Diskusia k téme Rekordy
Krizava je tam zarusena.
94,5 Maryja Ustrzyki Dolne.
97,2 Regina KE z ML.
99,2 Rzeszow zo Soliny.
100,1 Rmf FM Sucha Gora.
103,5 Class FM Tokaj.
Dnes sa zadaril Lvov. 100,8 MHz Львівска Хвиля, Високий Замок v Strihovc: https://youtu.be/4TBL-t9bExY
Predpokladám, že myslíš zrúcaniny hradu Vršatec (okres Ilava) a nie hrad Červený Kameň neďaleko Modry;-)))
Úlovky sú to pekné - i keď zasa nie až tak prekvapivé, lebo smerom na J - JZ to je celkom pekný "lievik" - Považský Inovec na východe a Malé resp Biele Karpaty na západe.
Minule som mal moznost byt na Vrsatci (Cerveny kamen) a normalne som sa cudoval,ze sa mi podarilo chytit radia z Ba (Sity,Viva) ba dokonca som chytil aj Modru.Vzdialenost 150 km!
ako spomienka na stare casy mi pripada aj obdobie rokov 1995-98, ked RADIO TWIST nevysielalo vobec na vychode (okrem presahu 91,1 z Chopka, ktory sa dal chytat napr. na Spisi az po Branisko...) a ja som na okne v Kosiciach na Sidl. nad Jazerom chytal presah 105,1 zo Sitna na digitalny tuner s antenou...raz ciste mono a raz to bolo skoro nepocuvatelne. Vtedy TWIST bol N.1 na SVK a dlho ho nechceli pani z RRTV pustit aj do Kosic a dalej... to boli casy...
Ak ide Úložisko, je dosť možné, že sa ujalo aj niečo z Krížavy. Nezadarilo sa? Viem, že niečo tam koliduje s Krosnom, no niečo by ísť mohlo.
Na úplnom vrchole ide skoro celé Úložisko. 98,8 aj s RDS, počúvateľný 89,7 Lumen....Je to stály príjem. Kenwood 101 AY.
Je to naozaj o lokalite a kvalitnom tuneri. Bývam vo Višňovom, ktoré je na úpätí M. Fatry a tu sa už veľmi presadzujú signály z CZ a PL. V utopenom meste je to už iné a tam je tých prienikov menej. Mne tu ide Kráľova hoľa slabo a totožné frekv. s Pradedom sú napr. prebíjané práve Čechmi, rovnako tak tá O3 si tu necekne a dobré mono ide Bialsko. Na druhej ulici mi ide stereo ČRo1 z Hošťálkovic na 101,4 a Regina z BB je slabá, u mňa je to naopak. Juhozápadný smer je slabý, no už v malom sedle nad dedinou (otvorený smer Rajeckej doliny) ide počúvateľne aj Kamzík a Javorina i TN idú stereo a české a poľské rádia idú slabo. V Rajci a okolí ide Praded celkom slušne, Olomouc v stereu...
Ja som si všetko vyriešil kúpou spomínaného rádia.
Za všetko hovorí toto:
100,3 Regina KE a priamy výhľad na Dubník.
100,5 Impuls, Radhošť.
100,6 Maryja, Czarnorzeki ktorá ide na hociktorom šumítku.
Čo sa týka AT, tak 97,9 Kahlenberg mi ide bez problémov na hranici katastrov Važec a Štrba a nevadí mu ani 98 Rocková Republika. To prebíjanie je o selektivite tunera. https://youtu.be/SuusNCFrKus https://youtu.be/flc3rj1uPuQ
tak ja neviem... ja to len teoreticky vravim... ale ladil som tieto frekvencie pred par rokmi na krizave s tovarenskym autoradiom na octavii 2 a islo to ... a co mam kamarata z rajeckej lesne, ten mi vypraval ze jeho tatko za starych cias co tam maju chalupu tiez vedel barzco naladit... z toho som vychadzal a ako to aj okoloiduci pise, tak je to otazka tunera, ale spravne ste poznamenali ze aj anteny, no aj rusivosti... tak niekomu moze daco ist a o 200 metrov niekomu inemu s pomyselne rovnakymi prijimacimi prvkami uz nie...
Ak ti prebíja jednu frekvenciu iný vysiela, môžeš mať akýkoľvek tuner. Dá sa niečo poriešiť anténou, no bavme sa o bežnom príjme.
Ide teste pred BB smerom zo ZV po R1.
Pe3k. Liek na všetko je selektívny tuner. Nikdy by som nepovadal, že chytím Radhošť za 22 poludníkom pri Snine na totálne zarušených frekvenciách + - 0,1 MHz. Kenwood 101 je zázrak.
no vidíš a ja som zas v Žiline s Viedňou problém nikdy nemal, okrem zarušených frekvencií, ale teraz 92 po vypnutí FM-ka už nie je rušená a Kronehit mi tiež ide viac-menej stabilne, lebo som trocha v tieni Magurky. 99,9 je len pre dobré tunery
Dobrý si Ty teoretik :) Z týchto frekvencií nepôjde už žiadna, nakoľko sú všetky rušené. Najskôr tá 92-ka, no popravde, tú som v okolí nikdy nenaladil, OE3 je rušená priamo PL vysielačom a KH zasa Magurkou, ktorá ide v meste stereo. Takže až také bežné to naozaj nebolo :)
V čase hlbokého FM praveku mi dosť často veľmi slabo hrala frekv. 93,4 z Jihlavy, dobre hrali Kojál, Hošťálkovice, Praděd, spočiatku aj silnejšie mestské vys. z Ostravy a OL, neskôr pribudol Radhošť. Občas sa dalo naladiť z BA Fun, Twist často, no Wiedeň som nezachytil nikdy. Osobný extrém mimo tropo mám, keď som na hranici počuteľnoosti ladil TN Hit, ktorý spočiatku na 93,3 išiel s 0,03 kW. Kde sú tie časy... :(
OE1 92.0 by malo ist v tvojej lokalite trvalo. tak isto ako aj OE3 99.9 pripadne KRONNEHIT 105.8
Mne sa dnes ráno okolo piatej hodiny, keď som odchádzal do práce, podarilo v Žiline na sídlisku Solinky naladiť rádio Osterreich 1 na frekvencii 92,0 MHz. Nechal som rádio v takej istej polohe aj s vysunutou anténkou. Keď som sa vrátil z práce domov o nejakej 17-tej hodiny, už som ho nenašiel, keď som rádio zapol znovu.
Stály príjem. Potrebné iba selektíve rádio.100,5 MHz, Impuls, Radhošť v Kamenici nad Cirochou: https://youtu.be/clwE3Z_Iy_M
Ale sporadická vrstva ES. V Humennom sa večer nedalo normálne počúvať skoro žiadne rádio. Najsilnejších francúzov som mal na 93. Totálne to vygumovalo Best FM z Trebišova, ktoré mám za normálnych podmienok vo výbornej kvalite.
aktualne tropo podmienky okr. HE vsade idu Francuzi ,Europe 1 - 91.6 , R C F - 89.0 , RTL- 95.0 a dalsie, chytil som aj nieco z anglicka , prijimac autoradio Alpine , antena GP l 1/4 ladena na 100 MHz
Diky za upresnenie, bolo to nahodou, ze pri automatickom ladeni sa zastavilo na 102.4, bolo to v zime 2014, bola sice trochu inverzia, ale klasicka ktora sa napoludnie rozpustila, nie celodenna. Odvtedy som to neskusal ....
Vysielač výrazne žiari na VJV cez Strečniansku úžinu na MT, preto v tejto osi ležiaci "záchyt". Určite to však nie je bežný jav... Západné smery limitujú susedné kmitočty z CZ, na juhu prievidzský mestský vysielač a v RK rovnaká frekvencia.
som zachytil aj Kabhegy 93.9 Petőfi Rádió a 107.2 MHz Kossuth Rádió.
Komplet s RDS.
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň