Diskusia k téme DAB/DAB+ zo zahraničia
Aktuálne neexistuje v regióne okolo SK (AT-CZ-PL-UA-HU), ktorá by definovala konkrétne a presné využitie pásma 174-230 MHz.
Všetko čo je momentálne v prevádzke je nastavené tak, aby navyvolávalo konflikty. Je to dočasné riešenie, kým nevznikne finálna dohoda. Príspevky nižšie v tejto diskusii sú len fantázie nadšencov živené zahmlievením rôznych hovorcov a zaručených správ od iných nadšencov a tiežodborníkov.
Taký Towercom nikdy o zvýšenie výkonu na východe ani nikdy nežiadal.
Ide naladiť na niektorých miestach v teréne.Signál je tu z vysielača Opole komín ECO slabší,ako z 11C v horizonále z Gory Sw,Anny.Na 10C zatiaľ naladilo 3 stanice. https://radiopolska.pl/blog/2021/07/opole-eksperym…
Áno, obmedzujeme, ale len my. DAB z Košíc išiel na tretinový výkon kvôli tomu, že by sme rušili Ukrajincov. Až po prejdení Ukrajiny na DVB-T2 sa môže výkon zvýšiť. (z mailovej komunikácie s Towercomom). Ukrajina už roky ide na DVB-T2 a myslíte si, že DAB z KE zvýšili?
Vysielače v blízkosti hraníc majú väčšinu obmedzenie žiarenia do susedných štátov, Preto sa prijímajú vzdialenejšie vysielače ďalej od hraníc, ktoré nemajú obmedzenie výkonu. Pri SFN je s tým ale problém...
Mám taký pocit,že hlavne české vysielače DAB+ aj DVB-T2 pomerne dosť tlmia svoj signál smerom na Slovensko-žeby nepísaná dohoda federálnych manželov, že si "nepolezou do zelí"?
To naozaj chytáš a sleduješ, alebo len opisuješ z iný webov ?
No, ak bolo viditeľné Skryczne, tak by som to odhadoval na rušenie od televízneho multiplexu, ako v mojom prípade.
Ahoj, neviem prečo, no mám zafixované, že to bolo z opolskej elektrárne. Vysielali vtedy len dva vysielače (2 a 10 kW). Sú to 2 roky späť. Na FM mi odtiaľ pravidelne hráva 100,3, výnimočne mi nabehlo aj 107,9, no to bola veľká vzácnosť.
Na 11C ide skôr Góra Sw,Anny.Prv sa vysielalo vertikálne,teraz horizontálne.V okrese Kys.nové mesto hrá odrazom od Malej Fatre na 5 prvkovú anténu v horizontále.Sú miesta kde hrá aj na teleskopickú anténu.
V lokalite 1030 m n.m. s výhľadom / https://www.peakfinder.org/?lat=49.1115&lng=18.790… na Lysú horu (54 km) 7B ani manuálne nenabehol, pričom v podhorí (550 m n.m.) sa naladiť dá. Na 12D išiel plným signálom mux z Radhošťa/Ostravy a prekvapením bol na 11A poľský mux z Wisly (viditeľná, 66 km)/Krakova. Kedysi dávno sa mi podarilo zachytiť 11C z Opole, no tento rok je tam ticho.
Zajtra 28.6 startuje nova rakuska stanica Radio Flamingo,zamerana na schlagre v DAB+,v celoplosnom Austria Muxe :-) :-)
https://radioflamingo.at/
Kuwait 100
Malta 100
Monaco 100
Norway 99.7
Switzerland 99.5
Denmark 98
Germany 98
UK 97.3
Belgium 97
Netherlands 95
Gibraltar 90
South Korea 90
Czech Republic 85
Slovenia 85
Italy 84
Austria 77
Australia 65
Poland 56
Tunisia 51
Sweden 41.8
Azerbaijan 30
France 25
Spain 20
Ukraine 7.07
No, keďže DAB úspešne ignorujú hlavné komerčné stanice, tak to nie je zas až tak prekvapivé.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň