Diskusia k téme DVB-T na Slovensku
Z tvojho nazoru mozem vychadzat vtedy, ak by bola v MI jedna bytovka s vyhladom na vsetky smery a nie v zastavbe blokov. Pod si skusit chytit 59 k jednemu znamemu na prizemie 13 poschodovej bytovky. Pritom je zaujimave, ze Makovica isla a idu aj ostatne muxy 22 25 48 57.
kamil
Towercom naozaj poziadal o znizenie vykonov, ale pri mux1 na vysielačoch ako Ulozisko z 50 na 20 kw a Magura z 31 na 12 kw. Potvrdil mi to aj hovorca Vavro. Citujem: Prevadzkovatel sam poziadal regulatora o zmenu v povoleniach.
Ja som presvedčený, že výkon je v norme, aj ked samozrejme by mohol byť vyšší. Avšak aj 1 kw musí stačiť na to , aby bol signál v dobrej kvalite prijímaný v Michalovciach. Je tam velká nadmorská výška a príjem bez ter.prekážok ( väčšia časť Mi ). Je efektívnejšie a zhladiska uživatela použiť viac menej výkonnejších vysielačov ako jeden 100 kW, ktorý aj tak nevykryje dostatočne obydlie v zákryte.
este by som chcel poznamenat ako hovori moj kamarat quido,ze preco taky vyznamny vysielac,ako je dubnik ma len taky mizerny vykon,ked mal povolenie na ovela vacsi vykon,ale sam poziadal o znizenie vykonu,kvoli setreniu elektriny.POzrite na poliakov alebo madarov,ake vykony su tam,alebo cechov,taka sucha gora 100kw napr.A este sa chcem opytat rasta z presova,ci chyta jaworzynu mux3,ja sa ju snazim zachytit,radia mi idu dobre,ale telka ani tuk,raz ked bola silna inverzia,mi ukazalo naznak urovne,asi musim pockat na vypnutie analogu k34 persij z ukrainy,alebo pockat na mux 8 v pasme VHF,co maju onedlho spustit na 6 a 7 kanali
ano je to tak,vela ludi sa stazuje na ten 59kanal,som z michaloviec a aj ja som jeden cas rozmyslal riesit to bardejovom,ale nastastie sa mi signal stabilizoval,ale aj tak mozem potvrdit,ze je slabsi ako ked siel z makovice,ulohu vsak aspon v michalovciach moze zohravat aj rusenie,aspon na zaklade clankov z ab fora,ale to je uz ina kapitola
Keď som bol skoro celý september doma, tak som sa tešil na Dubník, lebo tam mali presťahovať všetky stanice. A realita? Hnus. Ide to ešte horšie ako pred "sťahovaním". Vyriešil som to jednoducho. Otočil anténu na Bardejov a čuduj sa svete, všetko šliape na jedničku. Bardejovský vysielač som objavil náhodne, keď som raz v noci nemohol spať a tak som otáčal anténou a skenoval čo všetko chytím. Bardejov máme za kopcami a Dubník skoro vidím zo strechy.
Bolo by najlepšie zmerať signál vhodným profi merákom. Inak, vôbec nič si nenapísal o zostave , na čom to prijímaš, prípadne zosilovač atď.
To sú zásadné veci. Možno je použitý nevhodný zosík. Ja keď som bol v lete na východe, tak som tam videl skoro všade len samé polské sitá a keď je to v kombinácii zo zosilovačom, ktoré nie sú väčšinou tienené, tak je hneď zadeláno na problém. Je možné, že je problém aj na strane vysielatela, môže sa to prejavovať len v konkrétnom aj malom území- zato je profi meranie dôležité.
Odkedy je MUX2 presunutý na vysielač Košice-Dubník, ale hlavne posledný týždeň, je absolútne nepozorovateľný vo večerných hodinách. Neviem, či aj niekto z vás spozoroval niečo podobné, ale signál je silný ,ale kvalita biedna. Všetky iné MX-y idú bez rušenia, aj dokonca avisácky 41 kanál je bez chyby. Jozef
Zaciatkom tyzdna zapli vysielac Rimavska Sobota-Palaska k27 MUX2. Intenzita signálu je trosku vyssia ako pri k54 VPMUX.
Potvrdzujem príjem vo Finticiach na kopci smer Záhradné. Bez zosilňovača "teplomer" v TV ukazuje silu a kvalitu na 99 %.
Avis spustil DVB-T vysielač v Prešove a ten ide silným signálom a bez výpadkov aj v Šarišských Michaľanoch. Zatiaľ je tam len TV Zemplín. Ide to zo smeru juh. Anténa Super Color a zos.15 dB. Jozef
Rušenie TV JOJ som si tiež všimol - z vysielača Košice Dubník. Keď je strih na inú kameru (počas správ o 17:00 a 19:30). Je to kamera z ktorej ide Šport. Moderátori sa pýtajú čo nového v športe a keď sa strihne na športového moderátora, tak je to vtedy. Také jemné rozostrenie, rozštorčekovanie časti obrazu - toto všetko trvá cca 0,3-0,5 sekundy a nie vždy - raz, dvakrát za týždeň.
Aj ja som si to všimol na JOJ, Plus a Jednotke (napr. počas 5 proti 5) v Čadci. Nevyskytuje sa to ale náhodne, napr. na spomínanej Jednotke som to videl len počas 5 proti 5. Skôr než rušeniu by som to pripisoval problému niektorých prijímačov so správnym dekódovaním streamu za určitých podmienok.
Všimol som si to aj tu v KE na JOJ. Ako keby sa na okamih rapídne znižil dátový tok videa a obraz sa rozmaže resp. rozštvorčekuje.
žiadne rušenie na JOJ a Pluske nie je . Chybu hladajte u seba, respektíve v okolí. Príčin vami popísaného javu môže mať viacero príčin.
Ja nemám žiadne problémy zo signálom zo Zobora.Žiadne štvorčekovanie . Lokalita Šala. Príjem na obyčajné sito vo vertikálnej polohe.
To rušenie JOJ a Plus v intervale asi každých 3 - 5 min. - že zasekne obraz - rozmaže ho a rozštvorčekuje na malé štvorčeky majú Towertrolovia na celom Slovensku v DVB-T, majú dajaký techn. problém asi. A na Doma mešká zvuk - ústa otvárajú skôr ako ide zvuk. Je to vidieť hlavne pri reláciách ako Smotánka, Adela show, Bez servítky - kde majú moderátori a herci vlastné hlasy, pri filmoch s dabingom, to nerozoznať.
Prijimam signal zo Zobora a neviem preco, ale obcas sa na jojke a pluske zahmlie a kockuje obraz asi tak na sekundu a to hlavne na vecer. Pripadami to ako keby do tychto dvoch stanic pustali nejake aktualizacie pre setopboxy alebo co?! Na markize, dome a ta3 som takyto problem este nevidel.
http://plustelka.sk/planovane-odstavky-dvb-t-vysie…
Teraz kto má možnosť,môže odskúšať 55k z Wisli,počas odstávky V.J.
V CR je majtelom verejnopravneho multiplexu CT, moze si do datoveho toku dat cokolvek a Radiokomunikace su iba technicky realizator vysielania. U nas vlastni VP multiplex Towercom a kvoli kazdej hluposti sa musi uzatvarat dodatok k zmluve. Smutne, aj ked takto je to asi nastavene zakonom.
Dobrý deň,
Na vysielačoch DVB-T, kde sú popri TV programoch zaradené aj naše rozhlasové programy, nebola v zmluve s Towercom,a.s. dohodnutá aj služba EPG. Signál distribúcia signálu pre DVB-T je spoločná aj pre satelit Skylink. Vo vysielaní STV je zatiaľ EPG dočasne nad rámec zmluvy. Usilujeme sa, aby toto vyriešilo spoločne.
S pozdravom
Ing. Jozef Krátky
Sekcia technickej realizácie RTVS
Odbor techniky SRo
Dosť mi tam chýba EPG, to isté Skylink. Snáď to spustia v dohľadnej dobe, bolo by to fajn. Český rozhlas to má už dosť dlho.
len problém je v tom že bez predzosíku mi už nepojdu poliaci
ináč na site ktoré mám na streche mám tiež predzosík a tam to neruší ale je otočená opačným smerom ako tá druhá anténa
skús vybrať širokopásmový predzosilňovač z anténnej krabičky a daj tam obyčajný symetrizačný člen, elektrický adaptér už nezapájaš do siete...
zdravím,
neviete či je dáke zariadenie proti rušeniu dvb-t obrazu niektorími elektrospotrebičmi a tiež niektorými benzínovími kosačkami (nie všetkými)? ked sused nakopne benzínovu kosačku tak mne to začne rušit obraz ale ostatné kosačky v okolí to zatial nerobia ten problém a rušia to aj niektoré el.spotrebiče v našom byte konkrétne el.mlinček na koreniny a v susednej bytovke ked robili balkony s el.náradím tak tiež to rušilo obraz
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň