menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie
O frekvencie v jarnom výberovom konaní 2020 bol pomerne veľký záujem

O frekvencie v jarnom výberovom konaní 2020 bol pomerne veľký záujem

| RVR
Zatiaľ, čo mnohé rádiá v poslednom období skončili a vrátili svoje frekvencie, iní vysielatelia sa chcú stále rozširovať. Dôkazom toho bolo jarné vypočutie žiadateľov o rozhlasové frekvencie v roku 2020. Stanice, ktoré ešte v neľahkom období stále dokážu prežiť, sa chcú rozšíriť do ďalších lokalít. A do súťaže o frekvencie sa prihlásil aj nový žiadateľ.

Hneď na úvod verejného vypočutia bol na programe Rozhlas a televízia Slovenska. Jeho účasť bola pravdepodobne len formálna, pretože zmena Zákona o vysielaní a retransmisii už neumožňuje verejnoprávnemu vysielateľovi žiadať o frekvencie po súkromníkoch v prvých troch konaniach po zaradení týchto frekvencií do výberového konania. Frekvencie v Čadci, Partizánskom a Považskej Bystrici by využili pre Rádio Regina, avšak vzhľadom na zmeny v zákone budú musieť pravdepodobne hľadať iné možnosti na pokrytie týchto lokalít.

Rádio Expres podľa slov generálneho riaditeľa Ivana Antalu žiada o niekoľko frekvencií na strednom Slovensku, Liptove, ako aj v Poprade. Súkromný líder síce tieto lokality má už dávno pokryté, nové frekvencie by chcel preto, že tieto umožňujú ešte lepšie pokrytie, ako tie súčasné.

"K 15. marcu, na svoje narodeniny, som si chcel spustiť jednu z frekvencií", začal svoju prezentáciu Rastislav Lehotský, konateľ FM Media s.r.o, cez ktorú žiada o frekvencie pre svoje nové Rádio Goldies. Vysvetľoval tým fakt, kedy plánoval, resp. plánuje spustiť frekvencie, ktoré pre toto rádio získal vo výberovom konaní na jeseň 2020. Pripomenul, že sú dôležité ďalšie frekvencie na to, aby spustil plnohodnotný program. Stanica má podľa neho pripravené archívne programy - zábavu s Magdou Pavelekovou alebo s Karolom Polákom. Zdôraznil a zámerne zopakoval cieľovku stanice, ako uviedol už aj v jesennom výberovom konaní - že cieľovka stanice sú klienti Sociálnej poisťovne a používatelia produktov farmaceutického priemyslu. Reč padla aj na vypnutú frekvenciu 107,0 MHz po Rádiu Sity - túto R. Lehotský podľa svojich slov uvoľnil pre iné frekvencie, ktoré chce skoordinovať pre Rádio Goldies.

O frekvenciu 94,6 MHz v Nových Zámkoch chce svoje vysielanie rozšíriť ekumenické Rádio 7. O túto frekvenciu žiadal jeho prevádzkovateľ T.W.Rádio, s.r.o. V jesennom konaní 2019 už táto stanica získala frekvenciu v Nitre. Podľa predstaviteľov rádia by tým vzniklo súvislé pokrytie v regióne Nitrianskeho kraja. Na otázku radných, či dokážu finančne utiahnuť svoje vysielanie, žiadatelia zdôraznili, že áno, aj vďaka dobrovoľníkom, ktorí sa podieľajú na príprave vysielania bez nároku na honorár.

Pôvodne bratislavské, metropolitné rádio Viva pred časom získalo frekvenciu v Nitre. Rozšírením vysielania do ďalšieho krajského mesta sa začalo označovať ako západoslovenské rádio. "Dieru" medzi Nitrou a Bratislavou chce logicky pokryť vysielačom v Trnave a práve o trnavskú frekvenciu žiadala Viva v tohtoročnom jarnom licenčnom konaní. Trnavská frekvencia je zhodná s tou nitrianskou 101,1 MHz.

Jeden z najstarších vysielateľov - Rádio Beta - je historicky etablované vo svojom regióne Hornej Nitry. Zrejme aj vďaka tomu, že vysiela už od roku 1995, čiže od čias, keď regionálne rádiá zaznamenávali veľký boom, ho poslucháči považujú "za svoje" dodnes. Keďže Bete končila platnosť licencie na jej "domovské" frekvencie v Prievidzi, Handlovej a Trenčíne, vysielateľ sa musel o ne znovu prihlásiť. Zároveň sa uchádza o ďalšie nové frekvencie. Majiteľ rádia by chcel stanicu rozvysielať najmä v metropole stredného Slovenska v Banskej Bystrici. No pre súvislé pokrytie medzi domovským regiónom a Banskou Bystricou žiada aj o uvoľnené frekvencie v Žiari nad Hronom a Zvolene.

O novozámockú frekvenciu 94,6 MHz sa okrem Rádia 7 prihlásilo aj katolícke Mirjam Rádio. Je to maďarské vysielanie svetového Rádia Mária na Slovensku. Toto rádio už vysiela na svojej doteraz jedinej frekvencii 90,5 MHz v Rožňave. Teraz chce do éteru vstúpiť aj cez vysielač v Nových Zámkoch. Predstavitelia rádia na verejnom vypočutí zdôraznili, že táto frekvencia by bola pre nich veľmi dôležitá, nakoľko rádio sídli v Komárne. Vysielateľ chce takýmto spôsobom vstúpiť do éteru aj vo svojom domovskom regióne.

"Žiadna samohrajka, ale poctivé regionálne rádio" - vyzdvihol na verejnom vypočutí zástupca nového žiadateľa o frekvencie pre nové rádio v Banskej Bystrici. Projekt BB FM s.r.o. bol jediným novým žiadateľom v jarnom výberovom konaní. Spoločnosť chce do metropoly stredného Slovenska priniesť plnohodnotné vysielanie s moderovaným programom, najmä ráno a popoludní. Takéto rádio podľa Filipa Roháčeka, jedného zo zástupcov žiadateľa, v meste pod Urpínom chýba. Dodal, že jeho stanica by v prípade rozvysielania priniesla rýchle lokálne informácie, s bohatým obsahom. Okrem denného moderovaného vysielania, by to mali byť aj večerné špeciály. Žiadateľ zdôraznil, že projekt je finančne dobre zabezpečený na niekoľko mesiacov dopredu a nebojí sa do toho ísť ani napriek tomu, že regionálne rádiá to majú v dnešnej dobe ťažké a vlaňajšok priniesol so sebou zánik niekoľkých menších staníc. Spoločnosť BB FM, s.r.o. sa síce prihlásila o dve frekvencie, silnejšiu 90,5 MHz ako aj slabšiu 94,7 MHz, záujem má pochopiteľne len o jednu z nich, v prvom rade o tú silnejšiu. O tú slabšiu požiadala len ako "poistku", pokiaľ by nezískala tú silnejšiu.

Pokrytie frekvencie 94,7 MHz Pokrytie frekvencie 90,5 MHz Prekrytie frekvencií 94,7 MHz, 89,7 MHz a 90,5 MHz

Rádio Šírava sa chce rozšíriť do ďalších regiónov, žiada preto o frekvencie v lokalitách Trebišov a Humenné, obe na zhodnej frekvencii 98,1 MHz. V Košiciach zase chce frekvenciu 93,1 MHz. V prípade, že ju získa, by vysielateľ vrátil už pridelené, ale ešte nerozvysielané frekvencie v Košiciach 102,5 a v Prešove 102,7 MHz.

Rádio Košice už dávno nie je len rádiom pre metropolu východného Slovenska. Postupom rokov sa rozšírilo do ďalších lokalít a stalo sa východoslovenským rádiom. Majiteľ licencie Marek Petráš sa prihlásil o ďalšie uvoľnené frekvencie v Poprade, Liptovskom Mikuláši a o jednu novú v Spišskej Novej Vsi. Rádio Košice už má v Poprade frekvenciu 91,7 MHz, ktorá je zhodná s domovskou košickou. Avšak túto by chcel vysielateľ prekoordinovať do inej lokality a namiesto toho v Poprade rozvysielať 93,2 MHz uvoľnenú po zaniknutom Rádiu Šport.

Súvisiace články

Súvisiace rádiá

pridať príspevok  Diskusia k článku: žiadny príspevok

K tomuto článku zatiaľ nie je žiadny diskusný príspevok.
Pridajte prvý príspevok!

Aktuálne články

Počúvanosť
pondelok, 15.7.2024
1.
21,12%   - 0,33%
2.
18,92%   + 4,00%
3.
10,55%   + 4,69%
4.
9,34%   - 1,54%
5.
7,56%   + 1,82%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 15.7.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
1.
15,90%   - 0,17%
2.
13,48%   - 0,58%
3.
9,99%   + 0,14%
4.
8,77%   + 0,25%
5.
7,42%   - 0,20%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
III. - V. etapa 2024
1.
31,0%   - 0,1%
2.
22,2%   + 0,1%
3.
21,4%   - 0,1%
4.
18,7%   + 0,2%
5.
16,0%   ± 0,0%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, III.-V./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
28. týždeň 2024 08.07.2024 - 14.07.2024
1.
Album
Imagine Dragons
Eyes Closed
2.
Album
Artemas
I Like The Way You Kiss Me
3.
Album
Cyril
Stumblin' In
4.
Album
Dasha
Austin
5.
Album
Benson Boone
Beautiful Things
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over