Diskusia k téme Rekordy
radio Zet - Lokalita Bystrá - okr. Stropkov - autoradio JVC - KD-R-402;
kvalita sign. cca. 30-40% - celodenne, predtym pocuvalelne sporadicky - len za hmly
Podarilo sa mi chytiť aj Radio Vanessa z Racibórza. Našiel som jedno miesto, kde ide pekne čisté mono, bez rušenia Reginou. Smer antény nie je smerom na SZ ale v smere J-JZ, ide teda o odraz z miesta, kde sa dá chytiť celkom slušne Vanessa aj na mp3. Z toho miesta vidno aj Rozsutec, doma mi už zacláňa Šíp (1100m).
Včera zase nešiel vysielač Europy 2 z 93,5 Martin, tak som skúsil aj fr. 93,7 - chcel som skúsiť zachytiť Helax. Výsledok - Helax sa objavoval len sporadicky, dokonca chvíľu išiel aj stereo, potom zmizol a z frekvencie bolo počuť už len rušenie Europou 2 z Rk a Betou z 93,9. .V smere na juh som ešte chytil MR1 z Balassagyarmat a v smere na JZ Rádio Lumen z Bratislavy.
Je to zaujímavé, že Ostravu horko-ťažko zachytím, čo má výkony 40 kW, ale zato chytím Racibórz, ktorý je tým istým smerom, ale o 25 km ďalej a s výkonom 3 kW. Myslím si, že keby vysielala Ostrava tiež vertikálne, tak by sa skôr predral signál cez Malú Fatru a odrazil sa z toho istého miesta ako Vanessa.
Ako vidim, tak aj ty pises miesto HRA, hraje :)
Takže predsa pekne, s tým 107,2 MHz som počítal. V LM to hraje aj na autorádiu, dokonca ruší HEY zo Zámčiska. Poľské DVB-T si neskúšal? CH 61, CH 64, CH 49, CH 36?
Dnes podvečer som sa konečne dostal na strechu a poskúšal som pár frekvencií. Zameral som sa na fr. 107,2 kde je momentálne "ticho", keďže nevysiela z Martina Hit FM. Vertikálne smerom na východ sa mi podarilo chytiť Radio Maryja z vysielača Kielce - 233 km. Išlo stabilne, ale stredne šumelo. Popritom som však zachytil aj iné rádiá na tejto frekvencii. Smerom na juh hralo chvíľu čisto nejaké chorvátske alebo slovinské rádio, potom zmizlo. Tiež v smere juh - juhovýchod bolo slabo počuť nejakú klasickú hudbu a smerom na západ som zase chvíľu počúval nejakú stanicu s tanečnou hudbou.
Tiež som skúsil 90,7 keďže v posledné dni som tu počúval Cro 1 z Jihlavy (278km). Okrem Cro1 som smerom na JV zachytil ešte vlnu z Kékesa, čisté mono, potom sa to zhoršilo na hranicu počuteľnosti. Na susednej frekvencii 90,6 som chytil slabší signál Rádia Maryja z Krakowa a vertikálne Rádia Proglas - zrejme Bystřice pod Hostýnem 0,5kW, 109km.
Do tretice som skúsil ešte Rádio Maryja z Racibórz (1kW, 130 km) na fr. 94,25 a chytil som ho vertikálne v smere JZ, zrejme odraz, pekne čisto, dokonca nerušil signál ani zo susednej F1 ani silný signál Rádia Zet. Z Racibórz by som chcel ešte chytiť Radio Vanessa zo 100,3, celkom dobre tam hrajú. Chytil som ho zatiaľ len na mp3. Na veži som skúšal s predošlou anténou bezvýsledne, frekvencia je silne zarušená Reginou a Impulzom, tak uvidíme, možno zajtra skočím znova na strechu.
Inak dobrým pomocníkom mi bol fm transmitter. Napojil som ho na vežu, naladil na veži frekvenciu, ktorú som chcel prebádať, vyšiel na strechu, zapol mp3 na frekvenciu transmittera a už som mohol behať s anténou a chytať.
Vo štvrtok (25.08.2011) tesne pred 12:30 som zachytil chorvátsky štátny rozhlas HRT-HR 1 na 92.1, pravdepodobne sa jednalo o vysielač Zagreb/Sljeme (zg), 120 kW ERP..kvalita poslabšia, spomínal sa tam aj Dubrovník a tesne predtým odznelo, že je to chorvátske rádio, predtým ešte hrala pesnička v slovanskom jazyku, zrejme v chorvátčine. Miesto príjmu bolo pri Banskej Belej, pod Halčianskym jazerom (asi 300 metrov od jazera, na prístupovej ceste k nemu od Banskej Belej)..vzdušná vzdialenosť je okolo 365 km (miesto príjmu -> vysielač).
Mne sa Bukovú horu podarilo chytiť až v PP a to len na mobile pri Priori.
Ano, vcera boly vynikajuce zlepsene podmienky. Poliaci vo velkom chytali Skandinaviu a Nemecko. Kamos z juhu PL naladil danske radio zo vzdial. 880 km - http://www.youtube.com/watch?v=EqtzR6pZxUk . Ja som chytil v KM na parkovisku na autoradio rakuske Hitradio Ö3 - vysielac Wien 1/Kahlenberg na 99,9 MHz.
Včera ráno okolo ôsmej mi hral na 90,9 Cro 1 až z Ústí nad Labe, stabilne, len slabo šumel. Je to k nám cez 390 km. Poobede sa objavoval už len sporadicky, ale prišlo väčšie prekvapenie keď sa sem-tam objavilo na tejto frekvencii aj rakúske Ő1 až zo Salzburgu. To je k nám 470 km. Zrejme to extrémne teplo zapríčinilo takéto zlepšené podmienky.
predpoludním som v Banskej Štiavnici tesne pred odbočkou na Banský Studenec chytil 94.3 FUN-ko s Kamzíka s RDS. :-)
Dnes som slabo zachytil Rádio Piešťany (97 km vzdialenosť) pri štiavnickej tajche, je to cez kopce, dosť ma to prekvapilo, zaujímavé, že sa to prebilo cez 90.1 MHz (SRo 1), taktiež som zachytil Wow 90.4, či napr. 93.5 Lumen zo Štúrova, 99.7 Expres z N.M.n.V., potom 90.5 Kék Duna v dobrej kvalite, dobre hral vysielač Nad Oborou (95.9 SRo 1, 101.2 FM a 105.5 Viva), taktiež Kamzík hral dosť dobre (slabšie 93.8 Lumen), slabšie Kahlenberg..zachytil som i 87.6 NEO FM a 106.8 Bartók z Győr-u (v počúvateľnej kvalite).
Čavte, dnes ráno boli u mňa v Šarišských Michaľanoch zhruba do cca10 00 hodiny celkom dobré podmienky na príjem staníc z miest Debrecén a Komadi a to hlavne 89,0 89,9 95,0 98,8 103,0 a 106,6 MHz. Stanice boli v celkom dobrej kvalite, síce nenabehlo RDS, keďže anténu som mal len teleskop, ale aspoň pi kód nabehol. Inokedy sú u mňa tieto stanice nechytateľné. Jozef
Vysielač Semmering - 276 km
Vysielač Szentes - 252 km
Vysielač Csávoly - 287 km
Inak V BB som zatiaľ chytal len STV2 a vždy to bolo okolo 90.8..
Ja som chytal signál STV 2 na 101,9 ked ešte vysiel analog CH 25. Na 90,3 som zas v MI chytal Markízu, ktorá bola na CH 03 v káblovke.
Dnes ráno medzi 08:00 a 09:00 sa mi v centre Sásovej podarilo zachytiť signál Jemných Melódii na 98.6 z Dubníka, bol veľmi slabý..
Za zmienku snáď stojí i príjem Expresu z lokality Štúrovo - Belá (10 kW, ale nižšie položený vysielač ako vysielač Modrý vrch), signál bol dosť slabý, taktiež 88.2 Ö3 zo Semmeringu som zachytil..dosť slabý signál..
Prekvapil ma tiež príjem Klubrádia z BP (1 kW) a pomerne dobrý signál Inforádia (2 kW), slabšie som zachytil Kossuth na 93.7 (2.5 kW - Balassagyarmat), dosť dobrý signál Kossuth rádia bol na 105.6 (10 kW - Gerecse), potom som zachytil Petőfi (98.8 - 32.4 kW) a Bartók rádio (107.3 - 34.7 kW) zo Szentesa (v ako tak počúvateľnej kvalite), vysielač je asi 42 km severne od Szegedu a ešte mi hralo niečo na 89.4 (6.3 kW)..no potom sa signál stratil, predpokladám, že to bolo Petőfi rádio z Csávoly (vysielač je asi 12 km východne od juhomaďarského mesta Baja.
Ešte uvediem takú zaujímavosť, že na 90.8 bol signál STV2.
som v Dúbravke zachytil na 90.6 Ö1 v celkom dobrej kvalite na obyčajný malý mp3 prehrávač, je to 6 kW, ale vysielač je pomerne ďaleko..
90.600 Rechnitz/Hirschenstein bur Ö1 6.000 h
Btw..včera som na 100.3 v BA nemal RDS-ko..
Prievidzsky Expres ide cisto v stereu po Rajec, v Zbynove mi preladuje na ZA, no po Raj. Teplice ide v pohode. Severovych. smer k MT a DK nie je tak hornaty, preto je realne, aby ti to hralo. Martinske mestske vys. Frontinusu, E2 i Vivy idu po Novaky, resp. az Partizanske.
O nejaky rekord sa sice nejedna, ale uz viackrat som si vsimol, ze na mnohych miestach u nas v meste (Dolny Kubin) chytam na autoradiu Expres z Prievidze na 107,50 MHz ako zasumene mono. A nie je to odraz z kubinskej 95,40.
105.3 Maribor - Pohorje - RS3 - ERP 2 kW
a 98,6 som našiel len toto:
Ajdovscina - Planina - Val 202 - ERP 0,2 kW (13e55/45n51)
ale to asi nebude toto, ina frekvencia 98,6 v Slovinsku nie je.
tak dnes som zachytil celkom slušné kúsky.
99,8 CRO1 (10kW) až južných Čiech - Klatovy(Barák), to je až 420 km (skoro čisté mono)
ďalej ide aj Plzeň(Krašov), vysielač ktorý je až v západných Čechách, to je k nám až 450 km!!!. Z tejto kóty som chytil 95,6 CRO 2 a 101,7 CRO3 (obidva po 81 kW). Šumí, ale dá sa pekne rozumieť.
Po dlhej dobe som znova naladil aj rádia z Votice/Mezivrata. Konkrétne 105,5 Europa 2 (93kW), 103,2 CRo 2 (93kW) a 97,7 Kiss Jižní Čechy (47kW), ale ide mi len na frekvencii 97,8, pretože je rušená silnou frekvenciou 97,6 Hey. Z Votíc mi ide najlepšie Europa, čistučné mono, vzdialenosť cez 320 km.
Na 105,3 som zachytil slabo nejakých slovincov. Dokonca anténu som mal vertikálne. Horizontálne ide St. Polten smerom na západ, na juh sú to maďari z Budapešti. Taktiež na 98,6 vertikálne nejakí slovinci tuším, ale bolo to fakt slabo a k tomu rušené z 98,5 Europou2
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň