Diskusia k téme DAB/DAB+ na Slovensku
Najvychodnejsie miesto kde mi isla je Hronsky Benadik.
Dnes som mal moznost otestovat tento kanal od Avisu. Ide uz na odpocivadle Tekovske Nemce, no paradox je, ze napriklad v Kostolanoch pod Tribecom ani tuk. Bude to asi tou antenou otocenou na zapad.11C DAB+ Avis zo Zobora v Tekovských Nemciach: https://youtu.be/6AZg3RH_Umo
V Tekovskych Nemciach ide aj 12C Kamzík.
To z su tieto frekvencie v koordinacii este neznamena ze budu aj povolene... Su to udaje z RU, takze ide o vsetky koordinacie viacerych subjektov.
Miestne- nižšie kóty a výkony.
Celoplošné - väčšinou kóty ktoré aj teraz využíva analógový rozhlas
Žilina 12C celoplošná. Čadca, DK, LM 12C miestna.
Čo to má byť?
aj tu je par DAB vysielačov ktore sa koordinuju na SK.
Towercom na to dlabe, AVIS to má dobre, max. sekundu, dve pozadu...
včera popoludní som skúsil zachytiti v PD, časť Kopaničky (na mapách značené ako Močidlá), na 11C boli náznaky, ale nepodarilo sa mi zachytiť, nenačítalo. Ale sa mi podarilo naladiť 11D Wien. Naladilo, ale bolo nepočúvateľné, chybovosť okolo 90. Anténa externá vertikálne sito s vylepšeným reflektorom (pletivo s malými okami), zosilňovač 15dB. Prijímač Tesco DR1403 prerobené na externú anténu. Časom asi vyrobím a vyskúšam anténu na III. pásmo
Skoda tej Europy2. Dufam ze tam spustia este nieco komercne. Z radii ktore maju digi licenciu by som brat Radio SiTy alebo Radio Sport.
Už o 19:45.nabehlo aj so zvukom.
Europa 2 - stále "service not available"
Europa 2 už dnes nejde - vypisuje hlásenie "Service not available"
Je zrejmé, že je to (bolo) len pokusné vysielanie.
Rádio Pyramída ešte stále nejde - síce píše "playing" ale zvuk žiadny.
Toto leto s najväčšou pravdepodobnosťou už nie...
neviete kedy by mohli nieco aj v BB spustit?
To opozdenie bude asi pouzitym sourcom. Myslim ze to beru zo satelitu.
Dnes som cestoval zo stredneho Slovenska a tento mux som naladil uz na odpocivadle (cerpacka Hontianske Tesare) nad Novou Banou. Hralo to az do Ba bez vypadkov. Bohuzial je pouzita v nazvoch stanic diakritika a tak moje autoradio ma s tym problem. Doma v Petrzalke som to naladil aj v interiery, no musel som pekne pootacat teleskopickou antenou aby to hralo. A aj ked sa to rozbehlo, tak som mal pomerne velku chybovost ale na radiu to nebolo poznat a hralo cisto. Kamzik teda nebudem pocuvat, lebo tam nie je ziadna komercna stanica. Ostanem teda naladeny na Avis a Europu2
Tak som si všimol, že je v DAB+ viac než 6 sekúnd pozadu oproti VKV 2 FM pásmu.
To iste, že len pre TV
http://www.rvr.sk/_cms/data/modules/download/13908…
Tak nam posli link zo zapisnice RVR kde je odsúhlasena - digitalna licencia pre E2. Dik.
Zakon platí aj na rozhlasove digitalne vysielanie, poriadne si ho celý precitaj.
Europa2 má licenciu na digitálne vysielanie.
Zákon ktorý cituješ sa týka DVB-T a nie digitálneho rádia, tam žiadne podobné obmedzenia nie sú.
Nie, moc sa mýliš, testovacie resp. skúšobne vysielanie zákon nepozná (ani 308 a ani digital zákon 220/2007) !!!
220/2007
§ 24
Licencia na digitálne vysielanie a jej držiteľ
7) Vysielanie programovej služby prostredníctvom digitálneho terestriálneho vysielania sa bez licencie na digitálne vysielanie zakazuje.
Tiež si musí AVIS dať pozor na toto, ak TWC spústí ďalšie vysielače a dosiahne 30% pokrytia obyvateľstva, bude musieť vypnúť všetky programy, ktoré má TWC.
220/2007
§ 17
Miestny multiplex
(1) Miestny multiplex je terestriálny multiplex pre lokálne vysielanie, ktorého
a) signál je šírený individuálne koordinovanou digitálnou frekvenciou tak, aby signál mohlo prijímať najviac 15% obyvateľov Slovenskej republiky, a
b) územie dosahu individuálne koordinovanej digitálnej frekvencie je menšie ako 30% frekvenčného vyhradenia, v ktorého rámci sa toto územie dosahu z väčšej časti nachádza.
(2) Vysielať v miestnom multiplexe programovú službu, ktorá sa vysiela aj v inom ako miestnom multiplexe, sa zakazuje.
(3) Zakazuje sa tiež vysielať v miestnom multiplexe programovú službu, ktorá sa vysiela v inom miestnom multiplexe, ak vysielanie takej programovej služby môže prijímať prostredníctvom miestnych multiplexov viac ako 30% obyvateľov Slovenskej republiky.
(4) Ustanoveniami odsekov 2 a 3 nie je dotknuté právo vysielateľa umožniť retransmisiu svojej programovej služby prostredníctvom miestneho multiplexu.
Myslím, že v režime testovania je to len o dohode.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň