Diskusia k téme DAB/DAB+ na Slovensku
Vo Vinnom pri chatkách ide 12B na teleskop. Písal mi jeden kamarát že 12B chytil aj v Michalovciach na Východe na 8. poschodí. V Michalovciach ak je dobrá poloha na sever tak ide dokonca 11A Sucha Góra!
ahoj Milos,ja byvam na razusovej v Mi na tretom poschodi,skusal som na malom dab radiu tesco,inak ide mi na nom sucha gora,co sa tyka heringesu,je to u mna bieda,ukazuje mi dva dieliky,ale nenacita nic,skusal som aj sito a aj domacky robenu antenu velmi dobru cisto na tie kanali,je to velmi nehomogenne pole,treba byt poriadne vysoko
V Michalovciach by to (teoreticky) malo ist na externu antenu. Skoda, ze nie som doma :(. Zasiel by som si do Vyskovej budovy na samy vrch a skusil to na tom radiu hoci aj tam a testol to pri tom okne kde su vsetke sat anteny. Vyska je to super a je to aj viac-menej smerom na Kosice...
Inak ja som davno pocuval polske radia, takze ked sa signal dostane cez Vihorlat, Slanske vrchy by nemali robit az taky problem.
Chce to vsak nieco lepsie nez prutovu antenu!
Myslíte že by bolo možné vysielanie z Košíc zachytiť v Michalovciach, alebo je to utópia?
Ja som poziadal nasich nech to vysielanie testnu na Panasonic RF-D10EB-K pri otvorenom okne s priamym vyhladom na Slanske vrchy a bez signalu. (Lokalita: kusok od Michaloviec v rodinnom dome ca 5m nad zemou). Antena bola na plno vytiahnuta.
Kedze nie som doma, nemozem vyskusat externu antenu co mam pripravenu na skusky polskeho DAB a SDR kluca.
som testoval príjem v Košiciach, plný signál..parametre presne rovnaké ako pri 12C Kamzík BA..Slovensko a rádio FM boli 3 sekundy pozadu oproti VKV FM.
12B DAB+ z Heringeša v Humennom na sídlisku Poľana: https://youtu.be/nfn-a08-iP8
DAB+ z Heringeša na kanáli 12B ide celkom slušne aj v Šarišských Michaľanoch. Pri anténe sito+15 dB zosilňovač, je sila signálu 4 a poblikuje 5, chybovosť:2.
Na anténu HB9CV je sila signálu 3 paličky a chybovosť 4 a to na jednom mieste na balkóne. Takmer to ani nevypadáva.
Pri originál teleskope na tomto Tesco DAB+ rádiu, signál je na úrovni troch paličiek a 12B mi ani nenačíta. Jozef
DAB+ z Heringeša v Lackovciach, okres Humenné.: https://youtu.be/-tiC1d8ay_g
Prijimaj PR od Towercom aj ty, a das to do tejto diskusie rychlejsie ako Parabola alebo tunajsia redakcia :)
bola dosť pohotová, pretože samotný vysielač bol spustený dnes o 16:10.
že táto INFO ešte nie je na stránke Towercomu ?
to je jasny preklep pri prepise z podkladov, ma tam byt samozrejme rok 2015 ... napis im nech si to opravia :)
Kde u nás sa testovalo ?
Neviete kedy spustia vysielač v Košiciach? Ďakujem za odpoveď
Zatiaľ to ide podľa plánu, v priebehu júla by už mohli byť spustené, ale pán Šuran mi ešte vôbec nevedel povedať, že kedy...
Cakal som ze aj V. Javorinu spustia :( ako prekvapenie, skoordinovane to maju tak len to spustit.
som si myslel, že to spustia ešte do leta, som sklamaný...
Na www.zive.sk o prechode na dvb-T2 bolo spomenutí aj digitálni rozhlas,"najneskôr na jeseň Košice a do konca roku B.Bystrica".
Ak sa nemýlim, termín konca testovacej prevádzky sa blíži koncom tohto mesiaca. Má niekto informácie ako ďalej, budú pokračovať, odmlčia sa...?
PS Formulár ohľadom DAB pripojený v linku nižšie som podstivo vyplnil.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň