Večer od 18:00 budete počuť vianočný set dídžeja Kamizolu [pod týmto menom sa skrýva talent, ktorý mieša tradičné vianočné skladby v netradičnom prevedení a aranžmánoch do unikátneho setu].

V sobotu 26.12. si spomenie na festival Bažant Pohoda koncertom Fuyija & Miyjagi.

Rádio Patria

Redakcia maďarského vysielania

Pripravuje na Štedrý deň Vianočný Kaleidoskop s Tihamérom Laczom - v roku 2009 Zbor maďarských pedagógov na Slovensku oslavuje 45. výročie  svojho založenia. Členovia súboru spomínajú na bohatú tradíciu a minulosť speváckeho zboru. Maďarská redakcia má tiež pripravenú rozhlasovú hru Szilárda Borbély s názvom Kým spí Ježiško našich sŕdc. Na prvý sviatok vianočný odznie rozprávková spevohra Manóház – Dom škriatkov domácich autorov Igora Ballu a Károly Kövesdiho v interpretácii skupiny Kobold.  Štefanské zvyky minulých období priblíži Margit Méry na druhý sviatok vianočný. Na nový rok zaznejú diela Josepha Haydna v podaní Symfonického orchestra Maďarského rozhlasu pod taktovkou Ádáma Fishera.

Redakcia národnostno-etnického vysielania

Dominantami tohto vysielania bude pásmo ukrajinskej vianočnej poézie – Vianočná noc a Rozprávka o neposlušnej nohe od autora Dušana Radoviča.

Radio Slovakia International

V reláciách RSI v tomto období budú dominovať tradície od adventu do troch kráľov, na ktoré budú zamerané rozhovory s etnológmi a duchovnými, so známymi osobnosťami, s organizátormi podujatí. Na tradície v spomienkach je zameraný výber z rozhlasového archívu.

V adventnom období [od 2.12 do 23.12.] na konci krajanskej rubriky budú krátke rozhovory s krajanmi o predvianočnom období – dominantné len dve témy – predvianočné podujatia v spolkoch +  vianočná gastronómia.

Rádio Slovakia International spojí Slovákov doma a vo svete, cudzincov na Slovensku. Poslucháči sa dozvedia o slove a ilustrácii v slovenských rozprávkach. Odvysiela rozhovor s Vladom Weissom o Vianociach v jeho rodine.

pridať príspevok  Diskusia k článku: 7 príspevkov

biscuit (neregistrovaný, 89.103.248.xxx)
biscuit (neregistrovaný, 89.103.248.xxx)
11.12.2009 20:54
0
0

Tak stacilo by zatial odstranit aspon tie duplicity a skor sa priklanam k moznosti zriadit cisto digitalny "talk-okruh". Teda, spravodajstvo, publicistika, diskusie, bez akejkolvek hudby a inych prvkov. V USA taketo radia vysielajuce na AM nie su ziadnou vynimkou :)

Robert (neregistrovaný, 89.173.42.xxx)
Robert (neregistrovaný, 89.173.42.xxx)
11.12.2009 20:38
0
0

Na vycistenie RS od elementov, ktore tam nepatria, uz velmi neverim, hoci urcite aspon kozmeticke upravy by sa dali dost lahko spravit, napr. zrusenie praralelneho vysielania sv. omse v nedelu, co je totalna zbytocnost, kedze ide aj na Regine, zrusenie citania na pokracovanie, ktore ide na Devine, a mozno vzajomna vymena niektorych programov s Reginou, tiez hlavne v nedelu dopoludnia. Na RS menej bije do oci relacia o popularnej hudbe ako povedzme nejaky zabavnik, co je vyslovene relacia na Reginu.

Za zasadny problem SRo povazujem neexistenciu samostatneho spravodajskeho okruhu, ktory sa z RS asi neda spravit, lebo SRo nedisponuje dostatocnym poctom "plnohodnotnych" okruhov s terestrickym pokrytim (synteticke produkty ala Klasika, Litera a planovany Junior povazujem za samostatnu kapitolu). "Surove" zrusenie federalneho spravodajskeho okruhu na uzemi SR po rozdeleni CSFR zanechalo na tvari rozhlasu jazvu, ktora sa zahoji az opatovnym zriadenim takehoto okruhu. RS je vlastne byvale Radio Bratislava s velmi zle premalovanou fasadou. Vzhladom na rozbeh DVB-T na celom uzemi, kde bude priestor pre X rozhlasovych okruhov, by sa establishment v SRo mal velmi vazne zamysliet nad odstranenim tohto zavazneho nedostatku. Vsetky okolite staty maju plnohodnotny celoplosny "ludovy" okruh, snad jedine s vynimkou Rakuska, ale od nich by sme si naozaj nemali brat priklad, s vynimkou velmi dobre rozvinuteho regionalneho vysielania.

biscuit (neregistrovaný, 89.103.248.xxx)
biscuit (neregistrovaný, 89.103.248.xxx)
11.12.2009 20:28
0
0

Ano, programova struktura je stale Achilovou patou pre SRo snad s vynimkou _FM. A to Machaj tvrdi, ze na vsetko si dali urobit prieskum. Tiez som zvedavy, kedy konecne vycistia RS od elementov, ktore tam nepatria. Nech sa potom necuduju, ze verejnost vo veku 20-40 tento okruh stale vnima skor negativne.

Robert (neregistrovaný, 89.173.42.xxx)
Robert (neregistrovaný, 89.173.42.xxx)
11.12.2009 20:19
0
0

SRo ma imho mnohe velmi kvalitne programy a ku kvalite som sa ani nikdy velmi nevyjadroval. To, co nezvladaju, je jednoznacne struktura a sirka ponuky v urcitom konkretnom case.

biscuit (neregistrovaný, 89.103.248.xxx)
biscuit (neregistrovaný, 89.103.248.xxx)
11.12.2009 16:38
0
0

No zas az tak zle na tom tie Vianoce so SRo nevyzeraju- RS-pokial dodrzia,to, co slubia, tak taka struktutra byt moze.Regina a Devin detto. Ale tie rozpravky na _FM? No neviem, zeby to bol len nejaky zahmlievaci manever? :) Kazdopadne skusim na Stedry den naladit :)

Aktuálne články

Počúvanosť
pondelok, 15.7.2024
1.
21,12%   - 0,33%
2.
18,92%   + 4,00%
3.
10,55%   + 4,69%
4.
9,34%   - 1,54%
5.
7,56%   + 1,82%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 15.7.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
1.
15,90%   - 0,17%
2.
13,48%   - 0,58%
3.
9,99%   + 0,14%
4.
8,77%   + 0,25%
5.
7,42%   - 0,20%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
III. - V. etapa 2024
1.
31,0%   - 0,1%
2.
22,2%   + 0,1%
3.
21,4%   - 0,1%
4.
18,7%   + 0,2%
5.
16,0%   ± 0,0%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, III.-V./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
28. týždeň 2024 08.07.2024 - 14.07.2024
1.
Album
Imagine Dragons
Eyes Closed
2.
Album
Artemas
I Like The Way You Kiss Me
3.
Album
Cyril
Stumblin' In
4.
Album
Dasha
Austin
5.
Album
Benson Boone
Beautiful Things
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over