Diskusia k téme DAB/DAB+ na Slovensku
Ďakujem za vysvetlenie.
No ak mám 100kW FM vysielač a 5kW DAB+ vysielač, náklady na DAB+ mám 20-krát nižšie a ešte ich rozdelím viacerým rádiám? Či sa mýlim?
100 kW ERP zodpoveda mozno 10 kW na vystupnom konektore.
Ak správne chápem, DAB+ na Dubníku má vyziareny výkon 5 kW, v ktorom je mnoho rádií a náklady by si delili.
No v FM vysiela napr z Dubníka len Fun rádio a výkonom 100 kW samo. Teda s 20x vyššími nákladmi.
Problém je v tóm, že nem bude mať kto platiť eľektriku...
Na tomto to totiž pôjde aj od nového roka...
Duftz že ak nespustia Dubník, tak aspoň nechajú AM, inak v Prešove vôbec nepôjde Patria.
Palo,to vie povedat Towercom,maju povolenie,tak neviem,v com je problem,caka na to viac ludi vratane mna,hoci prijimam heringes v michalovciach,ale hranica je kriticka cca 3 -4 dieliky,vysoka chybovost aj pri detailnej smerovosti,antena 4prvok stary zhrdzaveny,ale ucinny,tuner spickovy onkyo dab+,ale ani on nerobi zazraky,je ozaj velm kvalitny,je lepsi ako bezne radia,co sa tyka citlivosti,ale zase nie az tak,ako o nom pisu niektore clanky,ze chyta aj tam kde nie je signal,inak zvuk so zosikom je uzasny,neda sa porovnat s fm,ja som pisal na rtvs oten dubnik, plus dalsi ludia,mne neodpovedali,momentalne mi ovela lepsie idu poliaci zo suchej gory ako nasi,paradox ci hanba?
Bude Dubník DAB+ do konca roka 2022?
Pri autobusovej stanici ide i 11C (Towercom) bez sekania (Q 3/16), 12A (Towercom) ide skoro naplno (Q 13/16).
Sencor SRD 6400 DAB+
Inak išlo aj 91.9 FM a 100.4 Regina z Magurky. 91.9 FM v počúvateľnej kvalite.
Caka sa,uzto mohlo byt,tazko povedat,mzno kazdu chvilu,mozno o tyzden,mozno o mesiac,detailne informacie nema nikto,este sa chcem opytat,ci nemam z vas niekto oddtestovanu antenu iskra logper vf-12,vraj je dobra aj sa s nou dobremanupuluje,kedze je kratka,nevyhoda,nevidim,ani nie je miest na zosilovac,co napr je u iskri dab5f,alebo beznych 3-5prvkov od kovoplastu,ci vatenu,ci emme esse 7prvkovej,niekto povie,vsak naco to zosik,ale na zaklade studii ludia co sa tomu venuju,tak zosik je dobry hlavne,kde je kriticka hranica ,ci tuner zastane a nenacita,alebo pomocou zosiku zastane a nacita,resp moze aj nacitat bez zosiku,ale nespustu zvuk a to prave ta iskra logper vf12 nema a najlepsie je davat ked uz tak zosik priamo do krabicky,dakuejm za skusenosti inych,ked mozuporadit
Nakoniec ani mrazy nie sú, nefuka, neprší, aký by bol dôvod nespustenia DAB+ na Dubníku?
Teraz na zimu to asi nem budú robiť, od stredy sá má ochladiť, dójde studený front a už nič nechýba, len aby v tej výške niekto zasa umrel...
Kedy bude DAB+ Košice - Dubník ani srnka netuší, snáď do konca decembra 2022.
Kedy bude spustený? Povolenie majú odkedy a stále nič, aj kotviace laná už dali nové, DAB+ ticho.
Otázka: signál R. Sobota OK, ale prečo mi napr. načítava chybné obrázky rádiových staníc??? Chyby v zobrazovaní sú len pri načítaní obrázkou ako napr. zobrazenie obrázkov aktuálneho rádia, alebo obrázok albumu interpreta???
Ide naplno.
Sencor SRD 6400 DAB+
Ešte som nenarazil na obchod na Slovensku ,že by predávali rádio len z DAB a nemalo DAB+.V ebay sa to môže stať.
Alza je debil. Píše nesmysly.
Berte jako hotovou věc: DAB radio NIKDY DAB+ nepřehraje! Pokud je radio pouze DAB a ne DAB+, tak je tak staré, že jakékoli aktualizace jsou nesmysl. Navíc to není záležitost softwarová, ale hardwarová. Ty staré čipy prostě neumí a nezvládnou DAB+. V jejich době prostě DAB+ neexistoval. Je to podopbné přirovnání, jako TV STB MPEG2 vs. MPEG4, nebo vs. HEVC/H265. Nebo DVB-T(1) vs. T2.
Takže radikálně a jasně: přijímač DAB nikdy nepřehraje DAB+ ! A aktualizovat to nejde. Naladí, načte, většinou zobrazí data, ale zvuk nepůjde! A nekupujte rádia z Británie, tam jel DAB bez + už 10 let předtím, než se u nás začalo s testy, tak je tam těch přijímačů hromady. Krásné tunery na ebay, Sony, Pioneer, Onkyo, ale u nás v ČR/SR hrát nebudou!
Skús premiestniť radio.Pri slabom signále radio naskenuje stanice,ale nehrá.
Bude to tak ako píšete. Ďakujem za rady
Ak raz štandard DAB nepodporuje kódek AAC, nepôjde to. A môžu na alze písať čo chcú. Funguje to v odlišnom formáte, ktoré jednoducho rádio len s DAB nevie dekódovať. Nemá nato softvér aby to dokazalo. Poslal som ti o tom aj fajn článok. Nájsť stanicu môže, vidí ju ale ďalej nepôjde, nevie prečítať tie dáta čo prijal. To je podobne ako keby som ti dal knihu v angline a ty nevieš po anglicky. Vidíš, že asi to je kniha, že sú tam nejaké písmenká ale nevieš to preložiť - dekódovať, lebo nemáš nato softvér - nevieš anglicky. V tvojom prípade ale sa anglinu vieš doučiť, to rádio nový kódek, žiaľ, nie. Je to podobné ako so staršími DVB-T príjmačmi, ktoré podporujú len MPEG2 a chcel by si na nich naladiť MPEG4. Nájde ti kanál, aj zvuk v tomto prípade pôjde, ale bez obrazu.
Zrejme na stránke alza to bude chybne napísané.
Avšak ďalej čo píšu na ich stránke , môže byť trocha až zavádzajúce pre laického nakupujúceho. Citujem:
"Čo sa týka zmien k lepšiemu, najväčšou výhodou, ktorú digitálne rádio pre bežného poslucháča prináša, je pravdepodobne jeho dostupnosť: obľúbenú stanicu je možné v rámci digitálneho vysielania naladiť aj tam, kde to predtým nebolo možné. Analógový signál totiž bol na nejaké miesta v našej republike príliš krátky (obyvatelia pri hraniciach v horách by určite mohli rozprávať), zatiaľ čo digitálny signál sa dostane takmer kamkoľvek."
Či to platí, posúdte sami.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň