Diskusia k téme DAB/DAB+ na Slovensku
Český rozhlas používa v DAB+ pri regionálnych staniciach + hovorené slovo 48 kbps pri kódovaní AAC-HEv2 a 80 kbps pri AAC-HEv1. Dávali to testovať zvukárom v štúdiu a vraj nebadať nejaký pokles audio kvality. Tie kódovania sa stále vyvíjajú a bitrate často nie je najpodstatnejšia hodnota.
Vyvoj a technicky pokrok sa neda zastavit.
a to ešte furt sú tu ľudia,ktorí chcú vypnuť FM!!!
Idealne na DAB je iba Mono vysielat, ak to chcu natlacit pod 128kbps.
Neviem si predstavit taky bordel na 64kbps, to musi byt AM kvalita.
To nehovorim uz o DD 5.1 a DTS 6.1 vysielani napr. Live prenos metropolitnej opery. Na to uz na Slovensku nemozeme ani pomysliet, nie este to chciet v tejto kvalite. Slovensko vzdy bude niekde v suterene.
Ak das sluchatka, tam pocujes prave bassy a vyssky. Hned sa prejavi orezane audio.
Enjoy the Silence od Depeche Mode bassuje ako svina. Neviem si to predstavit orezane na 96 kbps AAC.
Kompromis na DAB je asi 128kbps, ale nizsie by som uz nesiel.
Áno, natlačíme 160 AAC do DAB, aby sme to počúvali na šunkách za 40 € z čínských e-shopov, alebo za 20 € z Tesca.
Pod 160 AAC / 192 MP3 Stereo uz mi vadi.
FM porovnavaju pri 256 kbps, to nebude ale nikto vysielat.
96 kbps by som zniesol este Mono a to aj AAC+.
Preto ja odpisujem DAB
Komercky v Muxe su predsa ;) Vlna, Antena rock, Jemne a podobne...
Aká je kapacita muxxu? Pri tých prenosoch by to zrejme tie tri 96-tky ešte znieslo, nie? Škoda, že sa na DAB nešupli aj komerčky, isto by sa to lepšie rozbehlo.
Je to ticho pred burkou,bude sa menit dvb t,a spustat dab,utok na domace kasi,na Reginu sa treba opytat technickoho riaditela Rtvs.
Veď jasné, že bolo po analogu pretože sa museli uvoľniť frekvencie pretoze vysielalo sa v prechodnej sieti od k60-69. Iné sa nedali použiť. Dnes sú tieto frekvencie obsadené LTE sieťou.
U DAB je situácia iná tam sú frekvencie v inom rozsahu takže kľudne môžu ísť súbežne aj FM aj DAB. Ale logicky je nefektivne niekoľko rokov vysielať súbežne s takmer 100% pokrytím v FM aj DAB. Ja to skôr vidím tak, že efektívne vysielať DAB zo základných 12 vysielacoch s výkonom po 10kW a potom rok pred ukončením FM dobudovať riadnu sieť s plným pokrytím totožným s DAB.
Ja si myslím, že s takmer 100% pokrytím budú 2siete jedna verejnoprávna a druhá komerčná. Ďalšia bude 80-90 pokrytím a ostatné regionálne a lokálne.
Sponte si jak to bolo s dvt ,boli dane do prevadzky zakladne vysielace a o 2 roky bolo po analogu.
Nešírte paniku. Momentálne nie je určený žiaden záväzný termín vypnutia FM na Slovensku.
Citácia zo Stratégie: "Termín vypnutia bude závisieť od plnenia minimálnych kritérií (najmä ukazovateľov o vybavenosti poslucháčov a využívaní služieb digitálneho rozhlasového vysielania), ktoré sa budú na základe prieskumov priebežne monitorovať, ako aj od aktuálneho stavu digitalizácie pozemského rozhlasového vysielania v SR a Európe. O definitívnom termíne vypnutia analógového pozemského rozhlasového vysielania rozhodne vláda SR".
aha, tak to prijímam Towercom 12A, a to FM v 2022 celkom vypnú? Chcem kupovat auto a málokto má v ponuke DAB.
Na Slovensku sa bude ešte dosť dlho vysielať na FM, kompletný plán prechodu zatiaľ nie je. V BB vysiela Towercom DAB+ (12A), dokonca tu vysielal skôr ako AVIS.
Do kedy je plánované ešte vysielanie FM na Slovensku. Je už nejaká stratégia prechodu na DAB+? A nechystá sa v BB vysielať aj Towercom? Zatiaľ teda iba Avis?
zamrznutý net, to isté im robí pravidelne na DVB-T vysielačoch...
AVIS vyradil Rockovu republiku?
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň