Diskusia k téme Licenčné výberové konania
Tieto vyplakavacky o rade su uz dost trapne. Na Slovensku existuje 5 celoplosiek, ktore su nejako nastavene a maju svoju pocuvanost. Neratam okruhy SRo a Lumen. Okrem nich su tu 2 regionalky, ktore za nieco stoja a vsetky ostatne regionalky, plus nove “celoplosne” projekty su iba nepodarky, ktore zivoria, zneju uplne pochmurne a maju minimalnu pocuvanost. Staci si pozriet ich cisla na streamoch. Je preto trapne nakladat na radu. Tie radia si same za to mozu, ze frekvencie dostavaju uz overene projekty. Chapem, ze sem chodia vyplakavat ludia ktori ziadali a nedostali, ale to je vasa chyba a nie radnych.
Rada úspešne a vysoko "efektívne" (Binďov slovník) znehodnocuje slovenský éter. Už i tak máme na našom území dostatočný bordel - zarušené FM pásmo a takto si ho ešte viac rozbijeme. Len tak ďalej vážení radný. Nechajte sa i naďalej ovplyvňovať jedným vašim skúseným kolegom...
Som zvedavý, či sa táto frekvencia objaví vo výberovom konaní vzhľadom na 93,5 MHz v MT, ktorú bude naďalej využívať E2...
Stále tvrdím, že ak chceli zmenu tak mali pre E2 žiadať celú trojičku po Anténe Rock ZA, MT a RK a uvoľniť 102,8 93,5 a 93,6.
Tú 87.7 BB a 87.8 NR pekne pripravili pre Vlnu... Veľkí si tu urobili klondajk. Rozhodujú o tom, kto kde a čo môže dostať a Rada im to slepo baští... alebo žeby úmyselne?
V ďalšom výberovom konaní by sa mali objaviť voľné frekvencie:
87,7 MHz Banská Bystrica - Suchá hora (pravdepodobne prideliteľné spoločne)
87,8 MHz Nitra (pravdepodobne prideliteľné spoločne)
91,9 MHz Zlaté Moravce
93,2 MHz Snina
93,6 MHz Ružomberok - Úložisko
95,7 MHz Košice
99,5 MHz Prešov
104,2 MHz Žilina
a ešte by mohli zaradiť aj:
95,4 MHz Čadca
Veľká chyba,že takmer každá lokálka či regionálna chcela byť celoplošné rádio...na to je Slovensko malé...okrem RTVS sú v pohode nejaké 2-3celoplošky.., nejaké 2 miltiregionaky..plus v každom kraji 2-3regionalky....a potom už len lokálne stanice (1,2,3... podľa veľkosti mesta a okolia ...) ..
Aj tak málokto obsiahne vo svojom diapazone viac ako 10 staníc ( aj rádio,alebo aj tv )
Kde sú tie časy, keď sme v 90-tych rokov učili Čechov, ako sa robí dobré rádio.
Máš dosť veľa chýb niektoré regionálky podľa Teba sú už dávno celoplošky alebo nie sú.
Jednoduchá odpoveď. Lebo v rade sedia nekompetentný ľudia, ktorý všetko prideľujú iba veľkým hráčom a malým nedajú priestor aby priniesli niečo na trh. Žiadna stratégia, či filozofia ako by mal, mohol rozhlasový éter vyzerať. Toto sa to deje cca posledných 20 rokov a tu je dôsledok. Na frekvenciách 50 a 100 watt sa dá fungovať iba v častiach miest a na tom sa veľmi ťažko buduje životaschopný projekt - takmer nemožné... Také šialenstvo ako bezhlavo rada prideľuje frekvencie je unikátom v Európe a asi aj na svete.
Prečo je u nás úroveň staníc oproti CZ taká biedna? Regionálky aj celoplošky?
V CZ pekne celoplošky Impuls, Frekvence 1, Evropa 2, Český Rozhlas - každá hrá niečo iné.
A fungujúcich regionálok majú kopu - na Morave od väčších ako Hitrádio Orion, Proglas, Jih, Čas, Rock Max, Blaník, Country, Kiss - až po menšie ako Dálnice, Krokodýl, Haná, Zlín, Free a ešte určite oveľa viac, pretože som vypísal len tie, čo mi napadli.
U nás celoplošky X, Fun, E2 skoro to isté,
Melody a Vlna takmer to isté,
ostal potom len Lumen a RTVS.
Regionálky chcú hrať, čo X, Fun, E2, alebo mix z celoplošiek, v horšom prípade nevysielajú, krachujú. Česť vynimkám.
Napadlo ma ci uvedenie starej vysielacej štruktúry s Bindom nebolo zamerne,aby takto p.Bindas skor pridelil fq radiu Viva, keďže tam figurovalo jeho meno.
Prečo sa tu pozastavujete nad banálnosťou, ktorú má vysielateľ povinnosť vykonať - poslať oznam o úprave vys. štruktúry? Nikto nič neschvaľuje, nepovoľuje a napísať oznámenie je vecou na 15 minút. Je smutné, ak zástupca rádia prezentuje 3 roky neaktuálnu štruktúru... Ale vysvetlil špecifickú situáciu, ok.
Dobre, potrebovali si to vysvetliť, právnik im to ozrejmil a hotovo. Evidentne to mali všetci doteraz na saláme, tak ani nevedeli, čo robiť. Je načase, aby svoju prácu začali členovia Rady vykonávať zodpovedne a začali upratovať ten bordel, ktorý v našom éteri je. Je mi ľúto každého projektu, ktorý napriek dobrému potenciálu upadol do šedého priemeru či postupne zdochýna - ako je Best, Goldies, Rebeca a pod. Ale ak sú pridelené kmitočty 2 - 3 roky ticho, treba konať. Podobne je to s aktuálnosťou iných info - je to ich vizitka, obzvlášť v prípade, kedy sú podkladom pre Radu...
Ano, tebou spominane veci maju radia povinnost nahlasovat.
Mne inak prišlo vrcholne trápne ako sa odbavovali na J. Volenticsovi kvôli neaktuálnej programovej štruktúre. Dobre že ho tá jedna pani (pardon neviem už meno) nezažalovala.
Ak mi to niekto viete pls ozrejmiť, každú zmenu v programe je treba vopred odsúhlasiť radou? Keď povedzme Vlna nasadila dve relácie s Didianou, musela to najprv hlásiť rade? Keď Expres z objektívnych dôvodov ukončil program Twentyfive a potom ho nahradil M. Nikodýmom, musela to najprv odobriť rada?
Nemám pocit, že by v rade vzbudilo vášne keď sa z proklamovaného Inforádia stala Vlna. Alebo z Rádia Jemné sa stalo Melody. Túto zmenu tiež musela vopred odsúhlasiť rada?
Nemám potrebu sa zastávať Vivy, podľa mňa sa od septembra stala ďalšou z radu takmer rovnakých a pre mňa nepočúvateľných staníc ktoré vysielajú. Žiaľ. Ale prišlo mi nemiestne p. Volenticsa takto dusiť, hoci aj právnik sa vyjadril, že to je v poriadku a všetkým muselo byť jasné, že zlyhal ľudský faktor, keď navrhujú program s jedným z členov rady.
Mali predtým dostať frekvencie po Antene Rock
de cez DAB a fm iba 2 vysielače a 3 je plane od včera pre devínska nová ves 97,6 a na dalších miestach bude do 8,9 mesiacov vrátená do výberového konania na BB,RK,po,Snina, ke,Nitra,Zlaté Moravce vracajú ked vymenia radia frekvencie len 3 su vymenené a do októbra aj ďalšie 3 budu do polroka ked spustia nové frekvencie co boli včera pridelené vrátia pre rádio rock.
Vráti Evropa 2 frekvenciu 93,6 MHz Ružomberok?
A bude použiteľná pre inú stanicu, keď 93,5 MHz je Martin Evropa 2 ? ! ?
A za pridelenie 100 kW Suchej hory 97,6 MHz by malo Melody tiež vrátiť nejaké frekvencie...
Na vypočutí sa tvárili veľmi oficiálne, neviem, či si dokonca nevykali... No je po pár minútach zjavné, za koho Bindas "kope" a celkom okato sa niekoľkokrát prejavila i predsedníčka.
Pinďo je asi dobrý kámoš s Antlm, keď ich tak preferuje...
Táto rada kopíruje presne vládu SR sám uplatený somár a neodborník nič poriadne neurobie len samé hlúposti škoda reči rada uplatních hlupákov na čele s Bindasom!
Ja neviem, mne to strašne prišlo, že Bindo rozpráva to, čo sa mu hodí, v prospech Baueru. 97,6 BA , dobre, nech to má ROCK, tam sa nič strašné nestalo.
97,6 BB mohli tiež žiadať radšej pre ROCK, ale keď to chceli pre Melody, tak im mali dať podmienku, aby vrátili Brezno, aj Lučenec. A keď sa im neľúbi, tak nech zostanú na 87,7. Žiadne také, že príjem na 3 a viac frekvenciách v jednej lokalite. Prekrývanie Ženev jednou stanicou nie je efektívne využite spektra a je to zbytočné zaberanie frekvencií. A tým, čo to vnútri nehrá, nech sa pohrajú s anténou, premiestnia rádio, alebo si kúpia kvalitnejšie. (Inak potom nevadí, že tie zašumené slabé vysielače, čo podľa nich nehrajú ani tam, kde majú, nechajú regionálkam, ktoré nebudú mať na výber, lebo všetky silné vysielače budú mať celoplošky, tak si regionálky budú musieť zobrať slabé vysielače a tak budú v nevýhode pokrytia? Lebo tiež to ľuďom nebude hrať poriadne v bytoch, autách, takže regionálka v pohode može hrať zašumene a pri celoploške to už vadí a presne preto z Baueru zamieňajú frekvencie, kde sa dá). Pri Melody si myslím, že týmto obsadzovaním Ženev chcú zobrať poslucháčov Vlne, keď budú všade hrať najsilnejšie, pomaly bez antény. A zadávateľ reklamy tiež uprednostní silnejšiu stanicu.
Najviac ma mrzí tá 98,8 z Ružomberka. Tam nikto nenamietal, že stanica vysiela aj zo Suchej Hory, Kráľovej Holi, aj zo susedného Martina, a získaním 98,8 nedôjde k vyraznému dokrytiu územia, ale k prekrytiu a duplicite, a tá ich 500 W akurát pekne vykrýva susedné vysielače a keď ju vrátia, dostane sa do kolízie s MT. A aj 98,8 je kolízna s MT, ale tam stačilo, keď Bindas povedal, že sa to ruší len na kopcoch a v lesoch. Ak si mysleli, že ju Petráš neutiahne, nemali ju prideliť nikomu.
Naopak, keď chcelo Detské a Šírava frekvenciu v mestách, kde už sú, tak tam Bindas šikovne zaargumentoval, že stanice tam už majú pokrytie a získaním frekvencie sa výrazne nezvýši pokrytie (ale pri E2 a Melody to nevadilo), tak ich pridelili Dobrému, keďže to tam ešte nevysiela.
Dovolím si upozorniť na jeden moment, ktorý je pre práve uskutočnené výberové konanie signifikantný a to zánik ďalšej regionálky.
Ja viem, že sa KISS odmlčal už dávno no stále existovala teoretická možnosť, že sa pokúsi vrátiť na tri svoje pôvodné frekvencie no nestalo sa.
Na margo Dobrého Rádia súhlasím, že bude zaujímavé sledovať ako sa s rozšírením pokrytia vysporiadajú a čo im to prinesie.
Pokiaľ ide o stanice z portfólia Bauer, trošku mi ,,zdvihlo obočie" keď včera prezentovali, že
v prípade zisku 97,6 MHz nevrátia nič okrem slabšej 87,7 MHz. Myslím, že pri Melody je tá stratégia jasná a už to tu bolo aj spomenuté. Dosiahnuť, aby prostredníctvom hustej siete vysielačov hrala táto stanica čo najčistejšie keďže časť poslucháčov je ochotná počúvať čokoľvek čo nešumí. Či je to efektívne je iná vec.
V prípade 98,8 MHz v RK to bola ,,Sofiina voľba" medzi prekrytím E2 a novým projektom. Zaujímavé je, že sa o túto silnú frekvenciu s výnimkou spomenutých dvoch vysielateľov neprihlásil nik iný. Inak som zvedavý (a možno je to aj otázka do pléna), či sa 93,6 MHz objaví v ďalších výberových konaniach vzhľadom na to, že E2 bude naďalej vysielať z blízkej 93,5 MHz v MT.
Ešte poznámka k najnovšiemu okruhu Baueru, Rádiu Rock. Je zaujímavé, že zatiaľ sa tento okruh neusiluje o frekvencie v inej než západnej časti Slovenska. Posledne žiadali pre Rock aj MT a ZA a teraz som čakal, že k tomu pribudnú minimálne aj KE no nestalo sa.
Detské dostalo predsa Žilinu a Martin so slušným výkonom, čo je zásah okolo 250 tis. obyv. A že DR dostalo 7, nuž o 5 z nich žiadali ako jediní, tak čo si čakal? Príležitosť bola rovnako pre všetkých. Tiež ťahať R. Košice na Liptov bola už pri schvaľovaní prvej LM frekvencie chyba, podobne to je pri tej BA.
Odkedy sa BA-Horský park / Fr. partizánov 100.3MHz prekoordinoval na Drotársku ul., nemal som pocit, že by západným smerom bolo zlé pokrytie signálom (príjem v budovách), takže nevidím dôvod prideľovať BA-DNV 97.6MHz rovnakému programu.
Okrem toho je v tom smere aj relatívne silný presah zo Suchej hory, a blábolom, ako to technicky odfiltrujú, moc neverím - v Devínskej by v prípade pridelenia D.Expresu, k. s. mal vysielať rovnaký okruh, ktorý aj v BB...
A samozrejme najlepšie by bolo, keby tú BA získali SubFM...
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň