Diskusia k téme DAB/DAB+ na Slovensku
Košice, Michalovce sa niekedy dočkajú? Lebo v našej super republike sa všetko rieši len v BA, ako keby iné mestá tu neboli.
Momentálne sa vysiela v Bratislave a okolí, v rámci testu sa zisťuje i spätná väzba na stránke http://www.vus.sk/dotaznik/t-dab/ je pripojená i mapa predpokladaného pokrytia.
ZDRAVIM AKOM STADIU JE DAB NA SK BYVAM V LOKALITE KDE SA PREKRYVAJU STANICE S CESKYMI TAKZE PROBLEM NALADIT SK A DABKO BY TO VYRIEŠILO A VSADE JE AKOSI MRTVO OHLADNE DAB A TEST JE DO KONCA MAJA
1. Ident Kossuth Radio 1; PTY NEWS; bitrate 80kbps; InfoText - vysielaný program
2. Ident Petofi Radio 2; PTY POP M; bitrate 112 kbps, InfoText - práve hrané pesničky
3. Ident Bartok Radio 3; PTY CLASSICS; bitrate 128 kbps; InfoText - vysielaný program
4. Ident InfoRadio Teszt; PTY NEWS; bitrate 48 kbps; InfoText - DAB+ Teszt 8
5. Ident Katolikus R Tesz; PTY RELIGION; bitrate 64 kbps; InfoText - DAB+ Teszt 7
6. Ident Klubradio Teszt; PTY INFO; bitrate 48 kbps; InfoText - DAB+ Teszt 11
7. Ident Lanchid R Teszt; PTY INFO; bitrate 64 kpbs; InfoText - DAB+ Teszt 14
Ahoj, bude sa v DAB+ šíriť viac kanálový zvuk DD ?
Ahoj dnes som bol v BA a funguje bez problemu.
je údajne off..informácia z diskusie spred troch hodín...
Aj Expres využíva kóty towercomu ale skôr pri výkonnejších frekvenciach. Bez kót towercomu sa celoplosna sieť s vyše 90% nedá vybudovať alebo by nebolo ekonomický vyhodne prevádzkovať napr 8 vysielacov ak to dokážu s jedným.
Ale mne je to jedno len nech to spusti hocikto aj keď ak sa jedna o pokrytie TWC ma vyhodu.
Ak by TWC spustil DAB z 13 základných vysielacoch s vykonom aspoň 10kW tak by sa pohyboval okolo tých 90%. A do 1 Dab mux-u by som zaradil všetky celoplosne teretrialne stanice cca je ich 14 následne cca 1-2 roky testovania zdarma a neskôr komerčnú prevádzku tak by sa u nás naštartovala digitalizácia.
Zvýšila by sa penetracia DAB prijímačov a následne by menšie rádia nechceli prísť o vyhodu v pokrytí a veľké zase stratiť poslucháčov.
Ľudia by postupne začali meniť prijimače veď už dnes je ich cena priatelnejsia.
Twc sa slepo spolieha na výhodné kóty a vybudovanú sieť vysielačov, no takto to podceňovali aj vysielatelia pri nástupe Expresu. Nie je veľkým problémom pokryť mestskými vysielačmi ekonomicky silné aglomerácie a získať zaujímavých vysielateľov za výhodnejšiu cenu. Držím palce menším hráčom, aby to napokon aj takto dopadlo :)
Ono to chce poriadnu konkurenciu v budovaní DAB+ vysielačov. Už dosť by zamiešal karty keby že spustí prevádzku AVIS a potom to bude rachot, pochybujem že si nechajú sr..ť Toweraci na hlavu aby im niekto iní zobral prvenstvo. Jednoducho iskra ktorá to zapáli a myslím si že je aj čas to spustiť keď že Rozhlas sa zdekoval s DVB-T, logickým krokom by bolo preklopiť to v momente vypnutia do DAB+ ;)
... vyhovarať sa na nedostatok miesta v tomto pásme - vyhovorka pre malé deti. Chcelo by to dokladovať obsadenosť jednotlivých pásiem ako aj plán ich využitia;
Táto lokalita je zatiaľ bez signálu, dokonca som tam nemal ani čo i len náznak signálu z 12C, prípadne 11D.
Problém v banánovej republike je v tom, že Towertrollovia sa na tom chcú riadne nabaliť a RedTVS nechce platiť... Takže to bude stále na bode mrazu. Za také nehorázne predražené ceny... Jedine ak by ich zoštátnili... tak by bola banánová republika pokrytá celoplošne...
Ale kedy chcú spustiť ďalšie lokality ???
Ako vypli rádia SRo v DVB-T, mám jedinú možnosť v Brezne počúvať SRo rádia cez internet.... Škoda. Nie všade má FM dosah... Keby už aspoň spustili DAB+...
Podelim sa o reakciu od Rtvs
///////////////////////
Dobrý deň,
Chcel by som sa informovať ohľadom vysielania SRo1 a Regina v III pasme DAB v oblasti Zahorie Skalica
Tento týždeň boli vyradene z DVB-T všetky radia.
Bývam v tesnej blízkosti vysielača kde frekvencia z Javoriny Sro1 103.2 Mhz je zarušena od 105,2 Lumen a 89,2 Mhz Zahoracke radio MHz preto som verejnoprávny rozhlas počúval doma cez DVB-T a v aute cez DAB 12C po obec Kuty smerom z Bratislavy
V DAB naladím doma aj v aute len rakuske radia 11D
Vidím v DAB budúcnosť lebo bude usporiadanie rozhlasových stanic a nie zmätok ako v FM hlavne v prihraničných oblastiach.
Dakujem
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Vážený pán xxxxxx,
absolutne s Vami súhlasím, že budúcnosť rozhlasových služieb patrí DAB+ vysielaniu.
Preto sme poskytli spoločnosti Towercom naše obsahové služby do testovacej prevádzky na kanále 12C z Kamzíka.
A poskytneme ich každej inej spoločnosti, ktorá bude mať záujem šíriť dab+ experimentálne alebo aj pravidelné vysielanie na Slovensku.
Predpokladáme, že vysielanie z Kamzíka bude onedlho doplnené ďalšími vysielačmi na Slovensku, ktoré sú už dnes koordinované na Regulačnom úrade.
Po ich odsúhlasení susednými krajinami bude môcť dab+ pokrytie na Slovensku postupne narastať.
Celoplošné pokrytie sa začne budovať podobne ako tomu bolo v televízii po vypísaní tendra na poskytovanie celoplošnej dab+ siete zo strany Regulačného (bývalého Telekomunikačného úradu).
Je to preto, že celoplošná sieť je vopred daná sada frekvencií, ktoré budú vysúťažené a následne vybudované ako celok so spoločnou infraštruktúrou.
Úprimne verím, že Skalica bude dab + signálom pokrytá včas a nebude to trvať tak dlho ako tomu bolo s dvb-t signálom počas budovania verejnoprávneho terestriálneho multiplexu.
Ďakujeme Vám, že zostávate naďalej našim poslucháčom.
S pozdravom, Ixxxx Hxxxxxxx
Teraz ma zaujima ako rychlo dokaze RTVS po vypnuti radii v Dvb-t pokryt signal DAB na ostatnom uzemi SR
Dnes okolo 10:30 som to overoval.
je aktívny opäť už i u Rádia Slovensko.
Inak majú u staníc (12C Kamzík - Bratislava) troška nezrovnasť v časoch...
Dnes po 17-tej RT (InfoText) bol aktívny u Radia_FM. Doobeda nie..Slovensko bolo stále bez RT.
Momentálne multiplex obsahuje týchto 14 rádiových staníc:
1. Radio Allelon (bitrate 72 kbps, PTY RELIGION, RT bez pesničiek)
2. Arabella Rock (bitrate 72 kbps, PTY POP M, v RT - pesničky)
3. ARBö-Radio (bitrate 80 kbps, PTY POP M, v RT - pesničky)
4. ENERGY (bitrate 72 kbps, PTY POP M, v RT - pesničky)
5. ERF Plus (bitrate 32 kbps, PTY RELIGION, RT bez pesničiek)
6. HEROLD relax (bitrate 72 kbps, PTY EASY M, v RT - pesničky)
Pozn.: Na HEROLD relax dnes okolo 10:30 bolo ticho a nebol vysielaný RT, okolo 14-tej to už fungovalo normálne.
7. LoungeFM (bitrate 72 kbps, PTY EASY M, RT bez pesničiek)
8. MEGA Radio (bitrate 72 kbps, PTY NEWS, RT bez pesničiek)
9. Radio Melodie (bitrate 72 kbps, PTY NATION M, v RT - pesničky)
10. NOW Radio (bitrate 56 kbps, PTY RELIGION, v RT - pesnićky)
11. Radio Maria (bitrate 72 kbps, PTY RELIGION, RT bez pesničiek)
12. radio klassik (bitrate 80 kbps, PTY CLASSICS, v RT - pesničky)
13. Radio SoundTraxx (bitrate 72 kbps, PTY POP M, v RT "Movies & Memories")
14. Radio Technikum (bitrate 96 kbps, PTY POP M, v RT - pesničky)
Pozn.: V RT i Hotline: (+43) (0)1 234 24 24
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň