Diskusia k téme DAB/DAB+ zo zahraničia
Niekedy som mal nad Východnou miesto kde išlo 88,0 MHz Forte a teraz ani 10D nesklamala.
https://youtube.com/shorts/9CIQUF3yhO0?si=LN4H3N-r…
Super. Som zvedavý, ako tá 9D pôjde. Slovensko Javorinu zatiaľ ignoruje, takže toto je príjemná správa.
Bol test aj 9D RTI. Zatiaľ ho vypli ale čoskoro tam bude tiež.
Ide to aj na Myjave v budove na teleskopickú anténu. Díky chlapi za upozornenie, že to spustili.
Na jednej strane, prevádzkujú aj dosť FM vysielačov, takže skúsenosti a peniaze by mali mať. Na druhej strane majú prázdne DAB+ multiplexy - šíria v nich len dva verejnoprávne okruhy a tri súkromné rádiá, takže by tam mali čo najskôr pribudnúť aspoň nejaké tri - štyri rádiá, aby to malo aký taký ekonomický význam.....
Otázkou je, či nezačnú špekulovať nad výstavbou vlastného stožiara na Veľkej Javorine alebo niekde v okolí.....
Ano potvrdzujem ešte sa s tým hrajú sem-tam to vypadne príjem Moravský Sv.Ján
Diky hlavne za odkaz na slovenskyeter.sk, o ktorom som doteraz nevedel. Zjavne novy web - prvy prispevok je z juna tohto roku.
Vysielač zmenil kanál z 11C na 10D. Výkon je 1 kW V.
V okolí Skalice sa odstránila kolízia z City Mux Wien.
Towercom mam aj na izbovu antenu.. islo mi o rakuske MUXy, takze som to otocil na Wien. Nevidim dovod tocit to na Krizavu a hladat slovenske MUXy.... na bok anteny chytam Kamzik aj Zobor.
Mne ide toto všetko v Trnave na teleskop pri Tescu na Veternej. Plus Zobor + Krížava.
Trnava sever
Prijmac Denon AVR-X1600H DAB, anténa Iskra DAB-5 F smerovana na Wien
Prijem SK DAB, rakuske signal kolisal 0-2/8
Pri otoceni na Zlin prijem ČRo 12D (229.072 MHz) 4/8
Po pridani J0400 - ZOSILŇOVAČ ŠIROKOPÁSMOVÝ EM-4405G a smerovani na Wien naladene DAB+ MUX3-WNB 5C (178,352 MHz), DAB+ Austria 5D (180,064 MHz), DAB+ MUX2-NOE 10B (211,648 MHz)
sila signalu 6/8
ČRo 12D (229.072 MHz) 6/8
Towercom - Západ 12C (227,360 MHz) 8/8
Tých prevádzkovateľov je priveľa a rádií je málo. Možno tých DAB+ sietí bude časom menej a veľké rádiá ako Kiss pustia do multiplexov, rôzne špecializované rádiá ako napríklad Kiss Dance, Kiss Love a podobne....
Zdroj fotky Teleko.
https://ibb.co/28L2xhd
7C Brno Hády 10kW
11B Plzeň Radeč 10kW
11D Praha 20kW
11D Ostrava Hošťálkovice 10kW
Ale Nova mala chybičku krásy. Mono zvuk. Nedalo sa nastaviť pôvodné znenie Dual.
K tej mape čo som dal. V nastaveniach treba zaškrtnúť diagram.
21H - 2.5kW - Nova
47H - 20kW - ČT2
Tá Nova dočiahla až k Novým Zámkom, dala sa v pohode prijímať až kým poobede nezapli STV2 v Modrom Kameni s výkonom 85kW
Veľká Javorina dostala povolenie pre 9D RTI a 10D Teleko. Diagram nie je až tak strašne prísny hlavne pre Záhorie a Považie. Spustené by to malo byť ešte tento rok.
https://vportal.ctu.gov.cz/dab/mapa?x=17.6943978&y…
10D Lysá hora ide kvôli obmedzeniam prekvapivo tiež dobre na trase Považská Bystrica - Turčianska Štiavnička. Iba pár krátkych výpadkov. A keby nie Święty Krzyż bola by použiteľná na externú anténu aj viac na východ.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň