Diskusia k téme DAB/DAB+ zo zahraničia
5G Broadcast je o niečom inom. Tiež by som však DAB+ nezatracoval, keďže s 5G sa počíta skôr pre TV. Prijímačmi DAB+ sú, koniec-koncov, povinne vybavené všetky nové automobily v EÚ, čo tejto technológii môže "vdýchnuť nový vzduch".
je DAB+ už zastaralé mi tvrdia podaktorí , tak to by v iných štátoch, kde sa to rozširuje nepovedal ani truhlík. No zato čo totu počúvam, že 5G vytlačí DAB+ na SK je pre mňa len smiešne. Pretože internetový prenos máva niekedy i vlastné chyby vznikajuce od radi´napr. keď to začne sekať, skákať, a zamrzne. Potom musite niekedy resetnuť radio a to opakovane. Prehlad rozvoja DABu v iných krajinách tu hovorí za seba. https://www.digitalbitrate.com/dtv.php?lang=en&lis…
Dnes som sa vrátil z Talianska a hoci nerátal som presne, no vo väčších mestách v Taliansku (Florencia, Bologna Benátky) naladíte do 100 rádií DAB+FM.
Na Slovensku nájdeme pritom väčšie bez DAB+ rádií.
V Londýne je ich okolo 133 kusov rádií
V Paríži 101 kusov rádií
V Berlíne 95 kusov rádií
V Prahe 57 kusov rádií
V Bratislave 13 kusov rádií
Dnes ráno (6.5.2023) som v Rímskom DABe naladil 153 rádií
Dosť záleží, aké výkonná j tá ich sieť 6. vysielačov a o koľko odlišné je to pokrytie. Takéto povrchné porovnanie je k ničomu. Škoda, že nemá nikto odhodlanie budovať lokálne vysielače, ktoré by zaujímavé mohli byť aj pre malých, no i väčších vysielateľov (v rámci testov). Opäť raz Slovensko zaspalo a bude dobiehať zmeškaný vlak... V týchto zložitých časoch veľkých cenových zmien energií sa však nedá veľmi očakávať zásadnejšia zmena :(
ĎAB- je v Banánoľvej republike drahé ako fras. Niekto tu písal odpoveď nejakého rádia, že šírenie z jedného ĎAB- vysielača Ťawertrolla by ich stálo toľko ako prevádzka ich celej siete vlastných analógových FM vysielačov (asi šiestich...).
Ťawertroll nestačí, že zlikvidoval DVB-Ť, zlikviduje aj ĎAB-
Stop MÓNOPOLU ! ! !
ano,myslim to celkom vazne...kedze sme na Slovensku, velmi dobre vieme ako by to dopadlo ... ved ani na FM nie je celoplosne kvalitne pokrytie, tak si viem predstavit ake to bude na DAB+ ... plus spominany vyber prijimacov a dochodcovia...holt verejnopravny vysielatel musit byt dostupny na vsetkych platformach ..a nedostatok financii je stale...
Vedz, ze ak by sa preslo do DAB+ tak treba uplne inu siet vysielacov, a hlavne podstatne hustejsiu , obrazne povedane skoro v kazdej doline (logocky na kopci)
Takto sa nepohne DAB ko nikam . Zakaz predaja analogu a to natvrdo na SK Buď alebo... Inak bude schizofrenia a nedostatok financii.
Určite nie...SRo musí byť dostupné ako na FM tak ak v DAB+ ... Je to vysielateľ zo zákona...aj v Česku že kde je DAB+ pokrytie celkom slušné, tak sa to akosi kdesi zakliesnilo... penetrácia DAB+ prijímačov u nás je veľmi nízka... Detto pokrytie...a aj ten výber prijímačov čo u nás je,je "ponekud" nešťastný.... slabý výber... často buď lacné lowcostove šumìtka,alebo relatívne drahé mašiny... chýba ten stred
Áno Navrhoval som Rádio FM premenovať na radio Srovensky rozhlas radio DAB , aby nalákalo aj mladých poslucháčov na ich oblúbenú r stanicu na postupné zakúpenie DAB prijimačov. Postuone každym mesiacom od roku 2024 - 2025 ho vypínať z FM aby mohli vzniknúť nové DAB vysielače. Slovenský rozhlas by tak z FM dyšiel definitívne ako sa to deje napr i v Taliansku. Chceme splniť Európsky štandart prechodu na nové frekvencie aby Piramida Litera, Junior, Devín, Patria, RSI , Radio DAB, Radio Slovensko a rádia Reginý boli v terestriále po celom Slovensku... Treba odísť z FM... Občania si postupne kupia DAB tranzistoraky alebo HF systémi touto informáciou o postupnom vypinani VKV v rôznych médiach pretože i netové rádia i s DAB sú tejto dobe lákavejšie než zo pár reklamnych staníc už aj tak zašumenom FM .
Posluchači, kteří se snaží naladit digitální rozhlasové vysílání DAB+ ve vlacích si mohli všimnout, že kvalitní signál bývá velmi často k dispozici pouze v místech se silným signálem. Na odstranění tohoto problému pracuje společnost Huber+Suhner. https://digital.rozhlas.cz/nova-technologie-ma-vyr…
Počúval som toto rádio po novoročných sviatkoch, keď som preskenoval DAB éter v Ríme. Rádio sa po hudobnej stránke podobá nášmu Rádiu FM, po moderátorskej stránke taký štandard zavedený v Taliansku - dlhé vstupy moderátorov.
V Talianskom DAB vzniklo veľa rádií, ktoré vysielajú iba v DAB.
„Projekt No Name Radio – vysvětluje Roberto Sergio, ředitel Rai Radio – se zrodil v roce 2021 s cílem nabídnout digitální rádio mladým lidem ve věku od 15 do 24 let. Byl to složitý a náročný cíl. Naše rádio bude digitálním prostředím, ve kterém chceme, aby mladí lidé poznali sami sebe a pomohlo jim růst https://digital.rozhlas.cz/italsky-rozhlas-rai-chc…
Zaujímavý test DAB+ v Nemecku:
https://www.lupa.cz/clanky/nemci-otestuji-vystrazn…
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň