Diskusia k téme DAB/DAB+ zo zahraničia
Samozrejme, logické, že to že to záleží aj od výkonu vysielača...ale však práve, sú to často iné výkony (napr.5kW u FM má iný dosah ako 5kW u DAB+)...len tým dosahom som mal skôr na mysli,že tie DAB+/ale aj DVB-T(2) sú nastavované tak, aby mali cez hranice čo najmenší presah,resp.casto ak je vysielač blízko hraníc,tak sa jeho signál smerom k hraniciam zvykne utlmovať...
Presah FM vysielania veľmi záleží od výkonu vysielača. Nebude to podobné aj u DAB?
Podľa mňa prijímať určite pôjde, skús si kúpiť DAB+ prijímač a skúšaj :) ale je možné, že budeš potrebovať externú anténu. Ja v Bernolákove mám stabilný príjem 12D Čro DAB+, čo si pamätám tak to relatívne hralo aj v aute od Trnavy smerom na Trstín, aj keď boli časté výpadky. Veľmi závisí kde bývaš a aký máš výhľad smerom na Česko :)
No napr. mux DAB+ Austria sa da chytat v aute napr. este aj po Galante :-) :-)Osobne otestovane.
No mám všeobecný pocit,že DAB+ zo zahraničia nemá až tak veľký presah ako má FM ...teda na klasické prijímače s DAB+... jasné, že ak má niekto vežu s DAB+ a externou anténou, je to lepšie..m
No v oblasti TT neviem, nakoľko som zatiaľ nemal možnosť tam skúšať príjem v aute,ale napr. v okolí Štvrtku na Ostrove,ale aj južnejšie od Šamorína sa mi podarilo v aute zachytiť aj české DAB+.
Vie mi niekto relevantne povedať, či je nejaká šanca naladiť ČRo Radiožurnál a/alebo ČRo Dvojka na digitálnom rádiu DAB+ hlbšie vo vnútrozemí SR, konkrétne Trnava a okolie.
Pýtam sa v súvislosti s ukončením šírenia ČRo na LW a MW ku koncu tohto roka a hľadaním alternatív ich ďalšieho bezproblémového posluchu.
Ospravedlňujem sa, ak ste to tu už niekde riešili...
Ide, ale u mňa to bolo hodne na hrane (treba šachovať s anténou)..ide tam aj Krížava 12A, zabudol som ale pozrieť silu signálu..tip do 4/16.
Rakúske 5D a moravské 12D tam ide bez problémov, WIEN 11C ide, ale na hrane. 12C Kamzík boli len náznaky signálu..clonia Malé Karpaty.
Lokalita príjmu: http://maps.google.com/?q=48.66684 ,17.05038
Prijímač Sencor SRD 6400 DAB+
Sprostý, provinčný, primitívny koment... veď Ti to nikto nekáže počúvať...
To nam tu este chyba .. vidim ze su ludia co sa ho nevedia dockat.
lulu.fm expanduje do Viedne. Lesbicko-homosexuálna rozhlasová stanica z Kolína nad Rýnom rozširuje svoje pokrytie a od novembra 2021 ju bude môcť prijímať prostredníctvom digitálneho rádia DAB+ viac ako 3 milióny obyvateľov zo širšieho okolia Viedne...
Schwarzer Freitag in der Slowakei
Die Programme
Radio VLNA
Antena Rock
Radio Jemne
wurden um Mitternacht abgeschaltet.
https://zive.aktuality.sk/clanok/vjwdyv1/v-sr-mozu…
Inak v Čadci priamo v meste som chytal z poľských len 11A (10 verejnoprávnych)..bolo to dosť na hrane, ale hralo bez sekania.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň