menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie

Festival rozhlasovej hry otvorí svoje brány v utorok 25. apríla

| RTVS , Tlačová správa
Už onedlho sa v Trnave začína tradičný Festival rozhlasovej hry, ktorého história siaha až do roku 1966. Okrem súťažnej prehliadky najlepších rozhlasových hier z produkcie SRo ponúkne aj zaujímavý sprievodný program. Cieľom festivalu je ocenenie najlepších tvorcov a realizátorov, ale aj posilnenie záujmu poslucháčov o kráľovnú rozhlasových žánrov - rozhlasovú hru.
Festival rozhlasovej hry otvorí svoje brány v utorok 25. apríla
zdroj: RTVS

RTVS a Trnavský samosprávny kraj usporiadajú 25. až 27. apríla Festival rozhlasovej hry 2023. Odborná porota momentálne hodnotí 32 titulov v troch kategóriách - Nad 45 minút, Do 45 minút a Fórum mladých autorov. Užší výber najúspešnejších hier vyberala Dramaturgická rada festivalu z kompletnej produkcie Slovenského rozhlasu v segmente rozhlasových hier za uplynulé dva roky. Do súťaže sa tak dostali hry s rôznymi minutážami, témami, charakterom, zacielením, poetikou i režijným spracovaním. Víťazné rozhlasové hry budú zverejnené 27. apríla v Trnave.

Súťažné tituly z užšieho výberu sa okrem toho automaticky stávajú nositeľmi ocenenia Pečať kvality. Porotu tvoria Zora Hudíková, psychologička médií a mediologička z FMK UCM v Trnave, Fero Király - autor, interpret a pedagóg s presahom do performance a soundartu, Patrik Lančarič, režisér, Lucia Mihálová, dramaturgička Divadla Jána Palárika v Trnave a Martina Vannayová, scenáristka a dramaturgička.

Festival bude mať bohatý sprievodný program. Naživo budú z festivalových priestorov vysielať Rádio Slovensko, Rádio Regina Západ aj hostiteľské Rádio Devín. Gymnazisti budú besedovať s členkou aktuálnej desiatky Anasoft litera spisovateľkou Veronikou Šikulovou a hercom a hudobníkom Kamilom Mikulčíkom, návštevníci Knižnice Juraja Fándlyho s ďalším členom aktuálnej desiatky Anasoft Litera, spisovateľom Dušanom Taragelom, a spisovateľmi Lacom Keratom a Karolom D. Horváthom. Naživo sa s moderátormi Rádia Devín Andreou Makýšovou Volárovou, Marekom Luptákom a Jarmilou Vitovičovou a ich hosťami stretnú návštevníci priestorov Divadla Jána Palárika. To však zďaleka nie je všetko.

Základom diskusného Kritikonu Hany Rodovej bude diskusia popredných odborníkov na odbornom seminári o aktuálnych trendoch v rozhlasovej hre v Pazmaneu - Aule Trnavskej univerzity. Účasť potvrdili Andrea Hanáčková, rozhlasová teoretička a dokumentaristka, vedúca Katedry divadelných a filmových štúdií Univerzity Palackého v Olomouci, Juliana Mináriková, prodekanka FMK UCM pre výchovno-vzdelávaciu činnosť, teoretička v oblasti mediálneho systému a systému tradičných elektronických médií, Patrik Kolenčík, skladateľ a zvukový dizajnér, pedagogicko-výskumný pracovník v oblasti mediálnych a komunikačných štúdií, FMK UCM v Trnave, Matúš Wiedermann, skladateľ, vyhľadávaný interpret v oblasti elektroakustickej hudby a výrobca vlastne vyrobených, netradičných hudobných nástrojov, a Ján Mikuš, režisér, herec, zdravotný clown, spoluzakladateľ kultúrneho centra a tvorca rozhlasových hier.

Odbornú reflexiu ponúkne aj seminár pre študentov FMK UCM spojený s prezentáciami cyklu Fórum mladých autorov, rozhlasovej hry Extrém ako introspektívnej sondy do života traumatizovanej ženy v kontexte so životom ľudí z ulice a publicistického formátu Fenomény. V Malom Berlíne na svojich poslucháčov a divákov čaká verejná nahrávka úspešného formátu Rádia Devín Fúzia múz s hudbou Michala Matejku a Štefana Szaba. V Zrkadlovej sále DJP na úvodnom večere festivalu vystúpia Teri Čikoš a Pavol Bereza, na záverečnom skupina Hvozd.

Udržiavanie tradície súťažnej prehliadky rozhlasovej dramatickej tvorby považuje Rádio Devín za svoju prioritu a radosť z kontinuity cíti aj vďaka úspešnej spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom ako spoluusporiadateľom a s početnými partnermi festivalu. „Chuť zabezpečovať rozhlasovej hre dôstojné miesto na výslní je stále rovnako intenzívna. Stále cítime dosť energie na kreatívne spôsoby prezentácie a konfrontácie rozhlasových hier ako ikonického žánru rozhlasovej umeleckej tvorby. Tvorcovia sa stretnú s odbornou verejnosťou aj poslucháčmi rozhlasových hier a my neprestávame veriť, že to môže posilniť záujem poslucháčov o rozhlasovú hru," priblížila intendantka Rádia Devín Zuzana Belková.

Myšlienka revitalizovať tradíciu súťažnej prehliadky rozhlasovej dramatickej tvorby sa zrodila pred dvomi rokmi a vďaka úspešnej spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom ako spoluusporiadateľom a s početnými partnermi festivalu nebolo pochybností o význame usporiadania aktuálneho druhého ročníka. „Bude prispôsobený aktuálnej epidemickej situácii, ale stále rovnako intenzívne prezentujúci a konfrontujúci rozhlasové hry ako ikonický žáner rozhlasovej umeleckej tvorby. Tvorcovia sa stretnú s odbornou verejnosťou aj poslucháčmi rozhlasových hier, spoznáme najlepších tvorcov a realizátorov rozhlasových hier. Popritom - a možno najmä - sa nevzdávame ani konštantnej ambície posilniť záujem poslucháčov o rozhlasovú hru." priblížila vedúca Odboru literárno-dramatickej výroby Slovenského rozhlasu Zuzana Belková.

Hlavným partnerom septembrového festivalu je Rádio Devín. Partnermi sú mesto Trnava, Slovenské literárne centrum, Fakulta masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave, Divadelná fakulta Vysokej školy múzických umení v Bratislave, Nádvorie, Malý Berlín, Zaži v Trnave - Mestské kultúrne stredisko, Trnavská univerzita, Združenie rozhlasových tvorcov, Združenie vydavateľov a kníhkupcov Slovenska a Gymnázium Jána Hollého v Trnave. Mediálnymi partnermi Jednotka, Dvojka, Rádio Slovensko, Rádio Regina Západ, Rádio _FM, SME, Mestská televízia v Trnave, Trnavské rádio.

Na základe rozhodnutia odbornej poroty sa do úzkeho výberu (do shortlistu) v jednotlivých kategóriách dostali nasledujúce súťažné tituly:

Rozhlasová hra nad 45 minút

  • Dante Alighieri / Miklós Forgács: Nový život
  • Michal Ditte / Iveta Ditte Jurčová / Ela Lehotská: Terra Apathy
  • George Orwell / Ján Mikuš: 1984
  • Zuza Ferenczová: Elza mama
  • Lev Nikolajevič Tolstoj / Karol Horváth: Vojna a mier 2. časť
  • Ivica Ruttkayová: Extrém
  • Ján Kalinčiak / Karol Horváth: Reštavrácia
  • Ján Mičuch: Stojím tu ako taká...
  • Michaela Zakuťanská: Slováci
  • Dodo Gombár: Ľadové kone

Rozhlasová hra pod 45 minút

  • David Vyhnánek / Markéta Bocková : Masaryk a Slováci, cyklus Naša zabudnutá klasika
  • Jozef Gregor Tajovský / Miro Dacho: Jano Mráz, cyklus Naša zabudnutá klasika
  • Božena Němcová / Miro Dacho: Z Uher, cyklus Naša zabudnutá klasika
  • František Švantner / Gabriela Alexová: List na rozlúčku, cyklus Naša zabudnutá klasika
  • Ján Červeň / Ján Mikuš: Prorok, cyklus Naša zabudnutá klasika
  • Laco Kerata: Temné reči, cyklus Milénium
  • Scarlett Čanakyová: Y2K, cyklus Milénium
  • Emília Martáková: Červená alebo modrá?, cyklus Milénium
  • Eva Borušovičová: Všetci ľudia budú bratia, cyklus Milénium
  • Barbora Kardošová: Dvojičky, cyklus Milénium

Fórum mladých autorov

  • Markéta Bocková: Viera
  • Žofia Kráľová: Prasklinky
  • Viktória Finta: Narodeniny
  • Agáta Brozová: Strašný strešný stres
  • Martin Krč: Ja a môj kňaz
  • Marianna Stančoková: Ne/viny
  • Katarína Jungová: Aby vás v snehu nezbadali
  • Aneta Bocková: Harmonices mundi
  • Ivana Kováčiková: Malá dáma
  • Roberta Chrťanská: Možnosti modriny
  • Alexandra Lukáčová: Koláč
  • Samuel Furmánek: Bejvávalo

Súvisiace články

Súvisiace rádiá

pridať príspevok  Diskusia k článku: žiadny príspevok

K tomuto článku zatiaľ nie je žiadny diskusný príspevok.
Pridajte prvý príspevok!

Aktuálne články

Počúvanosť
pondelok, 15.7.2024
1.
21,12%   - 0,33%
2.
18,92%   + 4,00%
3.
10,55%   + 4,69%
4.
9,34%   - 1,54%
5.
7,56%   + 1,82%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 15.7.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
1.
15,90%   - 0,17%
2.
13,48%   - 0,58%
3.
9,99%   + 0,14%
4.
8,77%   + 0,25%
5.
7,42%   - 0,20%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
III. - V. etapa 2024
1.
31,0%   - 0,1%
2.
22,2%   + 0,1%
3.
21,4%   - 0,1%
4.
18,7%   + 0,2%
5.
16,0%   ± 0,0%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, III.-V./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
28. týždeň 2024 08.07.2024 - 14.07.2024
1.
Album
Imagine Dragons
Eyes Closed
2.
Album
Artemas
I Like The Way You Kiss Me
3.
Album
Cyril
Stumblin' In
4.
Album
Dasha
Austin
5.
Album
Benson Boone
Beautiful Things
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over