Diskusia k téme Europa 2
A prečo majú teraz problém prežiť malé lokálne stanice na vine sú aj zákony.Malé stanice majú málo poslucháčov lebo dnes keď vyjdeš z mesta signál je slabý až žiadny čiže po 1.pokrytie
Stanice žijú z predaja reklamy ktorá firma si zvolí na propagovanie svojej reklamy rádio ktoré má málo poslucháčov pre malé pokrytie po 2. zase pokrytie.Nehorázne ceny za vysielače najme GE84 ktoré vlastne ani Towercom nepostavil čiže mal by byť zákon ktorý by upresnil prevádzkové náklady za frekvencie GE-84.
Príkladným rádiom pre ostatné je košické rádio KISS vlastní 3 frekvencie GE-84
Prevádzkuje ich RDT Telecom ktoré ma vlastné vysielače a zrejme priateľskejšie ceny než Towercom.Síce len Sčobík ide na plný výkon 10kW no v Michalovciach majú 5kW vysielač ďalšia ženeva je v Prešove vysiela síce s 1.6kW a práve táto frekvencia 90.8 pochádzala z BJ ex Towercomu. Len na tej frekvencii robia chybu pretože keby ju pustili na 10kW tak by bolo pokrytie súvislé a príjem bezproblémový. No oni sú určite ukracovaný v počúvanosti pretože neverím,že ich vysielanie zo 100 ľudí si nenaladia dvaja traja.A,źe nedosahujú nad 3% ale s predajom reklamy myslím,že nemajú problém lebo každy vie,že má určite viac poslucháčov ako to udáva Median. Veď vlastne iba 2 regionálne stanice sú ktoré doteraz vlastnia ženevy a to Zet a KISS
len dodám, že perfektný článok! http://www.mediadnes.cz/2010/08/slovenska-europa-2… okrem E2, HEY a ZET bolo na predaj aj WOW, ktoré je už opäť predané.
****: A na zaklade akeho zakona by si im tie licencie chcel odnat? A kto by na nich vysielal? Dalsia regionalka? Ved uz tie sucasne maju problem prezit.
na slovensku je toho viac na predaj, okrem E2, Hey, Zet, a mensie lokalne stanice nevinímajuc
Určite ak ju predajú tak už nebudú pôsobiť ako Europa2 to znamená, že začne nejaký nový program. Ja na mieste RVR by som jej odňal všetky frekvencie a ponechal ich len pre regionálne stanice tak ako je to v česku tam v jednom regione sú minimálne po 3 stanice určite by to mohlo priniesť osoh pre Slovensko. Prečo by mali mať malé rádia pokrytie iba v mestách ak majú záujem o večšie územie???.
Vyborny clanok na mediadnes.cz ... uplne jasny a triezvy pohlad. Len som zvedavy, kto radio kupi. Neviem si toho "samovraha" ani len predstavit. A pravdupovediac ma ziadny subjekt ani nenapada.
len vas chcem upozornit na clanok, ktory, podla mojho nazoru, konecne zachytava problem ceskych investorov na sk medialnom trhu..<br />
<br />
http://www.mediadnes.cz/2010/08/slovenska-europa-2…
No, pri Jemných Melódiách je uvedené tvp.
95.0 a 96.3 Liptovský Mikuláš - Háj vysielajú z jedného stožiara a to z toho, čo vysielalo Rádio Tatry. Vedľa je ešte televízny vykrývač.
Ja viem, že je to polovičný výkon, ale sú to aj rozdielne stožiare.
95,0 ma jeden kW a 96,3 len pol kW. Inak dnes som, ale z inek koty L-radia chytil autom paradne signál v Parnici - v DK to takmer neslo ako E2
Podľa mojich informácií ide 95,0 MHz a 96,3 MHz z dvoch rôznych stožiarov, hoci z tej istej kóty.
107,2 MHz, Hit FM som chytil až na začiatku Liptovského Mikuláša v Palúdzke, v meste už ale na tejto frekvencii išlo Radio Maryja.
@XxX
On hra sice cisto, ale je tiez pravda, ze Jemne (96.30) mam uz v porovnani s Fun (95.00) trochu problem zachytit (asi to bude tym polovicnym vykonom JM). Sucha hora mi hra priebezne po celom Kubine (aj ked vacsinou len to zasumene mono). Ale mam skusenosti s tym, ze sa da v pohode chytit aj v TS (na niektorych miestach dokonca lepsie ako z Velkej Luky).
@Azbucan
Moze to byt aj tym. Aj ked s Uloziskom bol vo vseobecnosti v DK a okoli vzdy problem (ale to bude asi aj tym, ze nie je urceny pre dolnu Oravu). Aj preto sa 93.50 z MT pre E2 smerom od Kralovian s 93.60 pre Liptov miesat nezvykne, len intenzita 93.50 sa oslabuje (od Kralovian prakticky nepocuvatelne - zasumene mono). Inak dodam, ze po oslabeni 93.50 MHz z MT pre E2 mi v DK hra lepsie uz napr. aj Hit FM z Bystricky (107.20).
Úložisko má smerom na Dolný Kubín obmedzenia výkonu 1 kW ide 0,25 kW a 5 kW ide 2,5 kW. Dolný Kubín je na severovýchod od Kľačianskej Magury, ja som mal namysli hlavne hlavný cestný ťah Martin - Ružomberok, kde to mám vyskúšané v Dolnom Kubíne som ešte nebol a ani o nom nepíšem.
Ten hrával skoro vždy a čisto. Keď som ešte býval v DK tak z bytovky v RK išiel zataľ iba Fun, áno máš pravdu bol chytateľný. Pamätám si tiež že v centre pri Elkope a Redise som v aute chytil 104,0 MHz Fun z BB Suchá hora, mierne zašumené Stereo. Ten signál sa však stratil za prvou odbočkou na Alej Slobody. Avšak smerom na Porubu cez Gäceľ hral stále, sem tam na pol sekundy vypadol, dokonca chvíľu hral aj v Porube, potom sa začal strácať. Smerom na Istebné 0 bodov, v Istebnom sa opäť miestami objavil. A ktomu RK vysielaču na bytovke. Už dávňejšie som si všimol že Devín už nehrá na tom jednom nazvem to dipóĺe. Funko a Jemne stále s toho jedného, no však Devín má nat Fun a Jemné nový dvoj poschodový dipól, ako je napr v ZA na Dome techniky
Tak liptovske Ulozisko hra v Kubine vseobecne velmi zle, alebo vacsinou vobec. Je to (zrejme) sposobene tienenim Chocskymi vrchmi (nemyslim priamo Chocom, lebo ten priamo nezavadzia). Da sa miestami chytit aj v meste, ale len velmi malo.
Pocutelne lepsie hra napr. Funko z LM. Dokonca na niektorych miestach v DK skor ako Ulozisko chytim RK vysielac z bytovky na nabrezi (napriek nizkemu umiestneniu a vykonu), t.j. Jemne, Fun a Devin.
Srry za OT.
Tam tiež málokedy hrávala 93.6 MHz, snáď len pri peknom počasí. Pepo máš ale pravdu, v meste (centre) ju určite nechytíš
Az na to, ze v DK (snad okrem sidliska Brezovec, ktory je na kopci) 93,60 MHz z Uloziska nechytis.
Ja som za Evosonica. Ale od Martina na východ sa to už začína miešať s 93,6 MHz.
Ja som si svojho casu praveze myslel, ci vykon ich vysielaca z Klacianky nie je prehuleny. V Kubine totiz hra (resp. hral) porovnatelne, ako Viva z tej istej koty. Jeho vykon (0,25 kW) je vsak v porovnani s vykonom Vivy (2 kW) osminovy a to pri rovnakej polarizacii z tej istej koty.
Kvalita vysielaca E2 (predtym Okey) v MT 93.5 FM je od zaciatku nic moc. V case, kym som byval v Martine som si tento vysielac trosku otestoval a vo vnutri budov hral velmi zle. Niekde mi frekvenciu 93.5 tuner vobec nenasiel a bolo nutne pohrat sa s antenou. Urcite ma na tom podiel aj vyzareny vykon, kedze tento je nizsi ako napr. susediaca Viva z tej istej koty.
Ked som si minule chcel v DK na 93,50 naladit Europu 2 z MT najskor som si myslel, ze je vysielac vypadnuty (bol v DK bezne zachytitelny, aj ked nie vo velmi dobrej kvalite, ale ked sa clovek pohral s antenou, tak sa dalo z toho vytrieskat aj ciste mono - aj ked zaviselo aj od pocasia). Ked som vsak dnes brazdil mesto na aute a skusal to na autoradiu, zistil som, ze vysielac ide, len so znizenym vykonom (a nebol to ani odraz z Liptova, kde E2 fici na susednych 93,60).
Takze usudzujem, ze asi aj v MT doslo k nejakym zmenam (aj ked tam sa myslim o vysielac TC nejednalo). Radio Viva z tej koty (Klacianska Magura) hra nadalej v predoslej kvalite.
Ved ked sa plati koncesionarsky poplatok za verejnopravny rozhlas,alebo aj televiziu,tak signal by mal byt proste vsade,ako pises,ze aj srnky v lese maju signal.Tak by to malo byt a nie tak ako SRO,ze niekde napr. Cadci nieje signal a podobne.
-nuž v Rakúsku je to preto, lebo ORF sa rozhodla v rokoch 90.,že definitívne opustia AM - a OE1,2,3 chytia aj srnky v lese. podobne si sieť buduje aj Kronenhit. Lenže Rakúsko bolo poslednou krajinou v Európe, kde sa povolili súkromné rádiá až v druhej polovici rokov 90.
-No a Taliansko? Čudujem sa, že ich dávaš ako príklad. To sú rodení bordelári a podľa toho to tam aj vypadá. A túto bordelársku cestu chce raziť aj naša slávna Rada, lebo je to schodnejšie a lepšie sa pomastí kapsa.Podobne je to aj v Španielsku či Grécku.My si vždy berieme príklad od bordelárov. Ja dávam za príklad Nemecko,Francúzsko,alebo severské krajiny či krajiny Beneluxu alebo Britániu.
Osobne okrem NR nevidím chybu v E2, ale v Rade, ktorá toto dovolila na východe s ex-OKEY a JM.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň