Diskusia k téme DAB/DAB+ na Slovensku
ťie Reginy by mohli byt vsetky tri v kazdom DABe(tak ako su aj v telke)...v Cesku to tak je, ze v DABe na Morave su Moravske Reginy a v Cechach tie z Ciech .....
No historia sa s Prievidzou kruto zahrala....historicky patri pod region Horna Nitra a skutocne najprv bola od roku 1948 az do spackanej reformy v roku 1968 sucastou Nitrianskeho kraja (vtedy bolo 6 krajov - BA,NR,ZA,BB,KE,PO) ... potom sa sudruhova rozhodli veci viac scentralizovat a na Slovensku mali povodne vzniknut kraje 4 (Zapado,Severo,Stredo a Vychodoslovensky kraj, ale potom si narychlo niekto spomenul, ze sever bol moc hlinkovsky a tak ho pripojili ku stredoslovenskemu kraju-tento kraj bol najviac nezmyselny) a tu Prividza padla pod Stredoslovensky kraj...no a od roku 1996,ked mame krajov 8,tak spada pod Trenciansky kraj (ktory je az moc umely v dnesnych hraniciach) ...
Pokiaľ viem vždy patrila pod stredoslovenský kraj. Aj elektrárne sú tam SSE aj prázdniny bývali so stredným Slovenskom.
Prievidza a okolie bolo vzdy pokryte Reginou stred FM zo Suchej hory resp. Martinskych holi.
Vysielace z TN, NR, Velka Javorina tu maju minimalne pokrytie. Nehovorim, ze sa niekde nedaju naladit, ale je to hranicne.
Prievidza bola v stredoslovenskom kraji a v dobrom dosahu uvedenych vysielacov, preto stred. Okrem toho , cast doliny je pokryta z Martinskych holi, tak asi preto.
Prosím vás piekne to kerý DAB+ expert zas vymyslel, že Prievidza, kerá je na západe má kanál 12A a nééé 12C a tým pádem má Reginu Stred a nééé Západ, lebo je SFN s Krížavu a BB-Laskomerem a nééé s Kamzíkem a Trenčínem...
Gratulujem ! ! !
no to je tak pol na pol...ale stale to nemeni podstat veci ohladom dostupnosti Free to air v DVB-T2
Maskanie doigitalo koli analogu na okoli je vymysel....lebo pre prvu siet - docasnu sa skoro vsade pouzivalo hlavne pasmo nad 50.kanal a skor u nas bol ten postup odflaknuty, keby nemuseli,tak by nerobili ... a blbe odovodnenie , ze preco vertikal,plus slabe vysielace ...a to ze Skylink nieco sluboval, tak to len vyuzil ludsku naivitu a tupotu, ze niecomu takemu mozu uverit...nic nie je dozivotne garantovane :)
Vsetko je lajdackosti a liknavosti zodpovednych organov
Tu bola odlišná situácia.. Slovak link neskôr Skylink tvrdili , že ľudia budú mať SK a CZ stanice doživotne zadarmo po kúpe karty v hodnote cca 100€. Digi TV bolo tiež veľmi lacné aj s inštaláciou. DVB-T tu dosť meškalo aj pre stále hrajúci analóg v okolitých štátoch a nemožnosť pustiť vysielače na plný výkon. V CZ si museli pohnúť lebo ich tlačili do toho nemci. Koordinácia frekvencií bola tiež na SK odfláknutá.. Všetko vo vertikále a vysielače na vysokých kótach s veľkými obmedzeniami oproti analógu. Vypnutie všetkých dokrývačov v dolinách a údoliach... Takže , aby ľudia lovili signál s novými anténami pre pár staníc bolo výhodnejšie si zaobstarať satelit.
presne si vystihol tu mentalitu CZ vs SK...
ANO, v Cesku by to asi Nova a aj samotni Cesi moc nerozchodili, aby im dali Novu ci Primu do plateneho segmentu.....preto sa tam ani poriadne neujal projekt podobny nasej PlusTelke...
Ale tak ten isty majitel velmi dobre vedel,ze na Slovensku to celkom prejde...kedze slovaci si radi nechaju skakat po hlavach,troska pomindzuju, ale nakoniec zaplatia...zaplatia radi, lebo ved nechcu vypadat ako nejake socky a musia sa ukazat pred ostatnymi a pod...take nase typicke :) tak sa necudujme.....
to co si napisal je nezmysel ...... tebou spominane OIRT FM nebolo o tom ci sa ujalo alebo nie...dovody pre opustenie boli uplne ine ..... lebo toto pasmo sa malo pouzivat na ine veci...
Este v case vzniku dualneho systemu sa chvilocku uvazovalo o tom ze v OIRT zostane statne radio a v CCIR budu sukromne stanice ..... a uz na prelome 70.-80.rokoc soudruzi usudili, ze asi sa postupne pojde do CCIR , co postupne zacinalo od cca.polovice 80.rokov pri stanici Melodia a neskor mladeznicka stanica E+M :)
Vdaka za rady :) Ale tie nic nezmenia na tom, co pisem. Jednoducho DABko je prezitok, podobne ako CDcka, ktore boli kvalita, oproti analogu, ale dnes ich uz nik nepoziva. Tie oproti DABku boli rozsirene a stihli sa zaviest do praxe.
Inak radio neHRAJE, radio na Slovensku hra ;)
Dáte im to do pamäte predvoľby. Moji rodičia mali FM rádio a myslíte si, že vedeli frekvencie? Ale kdeže. Všetko mali uložené v predvoľbe a vedľa lístok: na jedničke je Regina, na dvojke je....
Mama mala v posteli pri uchu take malé rádio, kde mala nastavené Lumen. Rádio polepené páskami, a jedine tlačidlo voľné bolo zapínanie/vypínanie a hlasitosť. Lebo keby jej to niekto nedopatrením rozladil, tak konec. Im to je jedno či je to AM, FM, DAB, DVB... podstatné je, že to hraje.
Podobne to mali aj v TV (DVB-T a neskôr satelit). Keď stlačím jedničku, chceme tam mať slovenskú Jednotku, keď dvojku, tak chceme tam mať Dvojku, na trojke chceme mať.... Im to bolo fuk, či je to analog, digitál, satelit, IPTV....
Zrejme od 27.06.2023, vtedy bola nočná odstávka.
Uz chcem vidiet, ako 70 rocni ludia budu na Slovensku “lovit” digitalne frekvencie.
Ak chceme definitivne pochovat radia, ako medium, tak ich dajme do DABka… Verim, ze FMko bude este dlhe roky u nas existovat!
Ani pásmo VKV I OIRT sa u nás a v ČR (predtým ČSSR) nikdy neujalo...
"lebo v Českej republike si to sestra NOVA dovoliť nemôže, tam by ju kopli do zadku...."
Lenže v Česku na rozdiel od Slovenska, keď môžu mať niečo zadarmo, tak nevyhadzujú peniaze do kanála len preto, aby susedovi ukázali, že na to majú.
Super Diky, keď ti odpíšu,daj vedieť.Na tom linku čo si mi poslal,tak sa síce uvádza výdrž batérie pre FM a DAB+ 17 . hodín,ale zaujímala by ma reálna odskúšaná výdrž batérií.
Posledné informácie hovoria niečo o vypnutí v roku 2026, je však otázne, či sa to dodrží. Treba totiž skonštatovať, že ešte stále nemáme skoordinované frekvencie - doterajšie DAB+ je vysielané na dočasných frekvenciách....
Pozrel som aj stránku výrobcu a nenašiel som tam nič o výdrži. Zadal som otázku na stránke, uvidíme, čo mi odpovedia....
A ešte dodám k DVB-T, že máme úbohú ponuku televízií, kde viditeľne chýba Markíza, kvôli ktorej ľudia prešli na kábel a satelit. A ešte aj tam robí Markíza problémy, lebo pýta nehorázne peniaze na distribúciu. Čo je bizarné, lebo v Českej republike si to sestra NOVA dovoliť nemôže, tam by ju kopli do zadku....
No, máš pravdu,ale osobne si myslím že kým sa vypne FM pásmo,tak skôr budem potrebovať nový bazén ako to nové DAB+ rádio:)
Navyše by ma zaujímalo, akú skutočnú výdrž batérií má to rádio na ktoré si mi dal link, ináč vyzerá byť celkom kvalitné.
No keď o tom ľudia nebudú vedieť, tak asi s tým treba niečo robiť. Napríklad reklama, atraktívne rádiá, podpora štátu na kúpu DAB+ prijímača....
Pokiaľ bude ponuka taká aká je teraz, tak ani ja by som si nekúpil DAB+ rádio. V BA si našťastie viem naladiť aj rakúsky multiplex, takže mám navyše niekoľko nových staníc....
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň