menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie

VIDEO: Verejné vypočutie žiadateľov o voľné FM frekvencie - jeseň 2023

Vo výberovom konaní na jeseň 2023 bolo zaradených šestnásť voľných frekvencií na terestriálne rozhlasové vysielanie. Do výberového konania sa prihlásili štyria vysielatelia.
VIDEO: Verejné vypočutie žiadateľov o voľné FM frekvencie - jeseň 2023
zdroj: Pexels.com

O frekvencie v aktuálnom výberovom konaní sa neuchádzal žiaden nový subjekt; všetci žiadatelia už sú držiteľmi licencií na vysielanie. O frekvencie pre dve svoje programové služby žiadal len jediný z nich, a to D.EXPRES, k.s. pre programové služby ROCK a Europa 2. Ostatní traja vysielatelia žiadali o frekvenciu vždy len pre jednu programovú službu.

Najväčší záujem bol o frekvencie 88,1 MHz Zvolen, 90,3 MHz Poprad a 104,2 MHz Žilina, vo všetkých troch prípadoch o ne žiadali traja vysielateliaZoznam všetkých frekvencií ako aj všetkých uchádzačov o ne si môžete pozrieť v samostatnom článku.

Verejné vypočutie žiadateľov, ktoré tradične predchádza rozhodnutiu Rady pre mediálne služby o pridelení frekvencií, sa opäť konalo online prostredníctvom platformy Zoom a bolo tiež naživo prenášané prostredníctvom youtube kanála Rady, ako aj na Radia.sk.

Záznam z verejného vypočutia:

Rovnakým spôsobom bude realizované aj nadväzujúce rozhodovanie Rady o pridelení frekvencií na jej zasadnutí v nasledujúci deň, v stredu 20. decembra 2023, ktorého prenos bude na youtube kanále Rady a na Radia.sk dostupný od 9:30 hod. Po skončení rozhodovania o pridelení frekvencií bude na uvedenom mieste k dispozícii aj záznam z tohto online prenosu.

Približný časový harmonogram dnešných ústnych pojednávaní:

  • 09:30 - Marek Petráš, Košice
  • 09:50 - SUB FM s. r. o., Bratislava
  • 10:10 - Best FM Media spol. s r.o., Bratislava
  • 10:30 - D.EXPRES, k. s., Bratislava

Prezentácie jednotlivých uchádzačov na vypočutí

Počas vypočutia sme postupne prinášali aj stručný textový prepis jednotlivých prezentácií, kde sme zhrnuli všetko podstatné, čo na vypočutí zaznelo, a po skončení celého vypočutia si už môžete pozrieť aj jeho kompletný záznam.

Detské rádio

Ako prvý pred radu predstúpil Marek Petráš, ktorý žiadal o frekvencie pre jedno zo svojich dvoch rádií - pre Detské rádio. K terajším ôsmim prideleným frekvenciám by rád pridal ďalších päť, a to vo Zvolene, v Poprade, Trebišove, Liptovskom Mikuláši a Spišskej Novej Vsi. Na vypočutí žiadateľov vyzdvihol význam takéhoto rádia, ktoré je jedinečné medzi súkromnými rádiami v slovenskom éteri.

SUB FM

Subžánrové rádio SUB FM si skoordinovalo frekvenciu 105,9 MHz v Piešťanoch, v meste, v ktorom aj sídli toto rádio. Jedná sa len o 100-Wattovú frekvenciu, no podľa výpočtov by mala pokryť mesto a jeho blízke okolie. Majiteľ rádia Erik Petlák pred radou vyzdvihol plány do budúcnosti, jednak rozšírenie moderovaného vysielania, a tiež novinku, ktorú doteraz rádio nevysiela - správy. Má však ísť o správy z kultúry, o hudbe, divadle, a podobne. Uvažujú dokonca o inovatívnom spôsobe prípravy a vysielania správ - pomocou umelej inteligencie. Okrem frekvencie v domácich Piešťanoch SUB FM žiada aj o žilinskú frekvenciu 104,2 MHz.

Best FM

Oldies rádio Best FM nedávno zmenilo majiteľa. Stal sa ním podnikateľ Oldřich Netušil, ktorý je už nejaký čas aj majiteľom rádia SiTy. Ešte pod pôvodným majiteľom sa Best FM vzdalo časti svojej frekvenčnej siete, konkrétne frekvencií, ktoré im vyšli ako neefektívne vzhľadom na potenciál toho-ktorého regiónu. Nový majiteľ sa rozhodol niektoré z nich získať späť. A tak požiadal o frekvencie vo Zvolene, Poprade, Žiline a Spišskej Novej Vsi. Pridal k tomu ešte aj žiadosť o Liptovský Mikuláš. Majiteľ rádia to zdôvodnil okrem iného aj tým, že na týchto kótach je stále umiestnená technológia a sú stále aj živé platné nájomné zmluvy. Preto by tieto frekvencie vedeli technicky rozvysielať ihneď po ich pridelení licenčnou radou, a následnom udelení prevádzkového povolenia regulačným úradom. Oldřich Netušil ešte pripomenul, že sa zriekajú jednej z dvoch žiadostí pre Žilinu, konkrétne 104,2 MHz a žiadajú len o tú silnejšiu "jednokilowattovú" 90,8 MHz. V prípade pridelenia tejto, by vrátili 98,0 MHz, na ktorej teraz vysielajú v Žiline, a ktorá je len 250-wattová. Programovým riaditeľom rádia sa stal Branislav Stančík, ktorý v minulosti pôsobil v rádiách, okrem iných napríklad v B1 alebo Rock FM. Staronový rozhlasák pred licenčnou radou deklaroval, že v pláne je plnohodnotné moderované vysielanie, čiže úplné oživenie programu tohto rádia, ktoré momentálne vysiela iba hudbu.

Rádio Rock a Europa 2

Bauer Media Slovakia by tiež rada rozšírila pokrytie svojich rádií. V tomto licenčnom konaní žiada cez svoju spoločnosť D.Expres, k.s. o niekoľko frekvencií v rôznych regiónoch Slovenska pre svoj projekt Rádio Rock. Ambíciou je spraviť z tohto, zatiaľ lokálneho rádia s terajším pokrytím Bratislavy a Trenčína, multiregionálne rádio. A tak prejavilo záujem o ďalšie lokality na strednom aj východnom Slovensku. Členovia rady pripomenuli, že v minulosti už predchodca Rádia Rock, ktorým bola Anténa Rock, vysielala multiregionálne, a projekt skončil. Na to zástupcovia D.Expres, k.s. reagovali, že Anténa Rock mala problém s ekonomickým nastavením projektu, kdežto Rádio Rock pod hlavičkou Bauer Medie je nastavené efektívne a ekonomickú stránku projektu majú pod kontrolou. Zástupcovia rockového rádia pripomenuli, že v prípade rozšírenia pokrytia vysielania, by chceli pridať aj viac moderovaného obsahu. A už teraz majú pripraveny programový projekt na rok 2024, v ktorom dajú priestor mladým, zatiaľ neznámym "garážovým" kapelám a podporia ich kariéru hraním vo vysielaní, umožnia im nahrávať v profesionálnych podmienkach vo vlastných štúdiách, a tiež pomôžu s nakrúcaním videoklipov. Spoločnosť D.Expres, k.s. okrem toho žiadala aj o jednu frekvenciu v Trebišove, a to pre rádio Europa 2. Táto stanica pre mladých tu nemá vôbec žiadne pokrytie, ani presahujúce z iných regiónov, a teda pridelenie tejto frekvencie by pre Europu 2 bolo vyplnením bieleho miesta na mape.

Súvisiace články

Súvisiace rádiá

pridať príspevok  Diskusia k článku: 3 príspevky

Laik
Laik
19.12.2023 13:11
2
0

Najkvalitnejšia prezentácia.

Pe3k
Pe3k
19.12.2023 12:43
6
0

A to ja by som zasa Rocku nedal žiadnu frekvenciu, kde majú dobré pokrytie digitálom ;) Bauer je jedným z mála subjektov na trhu, ktorý by bol schopný prelomiť pomyselnú hranicu nezáujmu a zaradením svojich rádií efektívne pokryť veľkú časť SK, no najmä aktivizovať záujem TWC i poslucháčov o rozvoj tejto formy šírenia signálu. Riešením je tiež spustenie lokálnych nízkovýkonných DAB muxov na svojich vysielačoch... Držím palce Bestu, nech sa reštart podarí a získajú maximum zo žiadaného. Každopádne, bude to zaujímavé počúvanie zajtra.

Jazz_Laco
Jazz_Laco
19.12.2023 12:02
0
4

Rádio Best - 22 zamestnancov a z toho dvaja riaditelia - tých nikdy nie je dosť. Niekto tu má vysoké očakávania......

SUB FM - treba im šupnúť Piešťany, nech sa chlapci majú s čím zabávať. Možno by sa mali naučiť trocha profesionálnejšie vystupovať.....

Expres - nie som síce ich fanúšikom, ale dúfam že zoberú všetko čo sa dá.....

Aktuálne články

Počúvanosť
pondelok, 15.7.2024
1.
21,12%   - 0,33%
2.
18,92%   + 4,00%
3.
10,55%   + 4,69%
4.
9,34%   - 1,54%
5.
7,56%   + 1,82%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 15.7.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
1.
15,90%   - 0,17%
2.
13,48%   - 0,58%
3.
9,99%   + 0,14%
4.
8,77%   + 0,25%
5.
7,42%   - 0,20%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
III. - V. etapa 2024
1.
31,0%   - 0,1%
2.
22,2%   + 0,1%
3.
21,4%   - 0,1%
4.
18,7%   + 0,2%
5.
16,0%   ± 0,0%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, III.-V./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
28. týždeň 2024 08.07.2024 - 14.07.2024
1.
Album
Imagine Dragons
Eyes Closed
2.
Album
Artemas
I Like The Way You Kiss Me
3.
Album
Cyril
Stumblin' In
4.
Album
Dasha
Austin
5.
Album
Benson Boone
Beautiful Things
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over