Diskusia k téme Slovenská hudba
Vidím, že sa nevyznáš v hudbe a zrejme si vo vyššom veku a nevieš ani ako funguje Spotify, Soundcloud, Youtube a ostatné siete.
a) ja som písal jasne, že som v nejakej partii a toto je príklad
a už to PRZNÍŠ !!! - pieseň hrá české Radio beat a to je dôležitejšie než nejaký Spotify, Youtube a pod.
b) je to jedna dvojica z partie a na Youtube majú okolo 12 tisíc a na Soundcloude 25 300, 407 lajkov, 257 komentárov, 284 repostov
- Ty ale určite nevieš ani čo je Soundcloud
c) a takú hlúposť prepáč, čo si napísal - zamysli sa, že či sa skladby na Spotify dávajú kvôli počtu sledovateľov? To máš odkiaľ?
Ty si zrejme otrok štatistík. Tu ide o pieseň a živých fanúšikov a nie o nejaké stroje, čo niečo hrajú.
d) no a tých TOP 10 si vygúgli - pomôžem Ti bolo to pred pár rokmi v TOP 100 slovenských rádií, kde bolo 13 slovenských z toho slovenský text malo len 8. Ale určite, ak by som Ti dal link aj na video, tak by si to nejak sprznil:-)
Priateľu prebuď sa a váž si prácu iných!
To je tá supertajná partia?
Na Spotify majú 353 poslucháčov mesačne. To je Top 10 čoho? Skupín z nejakej dediny s 500 obyvateľlmi?
No keď už tak machrujete, dám vám link, čo hrávajú v Čechách - text však je český
Viem že nie si jasnovidec, preto som tu moju emailovú adresu napísal.
Tak ešte raz - ilovegentoo@outlook.com
Vy musíte poslať mail mne, nie som jasnovidec, aký máte mail:-)
Tak partia asi neexistuje, mail som nedostal.
Je to škoda, bol by to asi unikát - hrajú ju všade, je to Top 10 (nevieme čoho, ale top 10 je Top 10, o tom sa nediskutuje) ale mainstream ju odmieta.
Keď mi nechce pomôcť nik iný, pomôžem si sám - v tomto duchu som to myslel s tým festivalom. Lenže vy tu viete len teoretizovať, a rečniť o tom, čo vám má dať / urobiť niekto iný. Bud budete sivý priemer s nejakými pár hraniami v lokálkach, ktoré nikto nepočúva alebo na tom začnete makať bez rečí o tom, čo má a musí robiť štát. Ja neviem o tom, že by v Spojených štátoch alebo v Nemecku štát nejako povinne podporoval mladých interpretov tak, ako to požadujete tu. Kde je potom konkurečné prostredie? Ako sa majú snažiť zlepšovať, vyniknúť a makať na sebe ked všetko dostanú na podnose?
Napísať mail? Tebe preplo? Nehnevaj sa, ale to je nejaké štátne tajomstvo, názov tej skupiny? Prečo to nevyklopíš sem?
Ale dobre, no - píš na ilovegentoo@outlook.com
Vyhľadať? Čo vyhľadať? Ty nevieš meno tej super-duper partie čo je top 10 tu a tam a hrá sa od Vladivostoku po San Francisco?
Čo sa krútiš? Jednoducho napíš meno tej "partie", ja si pozriem čo sú zač a ideme ďalej.
Ak veľmi chcete poznať názov tej partie, napíšte tu mail a ja vám info o tej partii pošlem.
Kto pozorne a viac rokov sleduje diskusie, tak ten prípad tu riešili:-) Čiže nevidím dôvod kvôli vám to vyhľadať.
A to o to viac, lebo problémom takejto verejnej diskusie je, že ak by tu človek takúto vec dal, tak by ich tu zopár diskutérov roztrhali na kusy!
Položím vám aj viacerým otázku - je normálne, ak ja tu diskutujem a hľadám riešenia na podporu slovenskej hudby, tak väčšina reakcií je, že tu kydajú a ako verklíik opakujú a to roky nielen teraz:
* keď máte zlú hudbu nečudujte sa, že vám ju odmietajú
* založte si rádio, keď sa vám nepáči
* zorganizujte si festival
* také úbohé sr... čky vám nebude nik hrať
* myslíte si, že podpriemerný východniarsky pokrok prerazí - ozaj, čo máte proti východniarom???
* urobte si webovskú hitparádu
* najprv sa presaďte v zahraničí - tu vás nik nechce
...
...
a mohol by som pokračovať - dnes to tvrdíte vy, predvčerom iný, pred rokom iný,... a dookola stále tie isté všeobecné frázy bez akejkoľvek empatie a úcta k domácim interpretom
Témou diskusie je predsa slovenská hudba a nie moje povahové vlastnosti alebo hudobné schopnosti. Navyše treba podporovať aj začiatočníkov aj slabších aj top-interpretov a kapely.
A nazov tej partie je?
Tak by ste boli prekvapení, ale hráva ich aj Rádio FM :-)
Pokiaľ však som kritizoval toto rádio tak za to, že ak im desiatka interpretov a kapiel ponúka pesničky, tak na maily neodpovedajú. A to sú verejnoprávne rádio.
JA sa o seba viem postarať a preto som pesničky, čo mi hrajú tam dostal cez známosti:-)
Prepáčte, ale odkiaľ ste zobrali, že "Vypisujete tu celý nešťastný" . Ak by ste dobre čítali, tak tej partii hrávajú piesne aj mainstreamové aj regionálne rádiá a aj české. A na hudobných sieťach ich hrajú vo vyše 50-tich krajinách.
A práve preto si vytvorili partiu a ťahajú spolu, aby takí ako vy nemohli sa im vysmievať.
Prepáčte, no tá argumentácia, žeby so ja mal organizovať za štát a verejnoprávne rádia nejaké festivaly, nemá žiadnu logiku. To potom ak by som dával decko do hudobne školy by mi riaditeľka mala povedať, áno dieťa vám zoberieme, ale musíte si založiť rádio a televíziu a cez ne zorganizovať súťaže.
"Poznám prípad slovenskej partie, čo má "hity" aj u nás aj v zahraničí, boli aj v TOP 10 slovenských piesní, no mainstream ich nehrá"
Pises ohromne texty a na nazov tej "partie" sa uz nezvysili pismenka? Kazdy by si potom hned mohol overit ako to je.
To, že je rádio verejnoprávne ešte neznamená, že musí hrať hocijaký slovenský odpad. Je tu kopec talentovaných ľudí, ktorí robia svetovo znejúce veci /Tamara Kramar napríklad/ a potom sú tu ľudia ktorí si myslia, že sú talentovaní a doma v pivničnom štúdiu zbúchajú za 5 korún pesničku so strašným zvukom, trápnym textom a spevákom s rečovou vadou. Vypisujete tu celý nešťastný, že vaše pesničky nikto nechce hrať. No tak asi nie sú konkurencieschopné a nezaujali. Treba počúvať, ako to robí svet a zabudnúť na to, že nejaký východniarsky poprock maximálne priemernej kvality bude búrať hitparády. Ešte raz - zorganizujte si súťažný festival s podporou RTVS a ministerstva kultúry. IMT Smile by tu neboli, nebyť svojho času Rock FM festu. Treba niečo robiť, nie o tom hovoriť a neoháňať sa Košickým zlatým pokladom, tam je zlé všetko počnúc nešťastným názvom, odmenou pre víťaza a podobne.
ahoj Music SK alias Monitor, stále si ideš sú istú pesničku o tom, ako máš super duper sk songy a FM radio ti ich nechce chudáčikovi zahrať tak kopeš? :D smutné :D
No vtip a omyl verejnosti je práve v tom, že verejnoprávne rádio nemá čo byť alternatívne a ani nie je !
A neviem ani ako ste k tomu to názoru dospeli? Skúste vymenovať, že v čom je alternatívne (ak nehrajú trebárs pop, dychovku, neznamená, že sú alternatívne)? AK by bolo alternatívne, tak hráva alternatívny rock alebo alternatívnu gitarovú hudbu. Ináč povedané, kľudne nech si hrávajú trebárs 30% tej svojej hudby ale 70% tam nemá čo robiť. Ľudia majú iné starosti, ako počúvať v rádiách nejakú alternatívu.
No a zrejme neviete tieto základné fakty:
a) Košický zlatý poklad robí Košická Regina aj pod hlavičkou Rádia Slovensko. Do playlistov sa však dostáva len prvá víťazná pieseň. Z ostaných tak 1-3 občas mesiac dva zahrajú a potom už nie
b) V Demovnici je môžete vyhrať aj 5 hitparád za sebou a rádio Vás nikdy nebude hrať. Chápete takú stanicu, že robí súťaže a potom interpretov nikdy nehrá? Ja teda nie. Táto téma bola viackrát pretriasaná a obhajcovia Rádia FM nevedeli v diskusiách preukázať, že skutočne víťazné piesne aj hrávajú. Samozrejme až na pár výnimiek, no a aj tu poznám dva prípady, kedy to nehrávajú a prevzalo to Rádio Slovensko. Spomínam sa na tú jednu, bolo tam niečo ako Ghost in the room alebo tak.
Kvóty na SK hudbu iba krivia trh..
Alternatívne rádio_FM nikdy nebude hrať pokusy o SK pop , ktorý je počúvatelný max. pre jeho autorov.
Aj tak ho dosť hrajú na rádiu Slovensko a Regine.
Talenty predsa majú šancu aj v rádiu. Košický zlatý poklad predsa funguje.
Na rádiu _FM funguje roky Demovnica a aj hitparáda Osmička.
No ide o to, že na Slovensku už nie je ani jedno vydavateľstvo, ktoré by bolo kľúčovým hráčom. Drobná výnimka je Slnko records, ktorého akceptuje Rádio FM, takže interpreti majú v podstate zaistené, že budú v jeho playlistoch. Avšak podľa mňa táto hudba je pre bežného poslucháča veľmi náročná, posúďte https://www.slnkorecords.sk/albumy
Práveže na to, čo povedal Antala je vysoké spoľahnutie, pretože jasne povedal, že o slovenskú hudbu sa majú starať verejnoprávne rádiá, ako sú Rádio FM a pod. Ak by ste to isté povedali, čo on všetci vás odpálkujú, no tým čo povedal sa dá argumentovať hoci aj ministerke kultúry! Lebo z neho sa nemôžu vysmievať, je to odborník z rádiovej branže.
Čiže o tie súťaže ako je Bratislavská lýra by sa mali starať verejnoprávne subjekty. Je však pravdou, že to je manažérsky aj ekonomicky veľmi náročné. Nebyť televízie ani by sme o slovenskej hudbe nič nevedeli. Rádiá nič nerobia a tá im vyrába superstaristov a talentistov.
Viete a hitmi je to tak, že rádio si označí akúkoľvek pieseň, že je to hit. Čiže nemusí ich vôbec vyrábať. A poslucháči môžu hlasovať len za tie "hity", čo má rádio v databáze. Rádio FM napríklad nedodržuje ani to. Poznám prípad slovenskej partie, čo má "hity" aj u nás aj v zahraničí, boli aj v TOP 10 slovenských piesní, no mainstream ich nehrá a za verejnoprávne rádia zase uvediem vzorku Rádio FM.
Riešite tu rádiá, ale netreba zabúdať na to, že tie vo veľkej miere hrajú hudbu veľkých hudobných vydavateľstiev - to sú v tomto prípade kľúčoví hráči. Petície nemajú význam, na Vašom mieste by som na to išiel inak a na začiatok by stálo za pokus oživiť Bratislavskú lýru. Tam nech sa ukáže nová hudba a tá konkurencieschopná sa presadí. Samozrejme ako partner RTVS a Ministerstvo kultúry. Nespoliehajte sa na to, čo povie nejaký Antala, ľudia ako on sú otrokmi čísel a tabuliek /nič v zlom/. A možno by som ešte doporučil nebrať rádiá za nejakého silného hráča-časy keď vyrábali hity sú už dávno preč, dnes už hity rovno nasadzujú, na experimenty nie je priestor.
Ďakujem za tipy, ale manažérov ani hudobných dramaturgov my dolu nezaujímame. Chcú hneď hotové super-produkty a aby pasovali do ich formátu..
Diskusie radia.sk sledujem preto, lebo sú tu ľudia, ktorí sa vyznajú (trebárs PeterDX, JaSomJa) a pomáhate mi zorientovať sa. Potom chcem zistiť, že prečo a do akej miery niekto považuje slovenské pesničky za dobé alebo zlé a všeobecne odpisuje nás zdola, že sme chudáci. A že máme sa najskôr presadiť v Anglicku alebo zahraničí.
No a cieľom je zistiť slabé miesta hlavne verejnoprávnych rádií. A to som konečne našiel vďaka rozhovoru Antalu z Expresu pre SME. Jasne definoval, že úlohou súkromných médií nie je vyhľadávať talenty, podporovať rôzne úrovne interpretov či piesní, ale to že je ciešom Rádia FM a verejnoprávnych rádií.
No a to je práve slabina Rádia FM, že to nerobí. Ak by som to povedal ja, každý ma vysmeje, ale keďže to povedal Antala, tak to je silný argument - a dramaturgia Rádia FM síce nás môže ignorovať, no to ju povinnosti - ako to jasne povedal Antala - nezbaví.
Ja nie. Vy chcete niečo dosiahnuť, správne? Tak som Vám dal tipy, AKO NA TO.
Vypisovaním tu na fóre nedosiahnete nič - pochybujem, že to tu nejakí vplyvní manažéri či hudobrní dramaturgovia čítajú.
To si vôbec nepochopil. To bola fiktívna otázka znamenajúca, že prívržencov dychovej hudby, folku, ľudových piesní ani nenapadne sa sťažovať, berú ako normálne, že ich rádia nehrajú, lebo nie sú pre bežných ľudí zaujímavé.
Mňa nechápeš často preto, lebo v rôznych diskusiách mi stále niekto oponuje až napadá, čiže moje odpovede sú pre nich.
Takže mojím cieľom je upozorniť, že Rádio FM vôbec nehrá gitarovú hudbu ale preferuje elektronickú tanečnú hudbu, ktorá je menšinovým žánrom, pretože patrí na diskotéky a do tanečných sál. A v rádiu teda by mala mať tak do 10%.
Gitarovú hudbu majú ľudia veľmi radi, ale jej diskriminácia Rádiom FM mi osobne prekáža a to aj preto lebo spolupracujem s partiou interpretov a kapiel, ktorí hrajú dynamickú gitarovú hudbu a so slovenskými textami. A tie tiež počuješ na Rádiu FM ozaj zriedka.
A aby diskutéri pochopili, tak gitarová hudba je prienikom do kopy hudobných žánrov - popu, pop-rocku, folku, avantgardných štýlov. metalu, atď.. Poslucháči ju chcú, no médiá ju nehrajú. Čiže ako povedal v SME v kultúre hudobník Spišák, tak určitá skupina interpretov to musí riešiť tak, že "vyrábajú produkty vhodné do formátu najväčších rádií".
Len zriedka sa podarí taká vynikajúca vec ako Stoj od Petra Biča. Ale to je presne príklad, že Rádio FM to označí za mainstream a z princípu to nebude hrávať a stále bude pred sebou tlačiť mainstreamovú nemodernú elektroniku (tým nevravím, že som proti elektronike.)
A potom sú tu paradoxy, že keď to rádio Expres hráva častejšie, tak ho za to kritizujú. Ja chápem presne, aký štýl hudby a stratégiu má Expres, nakoniec vysvetlil to v SME Antala. A ja osobne vysoko hodnotím koncerty spevákov na Exprese (Peter Bič, Martausová, Ďurica a pod.).
Si Ty normálny??? Že prečo Expres nehrá ľudovky, dychovky, folklór? A vari si našiel kdekoľvek vo svete Hot AC rádio, ktoré takéto žánre hráva??? Občas sú chvíle keď sa Ťa snažím pochopiť, ale väčšinou sú také chvíle, keď si myslím, že si už úplne mimo. Rádiá majú svoj formát, ktorým chcú osloviť svoju cieľovú skupinu. Ale nemôžeš chcieť aby napríklad v televízii taký Eurosport začal vysielať prírodopisné filmy. Aj keď mňa osobne zaujímajú, ale viem, že na športovej stanici to hľadať nemôžem. Takisto ani na Exprese nebudem vyhľadávať folklór. Skús sa prosím Ťa trošku zorientovať
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň