Diskusia k téme Europa 2
Nová taktika?
Donedávna ste všetky rádiá do jedného kritizovali, dnes vychvaľujete každú žumpu.
Ak to nešlo pozlotky, snád to vyjde podobrotky?
:-)
Rozumiem, ze sa kazdy na nieco specializujete a mate iny uhol pohladu. Sustredujete sa na detaily, no zaklad je vzdy piesen a ci sa paci alebo nie. To sa podla mna neda dosiahnut. Lebo napriklad vselijake formatovania, CHR a pod. su umele marketingove konstrukty, aby sa radia uzivili, no automaticky to znamena, ze nezachytia vacsinu kvalitnych piesni - je to len predpoklad nejakeho stroja.
No a u nas mozete mat sper-format, super-moderatorov , no radia bez reklamy nepreziju. Posluchac nie je primarny a takisto ani hudba. Preto Europa 2 robi svoje a myslim, ze dobre, kedze sa udrzala.
Ja si tiez neviem prestavit neustale menienie programu, ale zalezi kde sa program meni. Ak by sa takymto tempom menil program na Funku, tiez by som bol mozno proti tomu. Ale Europa 2 sa musi prispôsobovat aktulanemu trendu. Porovnavat len tak Vlnu vs. Europa 2 je nezmysel obzvlast ked nemas uplne data z cielovky. Cielovka Vlny je podstatne sirsia ako ma E2. To, ze nase radia nemaju co ponuknut cielovke do 25, je len o tom, ze tuna nie je radio, ktore by malo ako zaujat. Prave v tomto sa mi E2 paci, ako dynamicky reaguje. Nemyslim si, ze by tam nerobili profesionali. V dnesnej podobe su uz aj moderatori E2 skoleni, ako maju rozpravat. Tie casy, kedy to nefungovalo su uz dufam prec. Aj ja som bol dlhsie zvyknuty napr. na Andreu, ale prisiel niekto, kto to vie robit v inom style. O rok bude mozno vsetko inac. Stabilny moderatorsky tim funguje v radiach HOT AC formatov, no pri sucasnom nastaveni E2 to tak jednoducho nemôze byt. Zmeny sa stale ziadaju. Ja som rad, ze sa nestagnuje, ale vsetko co sa robi, robi sa pre posluchaca v cielovej skupine. Evidentne im to staci.
Re: Dávid
Vlna predbehla ostatné rádia z Radioservises z jedného dôvodu, a to že najviac prachov z reklamy nalievajú do nej.
A tak si môže dovoliť mať veľa súťaží, na ktoré namotávajú poslucháčov. Celý deň ju dokážu ju počúvať prevažne tí istí výhrychtiví ľudia a bažiaci za hocijakou cenou.
Čo sa týka toho programu, tak to zas ja nechápem, že prečo by sa mal stále meniť program? Napríklad ja keď mám rád jeden daný program, tak to dokážem počúvať stále a nevidím dôvod, že ak je populárny, tak prečo by sa mal meniť? Takisto ani takéto časté striedanie moderátorov nemám rád. Treba si nájsť profesionálov, ktorí vedia ako sa to má robiť a hotovo. A to sa ani nečudujem, že dnešná mládež žije teda aj ja radšej YouTube-om, keď súčasné slovenské rádiá hlavne celoplošné nemajú čo ponúknuť poslucháčovi. No a na YouTube si môžu počúvať a pozerať čo len chcú a vybavené. Tam je aspoň široký výber nie ako na E2. Ani tomu sa nečudujem, že v poslednom prieskume Vlna predbehla E2. Síce ani jedno rádio nie je mojou srdcovou záležitosťou, ale radšej počúvam Vlnu ako E2.
JaSomJa - Prosím ťa ty zase porovnávaš s neporovnateľným. Tvoj expres má iné kategórie a je iný formát ako Europa 2. Hustota rotácii je počas dňa vždy silnejšia. A ked už píšeš, tak pls daj relevantné dáta. 12:59 sa pesnička nehrala. Jedine ako ukážka, čo bude v ďalšej hodine. Posledný vstup v hodine totižto takto riešia. Nie všetky údaje, ktoré tečú do playlistov sú úplne relevantné.
Henrieta- zmeny sú úplne v súlade s formátom rádia, potrebami poslucháča a ich cieľovky. Dnešná mládež žije dosť vo veľkej miere youtubom. Nová showka určite nie je na dlhé roky trvalá súčasť. Sú nejaké zmluvy a program a ten keď s naplní, príde niečo iné, fresh v danej dobe alebo časovom období. Ak príde niekto nový, lepší, určite sa zmeny udejú. Vysielanie sa prispôsobuje cieľovke a tá sa našťastie nemení a ani nerozširuje ako v iných rádiách. Ja tieto zmeny vítam. Keď teba aj tvojho kolegu baví expres a tie ich dristy, otrepaný zastaralý program, prosím počúvaj si to. Ale aj rešpektuj že rádio ako je Europa 2 si nemôže dovoliť stagnovať a mať ten istý program viac ako 3 roky bez zmeny.
Minule ktosi písal ako často hrá Expres novú skladbu od Kyga a Tiny Turner. Tak ja napíšem len časť dňa ako E2 hráva na tak husté rotácie staršiu skladbu Ritmo.
16:29
14:50
13:12
12:59
11:34
9:54
Za mňa sa opäť posunuli k lepšľiemu. Osobne už som asi vyšiel z ich cieľovky no angažovanie Olivera a Sama hodnotím ako dobrý krok. Snažia sa profilovať ako rádio pre mladých, ich cieľovka je prevažne na youtube a podobných platformách, tak sa im snažia ponúknuť to čo ich zaujíma. A za mňa som rád, že sa v popoludní opäť vrátili k dvojici moderátorov a je to také živšie, navyše vládne medzi nimi celkom dobrá chémia.
Za ostatné dva - tri roky došlo už k niekoľkým zmenám na moderátorských postov. Nie sú tie časté zmeny kontraproduktívne? A čo hovoríte na infantilizáciu publika? Angažovanie youtuberov, a pod. na moderátorské posty?
FM4 sa profiluje ako alternatívna. Vyvinula sa z niekdajšieho Blue Danube - preto vysiela správy aj v angličtine a francúzštine.
Je to možné.
Zase v Rakúsku mládežnícka FM4 tiahne skôr k alternatíve, takže Ö3 sa zameriava aj na CHR-chtivú mládež. V Nemecku (aspoň cez deň) hrajú CHR ich mládežnícke stanice (WDR 1live, SWR Dasding, HR youFM).
Je to možné - myslím, že kedysi boli výraznejšie CHR; posun možno nastáva v dôsledku nepočúvateľnosti súčasnej agresívno-depresívnej anti-"hudby".
Pred malou chvíľou však vysielali hitparádu:
https://oe3.orf.at/charts/
No, nemecká verzia píše o HotAC. Koniec koncov, všetky tie nemeckojazyčné verejnoprávne Popwelle majú dosť podobný formát.
Podľa dnešného playlistu majú dosť skladieb starších ako 5 rokov a našiel som aj zopár naozaj starých vecí, narýchlo napr. Puff Daddy - I’ll Be Missing You, Toto - Africa, Genesis - Land of Confusion. Takže by som sa podľa vzoru tej wiki klonil k HotAC.
a) + Zuzana Smatanová, Mária Čírová, Kristína...
b) + Vašo Patejdl, Metalinda, Beáta Dubasová, Darina Rolincová, Polemic, Iné Kafe, Peter Nagy, Hečkovci, Horkýže Slíže, Berco Balogh, Marcel Palonder, František Krištof Veselý, Zóna A...
Kedysi jediné CHR v regióne vysiela od 1. októbra 1967.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hitradio_ Ö3
https://de.wikipedia.org/wiki/ Ö3
Kto nepozná svoju minulosť, nemá budúcnosť.
Vie mi niekto logicky vyargumentovať zmeny na E2?
Prvá vec - nahradiť profesionálov amatérmi? Druhá vec - meniť moderátorské zoskupenie štvrtýkrát za tri roky? Fíííha :-D
Za mňa kategorizovanie a na zaklade hustoty rotacii v E2 by to bolo asi : Hot new (1 mesiac)-Power Curent (do 2-4 mesiacov)-Current TOP (do max.roka aj menej)-Less Current (+ rok)-RE Current (nad 2, eventualne do 3 rokov max.) Ak pripustime, ze existuje aj kategoria Gold, tak potom neviem, kde by sa do vzorca vosla. Jedine ako "mimo, vyplnovak." Mnou uvedeny priklad s pesnickou Radioactive je toho mozno dôkaz. V nasom eteri by som ja radil kategoriu Gold ako hity od Milenia nizsie. Vzorec E2 nie je az tak diametralne odlisny od Funka. Najdeme niekolko zhôd. Az na to, ze Funko ma troska ine delenie kategorii, napr. novinky si deli na hot a less a pod. do REcurrent sa radia pesnicky od 4+ rokov, co v davnejsej minulosti nebolo. Aj ked by som bol v tomto opatrny a nie vsetko sedi. Vsimni si dnesny playlist Funka v case 13:00-13:30...
Trošku k tomu, že E2 nehrá recurrent. Neviem čo zaraďuješ do tejto kategórie Ty, ale napríklad Mediabase, oni mapujú hranosť v USA to má tak, že skladba sa do recurrent dostáva po 20 týždňoch. No a v takomto prípade by bola E2 plná recurrent skladieb. Po nejakých troch rokoch Mediabase zaraďuje do kategórie gold
Najlepší playlist má:
https://www.radia.sk/radia/dobre-radio/playlist
Za mňa je top na SK SIma Martausová, ale nie je to cielovka E2,,,, uznavam ju kvoli tomu, ze je dost self made bez ziadneho hudobneho vydavatelstva, adama duricu vydava universal music slovensko takze neviem posudit jeho uspech.
E2 nehejtujem, ale je to jedine radio na SK ktoré sa zameriava na cielovku 15-30 rokov.... cize ludi ktori su odchovani na internete. e2 uz zial ale tuto cielovku nevie splnit po playlistovej stranke... ale ako som pisal nizsie, ak im prijmi neklesaju a ani pocuvanost, su nastaveny dobre, len my co sme vyrastali na na nete, uz mame asi ine naroky na hudbu ktoru chceme pocut.... doba sa meni a tak to ma byt.
vidis, zhoda sa nasla. Ziadne radio v SK eteri nieje. Funko nie je ale ani zadaleka CHR a z ich sucasnym nastavenim nesuhlasim, kedysi moje oblubene radio sa stalo uz len ako vyplnovak. Expres je hrôza SK eteru ci uz z pohladu hudby a formatu a takisto aj programom.
No co moze byt lepsia alternativa pre posluchaca 30+ ktory nechce zostarnut s radiom? :))
(samozrejme bavime sa len o radiach, ne Spotify a pod.. to samozrejme je uz o inom)
Ktoré je kvalitné celoplošné CHR rádio v slovenskom éteri? Žiadne. A inak toho na výber moc ani nemáš, lebo ak dobre viem, tak CHR je hlavne E2 a Fun. Expres to je už trocha niečo iné. A tu sme aj skončili. Takže toľko. Ako myslíš, mne to môže byť jedno, keď sa aj na hlavu postavia. Nech si robia čo chcú. Ja som len napísal, čo si myslím resp. ako by to bolo lepšie, ale ja to už neriešim. Časy keď tu boli dobré rádiá už dávno skončili, nech sa to týka hociakého formátu.
tak mi aspon napis, ake je podla teba kvalitne celoplosne CHR radio v SK eteri, ktore nevymyva mozgy.
Ta pesnicka, ktoru som uviedol ako priklad nemusi byt aktualna, E2 nepotrebuje kategoriu RE Current ako svoju taziskovu, je to skôr vyplnenie vzorca.
Správy nie, aký ma pre teba vyznam pocut, ze v amerike zdochla macka na coronu. Predsa len počasie a doprava maju vacsi vyznam. Info o pocasi je doplnkovy vstup.
Tiez ma zaujima, co sa deje vo svete, ale podstatne veci a na to mam ine zdroje.
E2 nie je moje radio, a vymyvanie mozgov robia ine radia.
Nic v zlom, ale vela kktin riesis, trapi ta ze corporate voice neoznamuje novinky a podobne dristy. E2 uz ani zdaleka nie je to co byvala v zaciatkoch, myslim tym to zle maju za sebou, sucasne nastavenie a program je prispôsobeny "dnesku" Nehejtuj pracu niekoho, koho nepoznas a hlavne pozadie a tobôz uz neries politicke zastupenie. Iba podstatne veci. Mat nazor je jedna vec a hejtovat je vec druha.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň