Diskusia k téme Rekordy
Citlivosť má dobrú aj u FM.V popise chýbalo info o L pásme,Lysa hora vysiela v L pásme,ide bez problémov,na niektorých miestach.Nemecké DAB v III .pásme ide(na kopcoch na Kysuciach),len pri zlepšených podmienkach.Predvoľby 8 pre DAB, 8 pre FM,batériu 5,5V DC treba dokúpiť(nabíja sa podobne,ako mobil).
ako pozeram je to take prenosne radijko.. ma to dobry prijem? btw nejake svetove skenery all-band sa nerobia aj s DAB?
PURE ONE mini :III.pásmo+L pásmo+FM/ v DAB,DAB+
Radia do 95,5 MHz nie su preklopene do OIRT, ale jedna sa tu o tzv. zrkadlovy prijem.
http://en.wikipedia.org/wiki/Image_frequency#Image…
V pripade VKV prijimacov je medzifrekvencia 10,7 MHz, t.j. kazdy signal sa objavuje (aj ked s mensou silou v zavislosti od kvality vstupneho ladeneho obvodu) o 21,4 MHz nizsie. 95,5 - 21,4 = 74,1 MHz, co je priblizne hranica, kde dosiahne bezny VKV prijimac v pasme OIRT.
Dnes ráno sa objavovali Nemecké rádia v DAB+:BR-Klasssik,BAEYRN plus,B5 plus,ANTENNE Top 40,ANTENNE Info,Absolut relax,RT1 IN THE MIX,ROCK ANTENNE,Radio Galaxy,on 3-radio,MEGARADIO BAYERN.V DVB-T 28 k ZDF,ZDF info,3sat,neo/KIKA.Lokalita:kopec Žiar(869)Kysuce.
Všetky rádia, čo sú v pásme VKV 2 do cca 95,5 MHz sú preklopené aj do východnej normy VKV 1.
To nie je DVB-T ale klasicka sila signalu napr. radia FM.
A teraz som už po druhý krát chytil Fun (naše) na 94,6 MHz (a to tam nevysiela)
Chorvátsky Grob - Čierna Voda
Už od rána mi ide niečo na 5. a 6. kanáli VHF DVB-T. Sila signálu 70-80% ale nejde mi naskenovať. Anténu mám interiérovú Vivanco TVF 10 s 15dB zosilňoačom (pustený naplno). (DVB-T sa nevenujem veľmi tak mam len taku antenu)
dnes sa mi podarilo zachytiť v Turanoch nejaké radio na89,6Mhz a 91,5Mhz rakúske O2-niederostereich.Pridal som vlastnoručne vyrobený odladovač a ono to pomohlo.škoda že už od toho nemám schémy.
Nazdar, dnes to od rána krásne ide z poľska, a to hlavne severovýchod od Šarišských Michalian, začnem rádiami:Najlepšie ide vysielač Lublin piaski a z neho 89,3 MHz RMF, 102,2 MHz Rádio Lublin, 107,0 MHz rádio Zet všetko v kvalite čisté mono.Taktiež vysielač Ležajsk Giedlarowa 95,0 MHz Zet a 101,8 RMF. Zlepšenie je aj v príjme vys. Kielce a všetkých rádií z neho. Čo sa týka TV analógu z poľska, tak dnes išli bežne nechytateľné TV a to vysielače k.23 TVp2 Lublin, k.26 TVp1 Ležajsk, k. 36 TVp2 Zamosc a najlepšie kanál 39 TVp INFO aj vo farbe a TX.Zaujímavé je to, že to ide aj teraz hoci v horšej kvalite, takmer celý deň. Jozef
Xavi: To bude vysielanie R. Burgenland pre chorvatsku mensinu. V sobotu bezi od 18:15 do 18:55. Skus tu frekvenciu aj niekedy inokedy a s najvacsou pravdepodobnostou tam budes pocut nemcinu (prip. madarcinu).
Ahojte, dnes okolo 18:40 som na 96,2 MHz zachytil chorvátske rádio.
Signál čistý sem tam zašumel.
Včera v noci som zachytil v slušnej kvalite na Myjave rádiá z poľského vysielača Chrzelice(Opole) - 88,3 PR 2 a 95,3 RMF oba výkon 60 kW. Celkovo sú v týchto horkách slušné podmienky pre diaľkový príjem..
Dobrý deň, včera ráno boli u mňa v Šarišských Michaľanoch celkom dobré podmienky na príjem staníc z miest Debrecén a Komadi a to hlavne 89,0 89,9 95,0 98,8 103,0 a 106,6 MHz. Jozef
Včera na Záhorí príjem CR1 91,1FM z Klete a 97,7 Kiss Jižní Čechy -Votice Mezivrata.Lokalita Moravský Sv.Ján
V štvrtok ráno na kopci TV MUX 47 k z Nemecka asi Berlin-Alexanderplatz MDR Sachsen,NDR FERNSEHEN,arte+čierna hora 60 k a 61 k,škoda že som nemal zo sebou rádio z DAB,dnes ráno bol signál 60 k+61k aj v údolí odrazení od Malej Fatry,ale tu nepoužiteľný.
Krátka ukážka príjmu Ochsenkopf (539km) z frekvencie 107,1 - v pozadí sa bohužiaľ mieša Hit Fm z frekvencie 107,2. http://soundcloud.com/palob/fmrec006
Momentálne skvelé príjmové podmienky. Hrajú nemecké stanice konkrétne 96,0 Bayern 2 - 107,1 B5 Aktuell (najsilnejšie) - 102,3 BR Klassik, 103,2 Antenne Bayern - všetko z vysielača Ochsenkopf vzdialeného 539 km. Ešte z nemeckých ide MDR Jump na 89,8 - vysielač Chemnitz vzdialený 479 km.
Z českých hrá Liberec (347 km), najsilnejšie na 97,9 aj s RDS Proglas, Na 95,9 CRO1 z Liberca dokonca úplne prehlušil SRO z Trenčína, ktorý bežne ide aj s RDS. Prvýkrát tiež počujem Radio Contact z Liberca na 101,4.
Z ďalších českých vysielačov ide veľmi dobre 101,7 CRO 2 Praha z Plzne - vzdialenosť 449 km, dokonca na veži svieti náznak RDS. Slabšie počuť ešte Pardubice a Votice. Skúste aj vy doma, či niečo zaujímavé práve ide aj u vás.
Predvčerom, keď som sa vracal z dovolenky som sa zastavil na noc v regensburgu (isel som autom) kde som zachytil na 103,3 a 103,2 radio antenne zo 119km vzdialenosti. Obidve hrali velmi ticho, cisto,bez RDS. Mam pocit, ako keby 103,2 posilnila 103,3. Rano uz tam bol len sum.
Peto7 zoznam daj do tejto témy: https://www.radia.sk/diskusia/temy/1023_kolko-sa-d… - tu sa nachádzajú bandscany.
Včera u mňa zlepšené tropo podmienky. Najväčší úlovok 97,9 Radio Proglas z Liberca-Ještěd - 347 km, 20 kW.
Vcera sa mi podarilo pod vrchom Zalostina,nedaleko Vrboviec zachytit Radio WOW na frekvencii 90.6Mhz v slabo zasumenom mono,dalej,co ma prekvapilo tak i Radio Sity z frekvencie 92.1Mhz v cistom mono,ba miestami aj stereo.Prijem tejto stanice je obzvlast tazky,nakolko silny signal 92.0Mhz radia OE 1 prebija tento slaby vysielac aj v lokalitach,kde je mozne Sity zachytit.
Bez problemov som tam este naladil radio Hit FM z frekvencii 93.4,96.4,ci 97.4 Mhz s RDS.Dalsim takym ulovkom bolo este radio WOW i s Partizanskeho vysielaca na 93.6 Mhz v tiez v mono signale.
Na opacnej strane s vyhladom na severo-vychod som zachytil polske radia na frekvenciach 97.9,po otoceni mi hralo silne radio NO a na 99.7 Mhz i s RDS Trojka. Dalsi poliaci boli aj na 91.5 Mhz. Z madarskych radii tam bezproblemov hraju Bartok na 105,Neo na 107.2,Class FM na 102.0 a tiez jedno i z 89.5,vsetko s RDS.
Test prijmu bol uskutocneny na Sony Ericsson Xperia Neo V.
Este tieto miesta navstivim a preskumam dokladnejsie.Rovnako tak je velmi dobry prijem radii z CZ-napr. FAJN-94.4,ORION 88.1,88.6,89.3,103.9,vsetky okrem 88.6 s RDS atd.Dost zalezi,kde sa pohybujete-niekde idu kvalitno SK/CZ stanice,inde CZ/A a tiez inde len SK ci HU a miestami PL.
Mozem sem dat uplne vsetky stanice,ktore sa daju zachytit z tejto koty.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň