Diskusia k téme DAB/DAB+ na Slovensku
Koľký sa podpíšu za prednostné riešenie Digitalizácie DAB+ na Slovensku. Vypnutie RTVS na terestriale - FM po roku 2026 s následným nutným prechodom do DAB+ čím nasledujeme ostatné štáty v EU. https://www.peticie.com/dab_digitalne_radiovysiela…
Juhozápad (CZ ,AT, HU) je skoordinovaný, všetko by mohlo ísť 20kW. Zo severom je to horšie a východ asi tak skoro skoordinovaný nebude, takže len dočasné/znížené výkony.
Niektoré problémy, najmä s kvalitou signálu a jeho dosahom by vyriešil vyšší výkon, lebo napríklad:
Prešov - Dubník 5 kW
Nitra - Zobor 20 kW.
autoradio po pripojeni dab+ mi radio pise ze nema signal a nevie najst ziadne stanice . Kde je problém? daju sa nejako ulozit stanice aj caz internet? dakujem za pomoc
Nechal si odznova preskenovať celé pásmo? Každopádne však tieto DAB+ TX fungujú v SFN, čiže Tvoj RX automaticky volí silnejší TX.
Ja chytil meste pri trhoch ale sekalo raz islo viac a menej ukázalo stále 12B Košice-Heringeš a nedalo prehodiť na inú frekvenciu ako mam dat 10C aby išiel dubnik čisto by som bol rad aby tak bolo na mojom rádiu mam sencor srd 6400 môžete mi poradiť ako mam to robiť.
u nas okres BJ hra len na streche domu
Áno, už to fachčí aj v Prešove. Prikladám screen.
Giraltovce a okolie tiež aj s rezervou, aj keď podľa mapy signál by nemal byť.
Potvrdzujem kvalitný a čistý príjem - Kamenica nad Cirochou, okres Humenné. Konečne sa dajú počúvať všetky rádia SRO v dobrej kvalite bez šumu a ruchov. Plus ako bonus aj Lumen, Mária a pre nás fanúšikov rocku aj rádio Rock. Len tak ďalej, nech sa spustí DAB+ na čo najviac vysielačoch po celom Slovensku.
Potvrdzujem, vysielač Košice Dubník spustený. Obec Trhovište sila signálu 100, kvalita signálu 100
Vo Finticiach nad kostolom, okr. Prešov, v rodinnom dome na kus drôtu. Signal minimálny, ale bez výpadkov.
Nech sa páči : https://www.satelitnatv.sk/2022/12/dab-rtvs-sa-doh…
No o 95.4 sa už dva roky nikto nehlási...synchrónne tu funguje Lumen 105.8 - Námestovo horizontal,Čadca vertikal....takže skôr asi vykrývač ako na _FM ... DAB+ je na Slovensku aktuálne možno až za desať rokov ????...a problém je viacmenej v celej Čadci s SRo ...okrem jedného sídliska, ktoré je v doline otvorenej smerom na Žilinu
Problém nemá predsa celá Čadca.
Synchrónne frekvencie by príjem ešte zhoršili. Vykrývač rádia _FM tam ostal ešte z doby , keď nebolo naspäť na Krížave. Rozširovanie pokrytia bude už jedine v DAB+. No vzhľadom na súčasnú finančnú situáciu RTVS to tak skoro nebude. Po Kollárovej novele pre udeľovanie voľných FM frekvencíí sa SRo ani snažiť nemusí.
Prideliť ju môžu SRo až , keď sa žiaden privátny vysielateľ o ňu neprihlási.
AM sa tam vyplo, ked zacala velka frekvencna rosada v SRo a rozhodli sa opustit stredne vlny ( s vynimkou casti juzneho SLovenska)...len akosi pozabudli, ze v Cadci dodnes nie je mozne kvalitne naladit Radio SLovensko ani Regina...
A Sro sa tu ani akosi nesnazi nic si skoordinovat.
Pricom by stacil dokryvac s pidi-vykonom ako to urobili na Zamaguri (Spisska Stara Ves,Osturna,Mala Frankova,Velka Frankova...)...alebo urobit synchorn s Krizavou alebo Namestovom len v opacnej polarizacii...tak to urobil v CAdci Lumen na 105.8 - synchronizacia s Namestovom, len odlisna polarizacia
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň