Diskusia k téme Licenčné výberové konania
Tu nikto za nič nebude niesť zodpovednosť a vysielatelia Expres a Fun si budú ruky mädliť ako vydrbali s ostatnými....
Potom nemali prideľovať 87,7 MHz BB pre Vlnu a 98,8 MHz RK pre Europu 2, keď vedeli, že na ich pôvodných kmiočtoch 106,6 MHz BB a 93,6 MHz RK budú iné stanice rušiť ich blízke vysielače posunuté len o 0,1 MHz - 93,5 MHz MT (Europa 2) a 106,7 MHz RS (Vlna). Teraz asi bude musieť ísť na frekvenciách 106,6 MHz BB a 93,6 MHz RK dole výkon a upraviť anténny diagram - obmedzenie vyžarovania, takže ďalšie zdegradované frekvencie... Gratulujem ! ! ! Za toto by mal niekto niesť zodpovednosť = vyvodiť dôsledky.
Takto to vyzerá, keď sa koordinuje bezhlavo a FM siete nie sú oprimalizované. Ďalej v prípade že nejaké rádio krachne, tak sa sieť neponúka vcelku, ale sa rozbije, vysielatelia si vyberú to najlepšie a časť frekvencií ostane nepoužiteľná...
Ja už dávno tvrdím, že mali vzniknúť 4 celoplošné siete (hlavne zo ženevských frekvencií), 4 multiregionálne siete s výkonmi okolo 1kW a zo zvyšných frekvencií vyskladať niekoľko regionálnych a lokálnych sietí. Samozrejme jeden vysielateľ by mohol vlastniť maximálne 2 celoplošné/multiregionálne siete - aby bola väčšia konkurencia. V prípade neúspechu nejakého prevádzkovateľa by sa sieť ponúkala spolu v balíku....
Jar 2012 a jeseň 2004 boli už veľmi dávno. V prípade Ružomberka boli pred rokom a pol aj nejaké šumy, ale po Radu nedošumeli.
Ako myslíš, že až teraz prišli na to, že ak tam budú iné stanice oproti minulosti, tak 93,6 MHz Ružomberok môže rušiť Martin 93,5 MHz (Europa 2) a 106,6 MHz Banská Bystrica môže rušiť 106,7 MHz Rimavskú Sobotu (Vlna)?
som to 22.03.2024 napísal (a niekto mi dal palec dolu).
Alebo preto, že ak niekto vracia frekvenciu (vzdáva sa jej) Rada neskúma, za akých podmienok ju v minulosti pridelila. V nižšie uvedených prípadoch sa jedná o Rimavskú Sobotu 106,7 MHz resp. Martin 93.5 MHz.
Neviem, ale v zozname voľných frekvencií na stránke Rady je uvedená. Rovnako ako chýba aj Ružomberok - 93.6MHz....
A prečo nedali 1 kW frekvenciu 106,6 MHz Banská Bystrica - Panský diel ? ? ?
No a máme tu jarné výberové konanie
SUB FM má skoordinované dve frekvencie
Levice - 105.7MHz / 100W
Trnava - 95.0MHz / 200W
Ďalšie frekvencie sú
Banská Bystrica - 88.6MHz / 1kW
Brezno - 93.0MHz / 1kW
Brezno - 98.5MHz / 200W
Kotešová - 90.4 MHz / 200W
Zvolen - 98.1MHz / 100W
Žarnovica - 88.1MHz / 200W
Žarnovica - 92.7MHz / 100W
Žiar nad Hronom - 92.0MHz / 500W
Žiar nad Hronom - 95.8MHz / 100W
Žiadosti sa podávajú do 10.5.2024
Verejné vypočutie je 18.6.2024
Administrácia Maďarska udelila k prevádzke vysielača Trnava 95,0 MHz podmienečný súhlas. V prípade vzniku škodlivého rušenia FM vysielača Mosonmagyaróvár 95,0 MHz musí držiteľ frekvencie Trnava 95,0 MHz podniknúť potrebné kroky na odstránenie tohto škodlivého rušenia.
Banská Bystrica po Vlne určite NIE. Skôr niečo po BestFM a (ehm)Dobrom rádiu.
Tak voľné frekvencie ktoré neboli pridelené v poslednom výberovom konaní sú v Žarnovici, Kotešovej, Žiari nad Hronom a Brezne. Po Vlne sa uvoľnila Banská Bystrica (výhercom lotérie bude Rock) a ešte jedna Žarnovica....
Môžem dat kedy vyhlásia výberové konanie tak som pozeral na rpms na stránke a plán na rok 2024 bolo tam a vien kedy bude vyhlásené výberové konanie tak 10.4.2024 tak ešte 2,6 týždňa budu hre 8 frekvencie ja to viem, tak som vám dal trochu prezrádza nie nedávajte nikde inde ken tu to môže byť.
Niekedy to bolo tak, že keď RVR zasadala v stredu, tak v piatok tie voľné frekvencie zverejnili v novinách... Terazky to bude možno v apríli, ak tam budú mať čo dať...
Pomaly bude koniec marca a po jarnom lic. konaní ani chýru ani slychu... (?)
Aké hospodárske výsledky generujú čisto DAB+ a malé komunitné rádiá v RAKÚSKU?
DAB+
https://dabplus.at/programme/
FM (niektoré aj DAB+)
https://www.radio-radieschen.at
https://www.meinkinderradio.at
https://www.radiomaria.at
https://radioklassik.at
https://superfly.fm
https://o94.at
Sme stále len vo VIEDNI!
Hovorím o súčasných regionálnych vysielateľoch. Povedzme že dobre funguje rádio Košice a Trnavské Rádio, na dobrej ceste môže byť aj BB rádio alebo teoreticky rádio Beta. Ostatné regionálky ako Frontinus, Goldies, Rebeca, Rádio v Nitre, WOW, SKY alebo Šírava neprinášajú nič zaujímavé, generujú stratu alebo fungujú na hrane, počúva ich málo poslucháčov - čo je aj dôvod, prečo sa tam inzerenti nehrnú, niektoré majú podlžnosti voči štátu. Používa sa kreatívne účtovníctvo, pripomínajú práčku peňazí. Rádiá majú problém spustiť niektoré vysielače - neviem či majú neschopných technikov, nevedia požiadať o prevádzkové povolenie alebo jednoducho nemajú peniaze....
Vo vyspelej Európe, ktorá začína v Rakúsku a pokračuje ďalej na západ by už dávno skrachovali, alebo by boli skúpené miestnymi investormi a zosieťované.....
nesuhklasim s tebou...ano, to regionalne vysielanie jue bieda, ale nazvat to zasieranim eteru nie je mkoc stastne...myslienok, naopadov maju pomerne dost resp.mali, ale ide skor o to, ze niektore boli poskupovane medialnymi skupinami a zosietovane-npr.B1 s Rebeccou a Radiom Vychod, spojili ich do Radia J.ble Melodie.. pricom npr.Vychod mal solidne vysielanie,Rebecca si toi pokazila, ze sa okrem Krizavy ulakomila aj na Suchu Horu a Kralovu Holu...vyborne bolo dubnicke DCA radio , trnavske Forte,..
Najvacsou podpasovkou zaciatkom upadku bola povolena regionalizacia reklamy pre multiregionalky-tzv.celoplosky a takmer monopolizacia via Towercom a pod...
Áno len tak ďalej. Zmonopolizovať celý éter a potom do hája s celým regionálnym vysielaním. Čo tak trochu viac podpory pre regionálnych vysielateľov? Patriotizmus sa už nenosí? Bližšia košeľa ako kabát už neplatí? Už len centrálne kaleráby na všetkých možných frekvenciách. A hlavne prideľovať kmitočty hlava nehlava jednému tak, že potom ostávajú nepoužiteľné frekvencie lebo sú potom v takej kolízii práve s tým jedným veľkovysielateľom, za ktorého tu každý lobuje... Tak sa nakladá s národným bohatstvom.
Kedysi v lete 1997 som počúval Jula Viršíka z Rádia Koliba, ktoré bolo predchodcom rádia Európa2 a keďže som vtedy žil v Trebišove, počúval som ho na 100,9 MHz z Kralovej hole.
Dovolal som sa do radia a vravel som mu o zlom pokrytí. Dodnes pamätám, že mi vravel, že získať frekvenciu nie je ako ísť do obchodu a kúpiť kilo múky. Ale pracujú na tom.
Medzitým došlo aj k predajom (Rádio Okey, E2) no nikdy sa v mojom rodisku pokrytie toho rádia nedoriešilo.
Odvtedy prešlo 26 rokov, Julo Viršík tu už nie je, to čo vysiela E2 aj tak nepočúvam, no pridelil by som frekvenciu plnohodnotnému rádiu, ako hobby projektu pre úzkoprofilovú skupinu (Detské rádio).
Rádio Rock bude vysielať v mestách ako Zvolen, Prešov, Poprad, Žiar nad Hronom, Rimavská Sobota, Lučenec a Žilina. E2 zhrabne frekvenciu v Trebišove. Tieto dve rádia majú dostatok peňazí na sprevádzkovanie vysielačov.
Zvyšné frekvencie si podelia SUB (Piešťany), Detské Rádio (Liptovský Mikuláš a Spišskú Novú Ves). Jednu Žilinskú získa BEST
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň