menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie
Jarné vypočutie piatich žiadateľov o frekvenciu 105,9 MHz Nitra

Jarné vypočutie piatich žiadateľov o frekvenciu 105,9 MHz Nitra

| RVR
Dnes sa konalo verejné vypočutie žiadateľov o pridelenie voľnej frekvencie 105,9 MHz Nitra s výkonom 200W. Záujem o ňu prejavilo päť žiadateľov, vrátane vysielateľa, ktorý v súčasnosti frekvenciu využíva.

Ústne vypočutie žiadateľov prebiehalo od 9:30 formou konferenčného hovoru prostredníctvom aplikácie Zoom, pričom verejnosť mohla vypočutie sledovať naživo online na YouTube kanáli Rady. Rovnako tam verejnosť mohla sledovať aj rozhodovanie o prideľovaní frekvencie dňa 2.6.2021 od 9:30 hod.

Zoznam žiadateľov:

O nitriansku frekvenciu sa prihlásilo Sub FM rádio, ktoré zatiaľ vysiela len na internete. Žiadatelia už viackrát žiadali o licenciu na FM vysielanie, v minulom licenčnom konaní získali licenciu na vysielanie v Prievidzi. Sub FM je projekt alternatívneho súkromného rádia, ktoré vysiela nekomerčnú hudbu pre náročného poslucháča, tzv. subžánre. Z toho dôvodu chcú projekt financovať zo svojich vlastných zdrojov, ktorých majú podľa Erika Petláka dosť na úvodnú fázu vysielania. Petlák verí, že časom prídu aj peniaze z reklamy. Spoluautor projektu a marketingový manažér Martin Benko chce využiť skúsenosti zo zahraničia a jeho predstavou je vysielanie rádia spojiť s eventmi. Radného Ivana Bindasa zaujímalo, ako chcú zaujať alternatívnou hudbou, keďže alternatívne rádiá patria vo všeobecnosti medzi málo počúvané a takéto programy aj vo svete vysielajú prevažne verejnoprávni vysielatelia, financovaní z viacerých zdrojov, nielen z reklamy. Žiadatelia vysvetlili, že aj v alternatívnej hudbe je veľa hudby, ktorú strávi aj väčšinový komerčný poslucháč. Sub FM plánuje aj moderované vysielanie. Plán je, že nebude sedieť stále niekto v štúdiu, automatizované vysielanie im umožní veľa programových elementov prednahrať. Ich veľkou inšpiráciou je britské BBC radio 1. Konkurenciu vidia skôr v streamingových platformách, ako v iných rádiách. Na prievidzskú frekvenciu už majú pripravenú technológiu, takže hneď ako na ňu dostanú licenciu, požiadajú telekomunikačný úrad o prevádzkové povolenie a rozvysielajú ju.

Rádio Mária v odloženom jesennom licenčnom konaní v marci tohto roka získalo 13 frekvencií. Chýbala im však Nitra, preto o ňu požiadali. Stanica už vysiela na internete a v DAB+. Na Slovensku už síce vysiela niekoľko kresťanských staníc, žiadatelia tvrdia, že Lumen, ani Rádio 7 nie sú ich konkurenciou, pretože vysielajú iný typ programu. Rádio Mária je členom celosvetovej rodiny Rádia Mária so sídlom v Taliansku a vysiela prevažne hovorené slovo, málo hudby. Práve tým sa Rádio Mária odlišuje od ostatných kresťanských staníc na Slovensku. Už teraz sa snaží robiť priame prenosy z kresťanských eventov a pútí, prevažne pre náročnejšieho kresťanského poslucháča. Pokiaľ sú to prenosy zo zahraničia, zabezpečujú simultánny preklad. Frekvencie, ktoré získali v poslednom licenčnom konaní sú pripravení rozvysielať do 3-4 mesiacov od udelenia prevádzkového povolenia. Časť technológie už majú pripravenú.

Ďalším žiadateľom o nitriansku frekvenciu bolo študentské rádio Aetter z Trnavy. Konateľ Andrej Brník predstúpil pred radu s prezentáciou, ktorú opísal veľmi rozsiahlymi plánmi a víziou, čo všetko chcú priniesť do éteru a aj mimo neho. Žiadateľ vysvetľoval, že z ich strany nejde primárne o rozšírenie vysielania do Nitry. Zdôraznil, že 105,9-ka bola koordinovaná ako študentská frekvencia, keďže na nej doteraz vysiela podobne, ako Aetter, zamerané študentské rádio Plus. Aetter už nejaký čas komunikuje s rádiom Plus o spolupráci a už teraz s ním majú uzavreté memorandum o prípadnej budúcej spolupráci. V prípade, že by získali frekvenciu, chcú prinášať študentom v Nitre podobné vysielanie, ako už istý čas robia v Trnave, pričom na vysielaní by sa mali podieľať nitrianski študenti, ktorí už teraz pracujú v rádiu Plus. Andrej Brník v prezentácii predstavil mnoho plánov ohľadom programových prvkov a na ne napojených off-air eventov a aktivít.

Čisto nitriansky projekt Dance rádio žiadal už druhýkát o frekvenciu v Nitre. Autor projektu a majiteľ Peter Hampl prezentoval rovnaký projekt, akým predstúpil aj v predošlom licenčnom konaní. Chce rozvysielať tanečné rádio pre Nitru a okolie. Jeho stanica má vysielať všetky žánre tanečnej hudby z rôznych období, od starších po novšie. Večer by v Dance rádiu mali znieť špecializované relácie. Cez deň aj informácie z regiónu. Peter Hampl má v Nitre vybudované nové vysielacie štúdio. V rozhovore pre Radia.sk po predošlom licenčnom konaní povedal, že ak by aj nezískal licenciu, svoje rádio rozvysiela na internete. V čase aktuálneho licenčného konania Dance rádio ešte nepočuť ani na internete, avšak plán je začať koncom júna tohto roka.

Posledným žiadateľom o nitriansku frekvenciu 105,9 bol terajší vysielateľ rádio Plus. Vysielateľ študentského rádia síce dostal upozornenie od rady, do schránky Slovensko.sk o tom, že mu končí licencia, predstavitelia rádia sa však nedostali do schránky a tak im toto upozornenie "ušlo". Tým pádom sa nitrianske Plusko muselo prihlásiť do licenčného konania o svoju frekvenciu. Rádio Plus vysiela jednoduchý program, v ktorom dominuje hudba a vraj aj prednahraté správy každú polhodinu podľa Jaroslava Dóczyho staršieho. Pri zbežnom monitoringu stanice aj počas dnešného dňa vo vysielaní žiadne správy nie sú, rádio vysiela len hudbu, a teda tvrdenie o prednahratom spravodajstve od 06:00 do 18:00 počas pracovných dní sa nezakladalo na pravde a realite. Stanica živé vysielanie nemá. Na otázku Ivana Bindasa, prečo je rádio Plus iba "samohrajka", žiadateľ Jaroslav Dóczy vysvetlil, že jeho stanica nemá moderné digitálne štúdio, ale vysiela na starej analógovej technike, zdedenej ešte z N-rádia. V prípade, že licenciu na svoju terajšiu frekvenciu získa, sľúbil, že do jesene tohto roka postaví nové štúdio a začne vysielať živé vysielanie. Nadviazal aj na slová Andreja Brníka z trnavského rádia Aetter, ktorý vo svojej prezentácii hovoril o už nadviazanej spolupráci s nitrianskym rádiom Plus. Potvrdil, že ak by nitriansku frekvenciu získalo rádio Aetter, tak nitrianski študenti z rádia Plus budú vyrábať program pre nitriansku "pobočku" Aetteru. Dóczy to však označil ako plán "B" a svojimi slovami by bol radšej, keby licenciu na vysielanie získala priamo jeho spoločnosť.

Súvisiace články

Súvisiace rádiá

pridať príspevok  Diskusia k článku: žiadny príspevok

K tomuto článku zatiaľ nie je žiadny diskusný príspevok.
Pridajte prvý príspevok!

Aktuálne články

Počúvanosť
pondelok, 15.7.2024
1.
21,12%   - 0,33%
2.
18,92%   + 4,00%
3.
10,55%   + 4,69%
4.
9,34%   - 1,54%
5.
7,56%   + 1,82%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 15.7.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
1.
15,90%   - 0,17%
2.
13,48%   - 0,58%
3.
9,99%   + 0,14%
4.
8,77%   + 0,25%
5.
7,42%   - 0,20%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
III. - V. etapa 2024
1.
31,0%   - 0,1%
2.
22,2%   + 0,1%
3.
21,4%   - 0,1%
4.
18,7%   + 0,2%
5.
16,0%   ± 0,0%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, III.-V./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
28. týždeň 2024 08.07.2024 - 14.07.2024
1.
Album
Imagine Dragons
Eyes Closed
2.
Album
Artemas
I Like The Way You Kiss Me
3.
Album
Cyril
Stumblin' In
4.
Album
Dasha
Austin
5.
Album
Benson Boone
Beautiful Things
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over