Diskusia k téme DAB/DAB+ zo zahraničia
Si myslim, ze DAB/DAB+ nema perspektivu. DRM, ktoremu som daval vacsie sance vzhladom na potencialne velke pokrytie z jedneho vysielaca, je uz tiez mrtve. Zopar krajin to este bude nejaku dobu trapit, kym pochopia, ze to naozaj nema zmysel. Klasicky analog ma vyssiu robustnost a nizsie naklady. A kto chce kvalitu, moze pouzit Internet.
Skupina Bauer Media podpořila rozhlasovou digitalizaci ve Švédsku, spustila vlastní multiplex https://digital.rozhlas.cz/skupina-bauer-media-pod…
Už je skoro kompletný výber staníc pre druhý celoplošný multiplex v Nemecku:
- 6 pozícií bude obsadzovať prevádzkovateľ, Antenne Deutschland (tu sa hovorí o programoch skupiny Absolut, ktorá je spolumajiteľom Antenne Deutschland)
- Antenne Bayern - tu niet čo dodať, bavorský Expres
- Rock Antenne - rockové rádio od AntBay
- RTL Radio - bez podrobností, ale asi ešte jedno CHR
- Toggo Radio - nová detská a rodinná stanica
- druhá stanica skupiny Energy (to môže byť v podstate čokoľvek)
- Joke FM - kabaret, stand-up a odvodené komediálne formáty (v Nemecku je to dosť populárne)
- Drivers Classics - bez podrobností, asi niečo pre vodičov
- PROFI Radio - rádio pre "remeselníkov a kutilov", zatiaľ bez ďalších podrobností
Dve pozície sú ešte voľné.
@ PeterDX: nechápu proč pořád odkazuješ na digital.rozhlas.cz když ty origoš články jsou dohledatelné...tak si dej tu práci a dohledej je, přelož je do slovenštiny a postni zde na radia.sk...budeš mít vyšší karmu :)
Nad portálom tunela Višňové som dnes naladil oba multiplexy: ostravský (10 kW) mal signál 42%, pokým Lysá (0,15 kW, pri priamej viditeľnosti) mala 61%. Poliaci z Opole mi nešli, hoci Wanessa hrá stabilne s RDS.
Další rozvoj digitálního rádia DAB+ v Polsku zastavil koronavirus, posun však přesto proběhne
DAB+ vs. stream 128 kbps:
https://www.pravezpravy.cz/player/stream_vs_dab.ht…
Skalica DAB
12D z CZE Brno Kojal-Hady,Zlin- TlustaHora, interný teleskop (signal všade aj v pivnici :-) )
12A Žilina Krížava, venkovná antena Emme Esse
12B Teleko Cz-Olomouc , venkovná antena Emme Esse
7B Teleko Cz – Lysá hora, venkovná antena Emme Esse
5D Wien KahlenbergKahlenberg , interný teleskop
11C Wien City, interný teleskop (lepšie u okna a po spusteni Zlin 11C mierne narušil Wien) Nepochopitelný krok 11C Rakusko vs CZ-Morava
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň