menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie

Diskusia k téme Slovenská hudba

631 príspevkov
anxi (neregistrovaný, 95.102.129.xxx)
24.04.2020 19:41
0
0
@Monitor

Nerozumiem. Čo prekrúcam? Že Rádio_FM nehrá aj súčasnú gitarovú (rozumej podľa MUSIC SK rockovú) hudbu? Mám rád akúkoľvek hudbu, ktorú považujem za dostatočne dobrú a zaujímavú a je mi jedno, či je domáca alebo zahraničná. Preto si aj platím Spotify Premium. Ale v kúpou CD a LP (príp. downloadu, ak nie je nosič) a návštevou koncertov sa snažím preferovať skôr domácich interpretov, pretože mi je jasné, že to majú na malom slovenskom trhu podstatne ťažšie ako napr. britskí , škandinávski, alebo americkí hudobníci. Každý rok si kúpim cca 6-10 nahrávok domácich interpretov. Veľa rokov sa zúčastňujem hlasovania aj ceremoniálu Radio_Head Awards a tiež ma vždy poteší keď nejaký slovenský hudobník alebo producent zaujme aj v zahraničí (Katka Máliková, FVLCRVM, Blame Your Genes, Changing Faces). Takže si myslím, že dostatočne bojujem za slovenskú hudbu nielen vypisovaním komentárov ;-).

Monitor (neregistrovaný, 46.34.238.xxx)
Monitor (neregistrovaný, 46.34.238.xxx)
24.04.2020 18:08
0
0
anxi neprekrucajte a nebrante slovenskej hudbe

Tato diskusia je o slovenskej hudbe! Ja Vam Vas nazor neberiem. Ja bojujem za akukolvek slovensku hudbu a to aj za tie kategorie, co preferujete. Bud sa pridajte s nejakym nazorom alebo .....

24.04.2020 16:00
0
0
Ale no tak

Zase sa tu neoháňajme nejakým encyklopedickým škatuľkovaním zvlášť v krajine, kde sú za ťažkú alternatívu práve "vďaka" tým komerčným rádiám považované aj kapely ako Billy Barman, Puding pani Elvisovej, Bad Karma Boy, Genius Locci a pod. Ja tie spomínané kapely mám naopak rád, ale poznajú ich tak akurát poslucháči Rádia_FM, Trnavského rádia a New Model Rádia. Preto aj keď sa povie "rock", tak niektorým ako Monitor vybaví len ten nejaký 80-kový a 90-kový obsolete rock a pritom okrem kvalitnej elektroniky a popu sa (aj na Slovensku) robí stále aj dobrá gitarová hudba, len už je pomaly považovaná tiež za alternatívu, preto som použil ten pojem "indie".

MUSIC SK
MUSIC SK
24.04.2020 15:43
0
0
anxi Hudobné weby a média majú iný názor ako Vy

Sledujeme Vašu diskusiu a zaujalo nás, že ste prevažne rockové piesne zaradili ako indie gitarovky. Pozreli sme sa na Youtub a napr. Walter Snitzelsson hrá rock - The Youniverse má priamo ich Youtube deklarované, že hrajú rock: ... is an energetic alternative blues-rock band from Slovakia - Korben Dallas nevieme presne zaradiť, no napr. ich vec Otec je skôr rock a nie žiadna indie gitarovka. Indie rock podľa Wikipedie je druh rocku "Indie rock is a genre of rock music that originated in the United States and United Kingdom in the 1970s. Originally used to describe independent record labe...". Tak o čom sa tu vlastne bavíme? Čiže indie rock je bežný rock, akurát sa v 70-tych rokoch začal používať pre rock, ako ho vydajú nezávislé vydavateľstvá. A nikde nenájdete, že indie rock nemôže byť melodický.
Obdobne The Ills boli zaradení do post-rock, a pod....
Nerozumiem, prečo ste sa chytili slovíčka rock a priraili mu nejakú komerciu, keď všetky kapely, ktoré ste uviedli samé seba alebo iní zaraďujú do rocku. Povedali by sme skôr, že Vás mýlia punkové kapely a hard-rock, ktoré prenikli do mainstreamu avšak tešia sa obľube aj u mladých.

Toho pána z Monitoru chápeme tak, že mu ide o hranie
práve aj takých kapiel, ako uvádzate a Vy ste sa paradoxne do neho pustili???

Monitor (neregistrovaný, 178.143.8.xxx)
24.04.2020 14:38
0
0
ansi: Radio FM ma rock v programovej náplni-To mladí ľudia majú zakázané počúvať gitarovú hudbu?

Radio FM má rock aj metal predsa v programovej náplni. Problém je v tom, že každý si vykladá rock ináč. Na hudobných globálnych serveroch sa pod pojmom rock berie alternatívny rock, pop-rock, metal, indie a pod. t.j. v podstate gitarové piesne. Preto by malo rock hrávať. To že tony rádií hrá otrepaný melodický rok je nezmysel, to akože nekomerčná hudba alebo indie rock, či metal nemôžu byť melodické? Napr. Word má v náplni rádio tiež a to je čisto melodická záležitosť. To mladí ľudia majú zakázané počúvať melodickú gitarovú hudbu? A čo majú takéto kapely robiť, keď momentálne ani nemôžu koncertovať?

24.04.2020 13:18
0
0
.

...a samozrejme aj slovenské indie gitarovky ako Walter Snitzelsson, The Youniverse, Saténové ruky, The Ills, Korben Dallas, Karol Mikloš, Le Payaco, Queer Jane, Diego, Hviezda alebo math rock od Nvmeri.

24.04.2020 09:46
0
0
@Monitor

Prečo by Rádio_FM malo hrávať rock? Pravdou je, že v vzniklo zo zaniknutého Rock FM, ale to nehralo iba rock, ale aj pop a tiež aj alternatívnejšiu hudbu (indie hitparáda Hacienda, ktorú kedysi uvádzal Ďuro Čurný a Robo Gregor), ktorú hráva _FM. Veď mainstreamových rádií, ktoré hrajú komerčný pop, strednoprúdový oldies a melodický rock 80 a 90 rokov máme na Slovensku na tony. Bolo to práve niekdajšie súkromné rádio Twist (na ktorého troskách vznikol ten slabý odvar Viva), ktoré veľmi brojilo proti im konkurujúcemu formátu Rock FM ako verejnoprávneho okruhu. Neviem o tom, že by _FM malo niekde uvedené, že hrá prioritne rock. Mimochodom, áno hrá, ale nie ten otrepaný melodický strednoprúdový, ale skôr ten indie (Radiohead, Steven Wilson, Killing Joke a pod.) a okrem toho v pondelok po 22 hod. vysiela aj hard & heavy špeciál Headbanger_FM. Mimochodom aj iné verejnoprávne rozhlasy majú okruh venovaný alternatívnejšej nekomerčnej hudbe (ČRo - Radio Wave, ORF - FM4, BBC Radio 4).

MUSIC SK
MUSIC SK
23.04.2020 15:34
0
0
Asi by sa zisla spolocna databaza povodnych slovenskych piesni

Sledujem Vasu diskusiu, kazdy ma svoju pravdu. Je zaujimave, ze v dnesnej digitalnej dobe, ked vedia radia odmerat si pocuvanot, robit kampane, maju internetove stranky, avsak nemaju databaz so zoznamom slovenskych pesniciek. Cije nevedia, o nich. Mozno by mohla pomoct SOZA. No a potom je tu zaujimava vec, ze napr. ak autori hudby, aranzeri, textar su Slovaci, no piesen spieva cudzinka v inej reci.

23.04.2020 11:45
0
0
@kawa @Rado

Asi som omylom poplietol, čo malo ísť na kawa a dal som Radovi vychadzajúc z ich vzájomnej diskusie.

Takže kawa - kde sú rádiá čo hrali rock, ako príklad som uviedol, že rock by malo hrávať Radio FM, ako nástupnícke po Rock FM. Prečo ho nehrá, hoci to majú aj uvedené na stránkach RTVS, že sa údajne na rock aj zameriavajú???

23.04.2020 10:24
0
0
@David

V živote rozhodujú fakty a tým je, že kvóty veľmi pomáhajú. Vidieť to dobre na Rádiu Slovensko, kde sa už postupne začínajú objavovať nové tváre. Je pravdou, že úroveň slovenských piesní nie je na takej úrovni, ako by ste si viacerí želali, no po čase sa vyprofilujú určite výborné veci.

23.04.2020 10:17
0
0
@Rado

Odkiaľ viete, že dopyt po slovenskej hudbe nie je? Môj názor je, že rádiá dopyt nezaujíma. A prečo by aj mal? Je jednoduchšie púšťať 20-50 ročné pesničky a vyberať si z globálnych medzinárodných hitov, ktorý prakticky každý jeden z nich je podporovaný miliónovými investíciami. V mainstreame rock až tak neletí, no čo napr. bráni Rádiu FM, aby vysielalo rock? Prečo ho nevysiela? Pritom ide v podstate o nástupnícke rádio po Rock FM.

23.04.2020 10:06
0
0
@FM

Slovenská hudba existuje na sociálnych sieťach, na Youtube, Soundcloude, Spotify, Bandcampe, Bandzone, Dezeer, Apple music, Google play,...., v kluboch.

Rado (neregistrovaný, 217.31.45.xxx)
Rado (neregistrovaný, 217.31.45.xxx)
23.04.2020 10:03
0
0
Re kawa

Ty asi nevieš o čom píšeš kde sú rádia čo hrali hity koľko ich skrachovalo ? Za všetkým hľadaj peniaze to rádio čo ty spomínaš bolo len jedno a tých čo hrali zahraničné hity a skrachovali bolo ďaleko viac ak chcete počúvať len zahraničné top hity tak si počúvaj ale na Slovensku by sa mal dávať priestor slovenským interpretom a podporovať ich inak Slovenska hudba zanikne to by si chcel?

FM (neregistrovaný, 84.245.121.xxx)
FM (neregistrovaný, 84.245.121.xxx)
23.04.2020 04:08
0
0
Existuje vôbec a na akej úrovni ? ? ?

Skôr sa treba spýtať, že čo je to tá slovenská hudba?

Kawa
Kawa
23.04.2020 02:43
0
0
@rado

Ale veď to tak aj je. Počúvané sú 3-4 rádiá, ostatné na hrane krachu.

Veď bolo rádiu ktoré hralo CZ/SK hudbu. Kde je?

Boli rádiá ktoré hrali rock. Kde sú?

22.04.2020 23:47
0
0
Slovenská hudba sa ľahko kritizuje, keď jej rádia nedajú žiaden priestor!

Prečítal som si viaceré príspevky, no chýba mi tu jedna vec. Aby sa dalo hodnotiť, či je slovenská hudba dobrá, zlá, či je po nej dopyt, alebo dokonca odvážne tvrdenia, že alternatívnej hudbe sa darí (vydávať CD alebo dávať na sociálne siete je dnes to najjednoduchšie), tak by musela niekde v médiách aj znieť. Ak sa slovenské piesne nevysielajú, nik o nich logicky nevie!
No a komerčné stanice žijú z reklamy a nie z toho, akú hudbu vysielajú. Navyše o tom, čo sa vysiela rozhoduje len jeden človek - hudobný redaktor a ten často pôsobí pre viac rádií naraz.
Ja pozorne počúvam roky stanice a zistil som, že drvivá väčšina rádií hrá piesne staré 30-50 rokov. Okrem Superstar a Talent slovenskú hudbu nik nepodporuje.

!!! Stretol som sa so zaujímavým názorom, že keď sa ponúka slovenská pesnička do rádií, tak ju hodnotia podľa toho aká je dobrá, aký má text, čo by malo logiku, no hudobní redaktori to zamietnu, hoci hrajú 30% horších piesní a to nikomu vôbec neprekáža??? A je tu ešte jedna vec, všetky slovenské hity, ktoré hrajú rádiá pochádzajú z obdobia, kedy sa hralo takmer 100% slovenskej a českej hudby a všetky hviezdy vyšli z rozhlasových súťaží, resp. ešte asi tak 10 rokov po páde socializmu, keď neplatili ešte trhové princípy.

anxi (neregistrovaný, 91.127.175.xxx)
anxi (neregistrovaný, 91.127.175.xxx)
20.04.2020 09:55
0
0
@PeterDX

Áno, napriek tomu, že boli zrušené festivaly a koncerty, slovenskej alternatívnejšej hudbe sa teraz veľmi darí. Okrem Celibátu od Katarzie vyšlo množstvo ďalších nových nahrávok.
Billy Barman – Zlatý vek:
https://www.slnkorecords.sk/billy-barman/zlaty-vek
Fallgrapp – Ostrov:
https://gergaz.bandcamp.com/album/ostrov
Le Payaco – Pohybliví v nehybnom:
https://www.bruuder.eu/sk/vydania/pohyblivi-v-nehy…
Queer Jane – Amen Dolores:
https://www.bruuder.eu/sk/vydania/amen-dolores-202…
Veneer – Recovery:
https://deadred.sk/releases/veneer-recovery/
Autumnist – Future Lights:
https://deadred.sk/releases/autumnist-future-light…
Archívny chlapec – Zapadákov:
https://www.slnkorecords.sk/archivny-chlapec/zapad…
A chystajú sa aj ďalšie napr. od Pkrek, Darkness Positive, Rakovicky, Saténové ruky a pod.

PaterDX
PaterDX
20.04.2020 01:02
0
0
Deväť mesiacov nemala sex a nevadí jej to.

Katarzia vydáva nový album Celibát.
https://www.slnkorecords.sk/katarzia/celibat

rado (neregistrovaný, 80.87.209.xxx)
19.04.2020 23:38
0
0
Re kawa

Keby to bolo tak ako ty hovoríš potom by tu memohli existovať žiadne iné rádia ako expres a im podobné ktoré verklikujú dookola to isté hlavne že je to top 50 zahraničných interpretov to by bolo moc smutné keby takto vyzeral radiový trh, žijeme ale na Slovensku tak nech človek aj rozumie tomu textu a myslím si že po obsahovej stránke sú slovenské a české texty daleko pred tými zahraničnými česť výnimkám!

JaSomJa
JaSomJa
19.04.2020 21:58
0
0
Paľo

Ja to napíšem z inej strany, drvivá väčšina ľudí nepovie že pesnička sa mu páči alebo nepáči preto, že je slovenská. Každá skladba je špecifická a určite neplatí veta že dopyt po slovenskej hudbe nie je. Veď minimálne na Exprese sú v najvyšších A rotáciách tri skladby, ktoré sú slovenské, alebo čiastočne slovenské

Palo (neregistrovaný, 178.41.254.xxx)
Palo (neregistrovaný, 178.41.254.xxx)
19.04.2020 21:14
0
0
rado

Ja len hovovorim, ako sa sprava slovenske radiove publikum a stojim si za tym, ze cesi su ini, ako Slovaci, to vieme dokazat mapovackami predsa...
A treba si uvedomit jednu vec: Ak nejaka firma predava nejake produkty, tak sa snazi zameriavat na tie, na ktore je dopyt.. To plati aj pre radia - hraju proste to, po com je dopyt.. Ak by bol taky silny dopyt po slovenskej hudbe, tak by ju hrali aj bez kvot.. To je cele..

Kawa
Kawa
19.04.2020 19:36
0
0
@rado

Mali by hrat skladby ake si trh ziada.

Ak by nejake radio potom hralo nieco ine, tak by pravdepodobne neprezilo. Samozrejme, toto je vsetko aj tak len v rovine teoretickych uvah, kedze rozhlasovy priestor (frekvencie) je obmedzeny), takze si to nemoze skusit kazdy kto by chcel.

Ale v teoretickej rovine, ak by tu chcelo vysielat radio s mongolskou hudbou a svedskym moderatorom, neviem preco by sa mu malo branit, ak sa dokaze uzivit.

JaSomJa: no, uprimne, neviem si predstavit interpreta na ktoreho koncert by som rad isiel. Fakt neviem. Slovenskú (českú - som v Prahe) hudbu nepočúvam, snažím sa vytesniť ako sa len dá. Má to množstvo dôvodov, jedným z nich je práve text piesne v slovenčine / češtine.

MarekPO (neregistrovaný, 82.145.209.xxx)
MarekPO (neregistrovaný, 82.145.209.xxx)
19.04.2020 19:34
0
0
@JaSomJa

Sme tu v diskusií o rádiách. Preto tu riešime problémy, ktoré súvisia práve s touto tematikou. Nehovorím, že nie sú iné problémy. Ale otvorila sa tu ta téma, chodíme tu diskutovať o rádiách (až na niektoré indivíduá). Takže budeme tu diskutovať, áno, o problémoch, ktoré s touto témou súvisia. A je úplne jedno, pre túto diskusiu, aké sú iné problémy. Tie sa riešia inde. To reakcia na prvú časť. K tej druhej časti. Áno, veľa z nás by bolo rado na slovenských koncertoch. Ale počúvať každý večer, každý deň rovnaku slučku Sk hudby je niekedy fakt otravné. Všetkého veľa škodí. A aj ja mám veľmi rád SK hudbu, od elánu cez Peter bič atď. Samozrejme. Lenže keď budeš každý deň jest rovnaké jedlo, po pár dňoch, týždňoch sa ti zhnusi. Snáď som to povedal jasne.

19.04.2020 19:30
0
0
re palo

v čom je iný český trh vysvetli ten pojem hádam nechceš aby tu od rána do noci hrali len cudzojazyčné skladby sme na slovensku tak by mala znieť z rádia aj táto hudba nemyslíš? Ano pamätám si a bolo to fajn rádio počúval som ho pokiaľ vysielalo denne!

JaSomJa
JaSomJa
19.04.2020 18:01
0
0
Mať Vaše problémy...

... Tak by bol svet hneď krajší. Určite sú na Slovensku a vlastne na svete oveľa väčšie problémy ako to že v rádiu hrá nejaká slovenská skladba. A ruku na srdce, kto by v týchto dňoch nebol rád na nejakom koncerte s nejakým slovenským interpretom?

Počúvanosť
utorok, 26.11.2024
1.
18,78%   - 0,28%
2.
18,68%   + 0,83%
3.
13,96%   + 0,48%
4.
11,31%   - 1,20%
5.
7,29%   - 0,30%