Diskusia k téme DAB/DAB+ na Slovensku
PeterDX. My to vieme a vidíme, nemusíš na to extra upozorňovať! V mene tunajších normálnych diskutujúcich, Ďakujeme!
Divadlo Andreja Bagara
10 stanic, to je vsetko... Hm,,, chyba mi Pyramida,,, určitě... A jediné co som chytil je na Kalvarii hore...S Pyramidou vlastně, nepotřebujem viac...
Súhlasím s tým, že DAB+ je vhodné pásmo najmä pre mobilný príjem - teda v autách. Tiež som to uviedol vo svojom predošlom príspevku. Tiež si myslím, že by dávalo zmysel pokrývať najmä cesty. Na druhej strane tvrdím, že dokrývanie ciest je finančne náročná záležitosť a investíciu týmto smerom bude v slovenských podmienkach (členitosť terénu a chudokrvnosť investící monopolného prevádzkovateľa) zvažovať málokto (jedine, že by sme sa na to poskladali nejakým obvyklým slovenským spôsobom v podobe výpaného - to asi najbližšie 4 roky dúfam nehrozí). Takže to dlho zostane pri tých 6-tich vysielačoch a desiatich staniciach, ktoré sa budú dať prijímať súvisle na rovine a v blízkosti väčším miest. A to bohužiaľ nebude dosť nato, aby si to naladil človek, ktorý cestuje povedzme čo i len po R 1 a niekde pred Hronským Beňadikom smerom na Žiar nad Hronom mu to vypadne a obnoví sa to po pár kilometroch. To si radšej naladí FM. Takže to bude začarovaný kruh - aj by sa investovalo, keby boli poslucháči, ale poslucháči nie sú, pretože sa neinvestuje. Iba to som chcel povedať. S názormi, ktoré sa tu prezentujú sú k veci, dá sa s mnohými súhlasiť. Táto problematika má veľa možných riešení. Ja som sa snažil iba vyjadriť názor ako to asi bude v realite.
Financie sa nájdu vypnúť šírenie na stredných vlnách a v DVB-T2. Ešte by sa mohli vypnúť aj nadbytočné vysielače.
Hlavne nemá prostriedky na vybudovanie a spúštanie DAB+.
15 rokov sa nemenili koncesie a ja určite nechcem, aby to išlo na úkor programu.
V DVB T2 bol nato priestor tak to zatiaľ pustili tam.
Tu je problém, že RTVS pod vedením kapitána Reznika namiesto toho aby pracovala na spustení DAB + robí nezmyselné kroky spustenie stredovlnych vysielačov spustenie rozhlasových okruhov v dvb-t2. 1. Ak by vypla stredné vlny a ukončila šírenie rádií v dvb-t2 mala by dostatok financií na DAB+. Minimálne zo základných 11 vysielačoch, čo nie je až tak veľa na pokrytie čo najväčšieho územia.
No jasné, že u nás sa nič nedá, telekomunikácie vlastnia cudzinci, tí pozerajú len na to, ako najviac ušetriť a zarobiť a peniaze zobrať von. Tak čo vlastne chceme??
Prečo to zužuješ len na automobily? Ja si vôbec nemyslím, že terestriál sa vytratí nejak zásadne rýchlo. Pred 30. rokmi sme začali používať FM pásmo a kupovať ním vybavené rádia, myslím, že podobný presun obsahu sa udeje aj do digitálu. Ani pevné linky nezanikli po presadení sa mobilov, mobilný net nezabil metaliku/optiku a pochybujem, že net rádia zahubí klasické rádia. Netvrdím, že musí byť všade tých 20 kW (áno, je to násobok analógu), no pre použiteľné pokrytie a využitie bude potrebné použiť sieť, podobnú tej pre Rádio Slovensko.
@Ivan0303
ak by vsetci posluchaci FM presli na 5G, nestihaju BTSky ani streamovacie servery radii...
@Pe3k
neber mapy pokrytia vazne na radia.sk, su tam mnohe chyby... kazdopadne, v pripade autoradii ide o vonkajsi prijem, pricom mapy ukazuju skor indoor. Dalsia vec, DAB je zvycajne jednofrekvecny (SPN) a viacnasobne prekryvy nie su moc ziaduce (Tvoj navrh kot vychadzajuci z FM reality). A v neposlednom rade, dosah indoor DAB je v praxi cca 1,5 - 2 nasobok FM, ak za dosah FM berieme minimalne zasumeny posluch.
Skoro kazdy sofer si pusta radio. Tu ma DAB velku vyhodu, ze zabezpeci posluch bez sumenia a skreslenie datovym tokom nie je v dvernych reproduktoroch problem, nakolko tie maju od HiFi daleko.
5g siete na dialniciach budu mat vypadky a nie su ani dimenzovane na taku zataz, ak by streamoval kazdy sofer.
Dalsia vec, jedna DAB antena dokryvaca v tuneli poskytne posluch cca 10 radii, pri FM by muselo byt 10 frekvencii - v praxi byva jedna stanica so znackou pred tunelom.
mame tu dva extremy:
Pe3k, ktory chce pokryt cele Sloovensko
Ivan0303, ktory nechce pokryt nic
... a Towercom, zmietajuci sa vo svojich problemoch
Vysledkom je sucasny bezkoncepcny stav!
Preto som navrhol ako prioritu stanovit si pokrytie dialnic a rychlostnych ciest zo 6 silnych kot a dokryvacov. Vyhodou tohto kroku je aj to, ze okrem dialnic sa tak pokryje > 70% obyvatelstva.
Preco prave takto to vidim najlepsie? Odpoviem postupne v dalsich prispevkoch...
Na jednej strane bude stáť niekoľko stoviek vysielačov operátorov 5G (tieto vysielače už stoja). Je to pásmo, kde si poslucháč pustí čo mu napadne z celého sveta vrátane archívu. Na druhej strane (DAB+) existuje 6 vysielačov s ponukou 10 staníc. Nie, toto pásmo nemá nádej na úspech. Bude prevádzkované iba ako povinnosť kvôli bezpečnosti štátu v krízových situáciách.
... a preto sa DAB nebude veľmi rozvíjať. Štátny rozhlas na to nemá euráče a privátne rádiá na to tlačiť nebudú, lebo je to potenciálne nebezpečenstvo v podobe ďalšieho rozdrobovania malého slovenského reklamného koláča.
Stačilo by pridať pár vysielačov, na tých súčasných zvýšiť výkon a hneď by to vyzeralo inak. Momentálne nemám problém počúvať DAB po ceste autom z Bratislavy do Žiliny takmer bez prerušenia. Mierne výpadky sú severne od Nového Mesta. Takisto Nitra keď vysielala, tak mi hrala bežne v celej východnej časti Bratislavy. Problémom je práve tá programová neatraktivita, kvôli ktorej žiadny poslucháč, ani kupec nového auta nebude do digitálu investovať.
Prečo sa vlastne tak rýchlo stráca Kamzík na Podunajskej nížine, keď je to rovina? Čo je jeho n. m. nedostatočná? K tomu DABu - čo všetko sa dá prijímať na DAB na Považí v okolí Dubnice, Ilavy?
Si děláte prdel, velebnosti! Slovensko nepokryješ zo 6 vysielačov, ani keby si na ne dal 500 kW! Zober si stovky z Kamzíka, ktoré sú v rovine Podunajskej nížiny za líniou Nitra - Komárno nepočúvateľné. Takže aj keby si dal napr. 20 kW na digitál na BA, NM, ZA, NR, BŠ, BB, NO, PP, LC, KE, BJ a SV, máš hneď 12 a k tomu mnohé nepokryté oblasti - SL, ML, TV, SO, SN, RV, VK, ŠTu, CA... Tých malých vykrývačov by muselo byť min. 20+ Na druhej strane, keby sa chcelo, dalo by sa... Lenže u nás máme na všetko čas a keď nás k niečomu okolnosti donútia, urobíme to nachu... zle! Vidíme to pri DVB-T - starý kodek, hoci dávno boli vhodnejšie, zlé frekvencie, polarizácia, prelaďovanie... no ako u blbcov. Potom sa nečudujme, že to ľudí nebaví a kupujú paraboly... = z toho plynie nezmyselnosť budovať lokálne vysielače a regionálne stanice. A ohľadom 5G - no, to je pekný sen, ibaže nikto rozumný nepresunie celú komunikáciu na jedinú sieť, preto nepochybujem, že DAB+ bude perspektívny.
ale o nezaujme, monopole a neschopnosti monopolu. V CR maju niekolko dialnicnych dokryvacov s vykonom pod 1kW. Presne o tom by malo byt DAB na Slovensku - 6 zakladnych vysielacov Zenevskych kot a dialnicne dokryvace.
DAB+ je vhodne najma pre prijem v automobiloch - pri prijme v domacnosti existuju lepsie sluzby so sirsou a technicky kvalitnejsou ponukou - napr. internet, kablovka (IPTV) alebo satelit.
Na pokrytie prevazne hornateho Slovenska nebude dostacujuce prevadzkovat iba niekolko vysielacov - pri prijme v aute by signal vypadaval velmi casto.
Na vybudovanie dostatocneho poctu vysielacov nebude dostatok financii, pretoze pasmo pre 5G bude silnou konkurenciou a nikto nebude chciet investovat do pasma DAB+. Toto pasmo bude v podmienkach SR este dlho malo vyuzivane a bude zaujimave skor pre nadsencov pri dialkovom prijme zahranicnych rozhlasovych stanic. Toto, co popisujem je uz realitou.
Tiez som bol sklamany z tej diskusie, myslel som, ze sa cosi hybe, ked sa neboja "diskutovat". Jedina relevantna (pre mna nova) informacia, co zaznela je, ze RTVS planuje zaradit do DAB Reginu.
Na Slovensku je problém v tom, že neexistuje konkurenčný trh pre celoplošné FM, DAB+ a DVB-T/T2 šírenie signálu ako napríklad v ČR, kde je viacero celoplošných prevádzkovatešov pre šírenie signálu. Preto sú také ceny (MONOPÓLNE) ako sú...
Uznavam, ze prinos tam je. Ale u nas sa SRo na lidra digitalizacie hrat nedokaze, tak ako to robi spomenuta CRo.
Za prve: peniaze. O naraste prijmu sa aktualne hovorit neda, takze jedine inak prerozdelit tie terajsie peniaze. Mozu vypnut stredne vlny plus vypnut aspon jeden-dva FM okruhy (Radio_FM ? Devin?) a snad na prevadzku celoplosneho muxu uz budu mat.
Za druhe: byrokracia. Stale nie su dotvorene celoplosne siete. Nieto kde celoplosne vysielat. Nie je doriesena otazka verejnopravneho multiplexu. Podla Strategie jedno aj druhe uz malo byt vyriesene. Ale nie je a tak skoro ani nebude.
Náhodou, keď idem do Česka, využívam prevažne DAB, keďže je tam takmer celoplošné pokrytie staníc ČRo Plus, Wave, alebo Retro. Ako doplnková služba k FM je to fajn. Keby u nás bola podobná ponuka a nie rovnaké verklíky ako na FM, tak je to o niečom inom.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň