menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie

RTVS si v stredu 8. mája pripomenie Deň víťazstva nad fašizmom pestrou ponukou rozhlasových programov

| RTVS , Tlačová správa
V stredu, 8. mája, si na Slovensku pripomenieme Deň víťazstva nad fašizmom. RTVS pri tejto príležitosti pripravila pre poslucháčov bohatý rozhlasový program. V ňom nebudú chýbať ani premiérové rozhlasové relácie a špeciály.
RTVS si v stredu 8. mája pripomenie Deň víťazstva nad fašizmom pestrou ponukou rozhlasových programov
zdroj: RTVS

Rádio Slovensko

Rádio Slovensko si výročie ukončenia 2. svetovej vojny pripomenie popoludňajšou témou, v ktorej sa moderátorka Ivana Ilgová bude poslucháčov pýtať, ktoré pamiatky im v okolí pripomínajú, alebo súvisia s udalosťami 2. svetovej vojny.

Hosťom Nory Gubkovej v relácii Hosť Rádia Slovensko bude vojenský publicista Miroslav Minár, s ktorým sa moderátorka porozpráva nielen o historických udalostiach, ale ponúkne aj pohľad na aktivity a misie Armády Slovenskej republiky za posledných tridsať rokov a informácie o jej súčasnom stave.

V 15-minútovej relácii Dagmar Mozolová ponúkne rozhovory so žijúcimi pamätníkmi udalostí a útrap druhej svetovej vojny. Jej respondenti majú úctyhodných 95 rokov.

Deň Európy, 9. mája si Rádio Slovensko pripomenie rannou témou „Kedy ste sa cítili ako hrdý Európan“ a popoludňajšou témou „Ktoré miesto v Európe máte najradšej“, okrem toho spomenie sviatok aj v rámci rubriky 20. rokov v Európskej únii o 15.20 h a o 16.12 h ponúkne živý vstup z osláv Dňa Európy v centre Bratislavy.

Rádio Regina Západ

Sviatočný 8. máj odštartuje Rádio Regina Západ o 8.00 h rozprávkou K. J. Erbena a D. Gargulákovej Tri zlaté vlasy Deda Vševeda. O 16.05 h si poslucháči budú môcť vypočuť Bratislavský trojuholník symbiózy. Príbeh manželov Szojkovcov, ktorých spojila Bratislava. Mária sa narodila vo Viedni a Ladislav v Budapešti. Mária žila od detstva v už neexistujúcej budove Au Café na nábreží Dunaja, jej starý otec sa stal v roku 1921 hlavným záhradníkom Bratislavy. Ladislav sa stal odborníkom na železnice, pozná každý kút hlavného mesta a je uznávaným špecialistom vo svojej oblasti. Napriek tomu je preňho rovnako blízka aj Budapešť, kde roky pracovne pôsobil. Trojuholník Bratislava - Viedeň - Budapešť považovali vždy za kľúčový - a to ich učilo nielen tolerancii k rôznym národnostiam, náboženstvám, ale aj vnímanie názoru toho druhého.

Rádio Regina Stred

V predpoludňajšom vysielaní ponúkne Rádia Regina Stred 8. mája od 9.05 h do 12.00 h reláciu Štvorlístok. Počas sviatočného vysielania si pripomenie Deň víťazstva nad fašizmom so Zväzom protifašistických bojovníkov v Jasení a zistí tiež, aká je atmosféra na Behu víťazstva z Fačkovského sedla do Rajeckej Lesnej. Okrem toho predstaví májové novinky Sobášneho paláca v Bytči.

Rádio Regina Východ

Rádio Regina Východ už v utorok 7. mája o 11.10 h ponúkne poslucháčom rozhovor s Martinom Hílekom, spravodajcom RTVS v Bruseli, ktorý priblíži svoju prácu spravodajcu v európskom hlavnom meste a preberie aj tému eurovolieb. Hneď z rána 8.mája v čase od 5.05 h do 6.00 h odvysiela Klenotnicu ľudovej hudbyktorá ponúkne tvorbu detských folklórnych kolektívov z Prešovského kraja. Ranná relácia Rádiobudík preberie témuBitky o Berlín.

Pri príležitosti výročia oslobodenia nášho územia prinesie Rádio Regina Východ o 11.05 h v cykle Regina v regióne naživo vstupy z Vojenského múzea vo Svidníku. O 14.50 h si poslucháči budú môcť vypočuť premiéru rozhlasovej hry Šepoty. Autorský text hry rozpráva na pomedzí magického realizmu a dokumentárneho divadla, fiktívny príbeh dvoch žien, ktorý sa môže zdať dôverne známy, pretože v sebe obsahuje príbehy viacerých reálnych žien. Za všetky spomeňme folkloristku Nadeždu Melnikovú-Papouškovú, novinárku Milenu Jesenskú, spisovateľku Alu Rachmanovovú a ľudovú speváčku Ancju Jaburovú. Ich nevšedné osudy boli, sú a vždy budú inšpiráciou pre každého z nás. Nasledovať bude relácia Zahrajte mi túto, ktorá od 16.05 h ponúkne ľudovú hudbu Európy.

V Deň Európy, 9.mája bude hostkou relácie Hosť Rádia Regina Východ redaktorka rozhlasových Bakalárov Ivana Jachymová a aj týmto spôsobom si pripomenie 25 rokov tejto rozhlasovej relácie. V čase od 14.05 h do 16.00 h si poslucháči v relácií Mozaika východu vypočujú reportáž z Dňa Európy.

Rádio Devín

Sviatočný 8. máj prinesie na rozhlasové frekvencie Rádia Devín špeciálne vydanie relácie Ars musica o 10.00 h, v ktorej strasti vojny cez hudbu priblížia Ravelov Couperinov náhrobokÓda na smrť Gustava Holsta, Prokofievova suita Vojna a mier a Symfónia piesní žalostných Henryka Mikołaja Góreckeho. V závere relácie zaznie volanie po mieri v skladbe Andreja Panufnika Pochod za mier. Ešte predtým v Prelúdiu o 6.00 h sa poslucháči stretnú s albumom Neila Younga Living with War, odkazujúcom na fotografii v amerických novinách, kde lietadlá prevážali ťažko zranených vojakov z Iraku do Nemecka. Nejde o Druhú svetovú vojnu, ale je to kritika politiky, odsúdenie vojny a potreba mieru. Textovo nadväzuje na albumy zo 60-tych rokov Boba Dylana či Phila Ochsa.

Poludňajší koncert o 12.00 h ponúkne diela, ktoré vznikli v roku 1944 a sú práve o tomto rokuSkladba Kadisch 1944 huslistky Eweliny Nowickej je inšpirovaná listom jej pratety, ktorá zažila hrôzy židovského geta v Lodzi. Koncert pre hoboj a orchester Vaughna Williamsa vznikal v rokoch 1943 až 1944 a je venovaný Leonovi Goosensovi. Premiéra sa mala konať v júli 1944 na slávnych Proms. Kvôli náletom rakiet V1 bola premiéra presunutá do Liverpoolu. Martinů písal svoju 3. symfóniu v máji a v júni roku 1944. Počas písania došlo k vylodeniu v Normandii. Táto symfónia je vyjadrením odporu voči vojne ako aj smútku za rodnou Poličkou.

Bombardovanie Prešova v decembri 1944 si vo vysielaní pripomenie o 9.00 h. prostredníctvom fíčera Ľudovíta Petraška A svetlo bolo...

Rozhlasovú hru Petra Gregora Rukojemníciz roku 2003 odvysiela Rádio Devín o 14.00 h. Ide o rozhlasovú dramatizáciu poviedky Ľuda Zúbka, ktorá vznikla v roku 1947 a je reflexiou na životné skúsenosti našich predkov z obdobia fašistickej okupácie počas SNP, keď Nemci vypálili 60 obcí a povraždili okolo 50-tisíc ľudí. Poviedka zobrazuje drámu 10-tich rukojemníkov, náhodne zatknutých občanov, ktorí majú byť zastrelení za neobjasnenú smrť nemeckého vojaka, no súčasne odhaľuje ich ľudské charaktery a postoje.

V relácií Hudba.sk o 13.30 h ponúkne Rádio Devín Ódu na radosť, Jána Cikkera a Milana Rúfusa.

Hudobnej mozaike o 16.00 h si poslucháči vypočujú exilovú tvorbu Bélu Bartóka, Igora Stravinského a Dmitrija Šostakoviča zo 40. rokov 20. storočia. V deň, kedy si na Slovensku pripomíname Deň víťazstva nad fašizmom a koniec 2. svetovej vojny, sa v diskusnej relácii Na tému hudba o 19.00 h bude moderátor zhovárať s hosťami Róbertom Švarcom, performerom a teoretikom a Brankom Ladičom, hudobníkom, muzikológom a hudobným historikom o pohnutých osudoch prenasledovaných hudobných skladateľov, o tom ako sa existovalo umelcom i muzikantom židovského pôvodu a všetkým tým, ktorých avantgardné umenie bolo Treťou ríšou označené za zdegenerované. Poslucháči sa tak majú možnosť dozvedieť viac o najsystematickejšej ideologickej cenzúre umenia v dejinách, o nebezpečnom jazyku propagandy, odlive najtalentovanejších mozgov z Európy, či smutných koncoch skladateľov a muzikantov vo vyhladzovacích táboroch.

Sviatočný deň v Rádiu Devín ukončíMeditatívna hudba Martina Burlasa v relácií Musica slovaca o 23.00 h, ktorá ukrýva silné vnútorné pnutie a neobyčajnú tenziu (Kríž a kruh, Papierový kráľ zaspáva, Hymnus pre zabudnutých).

Radio Slovakia International

8. mája v Deň víťazstva nad fašizmom každá redakcia Radia Slovakia International prinesie svojim poslucháčom zaujímavé rozhovory.

Krajanská redakcia v relácií Kapitolky z dejín ponúkne rozhovor s historikom Martinom Poschom o ukončení II. svetovej vojny.

Ruská redakcia prinesie rozhovor s historikom Alexandrom Randinym o oslobodení Slovenska a v rozhovore s divadelnou vedkyňou Naďou Lindovskou, profesorkou VŠMU sa pozrie na tému vojny na scénach slovenských divadiel.

Nemecká redakcia s historikom SAV Dušanom Kováčom preberie výsledky II. svetovej vojny a ich vplyv na vývoj v Československu.

Francúzska redakcia sa vo vysielaní bude venovať obdobiu Slovenského štátu, ktoré patrí k najkontroverznejším obdobiam slovenských novodobých dejín. Poslucháči si vypočujú rozhovor s Mgr. Petrou Hanákovouslovenskou filmovou historičkou, kritičkou a kurátorkou.

Anglická redakcia ponúkne rozhovor s historikom Martinom Poschom, ktorý porozpráva o tom, čo nasledovalo na Slovensku po ukončení 2. svetovej vojny (odsun Karpatských Nemcov, Benešove dekréty, pogromy na Židov v Topoľčanoch).

Španielska redakcia si v spolupráci s Kysuckou kultúrnou nadáciou pripomenie Ondreja Čaneckého, roľníka, ktorý zachránil nielen Vrbu a Wetzlera, ale aj ďalšie životy. Presne pred 80 rokmi, 7.4.1944 sa dvom väzňom podaril útek z koncentračného tábor a v Skalitom im podal pomocnú ruku práve tento kysucký roľník.

Radio Slovakia International si 9. mája každoročne pripomína Deň Európy ako výročie Schumanovej deklarácie z mája 1950. Prejav francúzskeho ministra zahraničných vecí Roberta Schumana z roku 1950 bol návrhom na vytvorenie Európskeho spoločenstva uhlia a ocele, ktorého členovia by spoločne riadili produkciu týchto komodít. Zakladajúci členovia: Francúzsko, Nemecká spolková republika, Taliansko, Holandsko, Belgicko a Luxembursko sa postupne spojili do dnešnej Európskej únie.

Poslucháči si majú príležitosť vypočuť viaceré rozhovory. Juraj Blanár, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí zodpovie na otázky čo priniesol vstup do Európskej únie Slovensku, aká je zahraničnopolitická orientácia Slovenska a ským spôsobom môže EÚ Slovensku pomôcť. Maroš Šefčovič, podpredseda Euróskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad, vysvelí čo je poslaním Európskej komisie a zástupcu krajiny v nej, aký je strategický výhľad Európskej únie, aké sú vízie spoločnej Európy a aké sú predstavy o mieste Slovenska v nej.

Šnúru rozhovorov v Radiu Slovakia International ukončí Vladimír Šucha, vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR, ktorý vysvetlí aké sú základné európske hodnoty, ktoré presadzuje Európska únia, čo riešila počiatočná iniciatíva pri procese vzniku Európskej únie a ako sa darí naplniť myšlienku spoločného európskeho tímu (vzťah Európskej rady, EP a EK).

Súvisiace články

Súvisiace rádiá

Aktuálne články

Počúvanosť
pondelok, 15.7.2024
1.
21,12%   - 0,33%
2.
18,92%   + 4,00%
3.
10,55%   + 4,69%
4.
9,34%   - 1,54%
5.
7,56%   + 1,82%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 15.7.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
1.
15,90%   - 0,17%
2.
13,48%   - 0,58%
3.
9,99%   + 0,14%
4.
8,77%   + 0,25%
5.
7,42%   - 0,20%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
III. - V. etapa 2024
1.
31,0%   - 0,1%
2.
22,2%   + 0,1%
3.
21,4%   - 0,1%
4.
18,7%   + 0,2%
5.
16,0%   ± 0,0%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, III.-V./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
28. týždeň 2024 08.07.2024 - 14.07.2024
1.
Album
Imagine Dragons
Eyes Closed
2.
Album
Artemas
I Like The Way You Kiss Me
3.
Album
Cyril
Stumblin' In
4.
Album
Dasha
Austin
5.
Album
Benson Boone
Beautiful Things
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over