Diskusia k téme DAB/DAB+ na Slovensku
Naladim bez problemov vysielac Krizava a Kamzik.
Škoda, že taky nie je aj ten slovenský DAB+. Skor tu naladíme Rakusky ako ten náš.
@Toni chytíš aj niečo od nás, alebo len Rakusky
Rakusky DAB+ na frekvencii 11C zvysil vykon na 13 KW vo Wiedni uz nebude problem s naladenim da sa to naladit az Partizanskom.
No a my, čo máme napr. vtuner, môžeme počúvať možno aj 20 000 rádií...
:-) :-)
ty si proste king, no co dodat. zlate zuby, siltovka nabok. raz ked budem velky tak si tiez asi kupim magio a uz nebudem socka
Cez Magio mam digitálne radia, okrem toho aj Expres a E2, Funradio, co vy v DAB nemate. Naco vam je DAB? DAB je pre socky.
Ano dnes uz to bezi na 5D je tam 88.6, r.maria,arrabella relax a jő live.
Signal vyborny v Skalici v celom byte oproti 11C kde isiel len pri okne
Jazz na 10B (DAB+) má oproti freq. 88,6 MHz oneskorenie až 13 sekúnd.
v Multiplexe Avisu 10B 211.648 sa v Banskej Bystrici objavilo radio Jazz /128.kbps/ namiesto Rockovej Republiky
Tak chvíľu to trvalo (8 mesiacov), ale nakoniec si dospel k pravdivému poznaniu. Keď som v septembri 2018 napísal, že asi demontovali antény a nahradili ich Plus telkou, tak si odpovedal, že to nie je pravda, že sa antény menili za lepšie a akonáhle bude povolenie, tak to spustia. Tvoje nasledujúce príspevky na túto tému už boli dosť neisté, no a teraz po ôsmych mesiacoch si sa dopracoval k pravde, ktorú si našiel na Facebooku.
V zahraničí antény na DAB+ montujú ,na Slovensku demontujú
Vysielač Nitra - Zobor (horná stanica
lanovky), kanál 10C, je mimo prevádzky už
od začiatku júla minulého roku. Zo
stožiara boli demontované aj vysielacie
antény.
Byvam v Novom Meste n.V., tato frekvencia pre Jazz radio je problematicka...106,5 ma silny vysielac Cesky rozhlas Brno z Kojalu nakolko vysielac je posadeny kdesi v cachtickej zahradkarskej casti (niekde v lese)
Pomylil som si skratku,ten moj patri pre DvB+.
Len tu riešia DAB+ čo je digitálne rádio a nie DVB-T čo je televizia
Stiahni si aplikaciu anteny smerovac,budes mat potom dobry prehlad,ja byvam v okrese Prievidza naladim rakuske a slovenske DvbT ceske nula bodov.
Tebe časom jedine Nitra Zobor . Možno aj Javorina.
dobry den byvam asi 20km vzdušnou čiarou od vysielača kamzik ale v tieni malych karpat mam naladenych 15 českych stanic 14 rakuskych a slovenske 0. bodov čo by sa s tym dalo robit?
Tiež mám v dosahu Kamzík (12C), sila signálu 50-60% na kombi dipól EET Maximal. Výpadky sú minimálne. Prijímač Pioneer X-HM36. Uvidíme ako pôjde Kojál, tuším 10timi kW. Miesto príjmu : okr. ZM.
Pravda je taká, že volakedy sa používal iný server na vytvorenie muxu, keďže si VUS testuje varovné hlásenia potrebovali na to iný server tak si ho dali oni a nie Avis, hlásenia fungujú, bohužial vysielanie má problémy a rieši sa to dlhodobo s výrobcami, s technológiou, sieťou atď. A potom tam je ešte jeden dlhodobý problém ale pri tom by to šlo ale na menší výkon..
Ja osobne v dohľadnej dobe s vysielaním zo Zobora nepočítam. Nahodil som na borovicu FM dipól a ide mi na to aj Dab z Kamzíka. Signál je síce slabší, ale nevypadáva. Kým nezačne vysielať ČRo z Kojálu, tak špeciálnu anténu na DAB nepotrebujem. Potom uvidíme. Miestom príjmu sú ZM.
Prosím Vás , ak vie niekto bližšie info o znovu spustení vysielača Zobor , budem rád , nakoľko neviem si z týchto odpovedí vybrať tú správnu :
odpoveď z Towercomu:
Uvedený vysielač DAB+ (Zobor 10C) nepatrí pod správu Towercomu a.s., ale patrí spoločnosti AVIS, ktorá momentálne nemá povolenie na vysielanie z tohto bodu...viď bližšie info v nasledujúcom linku:
https://www.satelitnatv.sk/2018/09/dab-zo-zobora-j…
V prípade poruchových stavov uvedeného vysielača sa prosím v budúcnosti informujte u prevádzkovateľa – AVIS.
Za Vaše pochopenie ďakujeme.
odpoveď z TÚ SR :
spoločnosť AVIS má platné povolenie na 10C (Zobor) do 30.4.2019.
v druhom prípade sa pod e-mail aspoň niekto podpísal ...
Avis mi do dnes na e-mail neodpísal...., takže kde je pravda?
Dialkovy prijem signalu : je lepsi pri inverzie, a tlakovej vysi meteorologicke podmienky su dvolezite,a este k tomu treba smerovu antenu s predzosilovacom.Mam s tym skusenost pri dialkovom prime ORF. Signal v III Tv ma vecsi utlm ako v pasmeFM ,cim kracia el.vlna tym vecsi utlm.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň