Diskusia k téme SUB FM rádio

Pod Hradom či Slavínom alebo Kolibe by to mohlo ísť. Tam idú frekvencie aj z N. Zámkov.

takisto náhodne večer, v noci alebo cez víkendy medzi kronehit a europa2

Frekvencia v Topoľčanoch býva zapnutá po veceroch,niekoľkokrát som ju pocuval.Hra od Partizánskeho po Bojnu.

Pre frekvenciu 104,5 MHz v Prievidzi ste mali požiadať o zmenu polarizácie na H alebo C (cirkulárna - lepšie obnoviteľná za horizontom).
Silný 67 kW vysielač Brno - Kojál na rovnakej frekvencii je ďaleko, H polarizácia by prešla (možno by sa znížil výkon).
A vysielač umiestniť na niektorú z kót: Markušová, Bojnice - Hotel Športcentrum, Rekrečné stredisko Púšť, Baňa Cigeľ alebo Bralová skala.

Sub FM ide od Ludanic(okres Topoľčany) až po Nitru dobre čakám na frekvenciu TO a bude to v pohode

Ťažko povedať,že či to pôjde v Bratislave.Mozno niekde na kopci z Kamzika,alebo niekde hore nad Račou by možno nejaký náznak signálu bol.To by chcelo odskúšať.

Frekvencia ide z povodnej koty PD. Zakial nebude povolenie pre PE.

V Partizánskom zatiaľ v pohode frekvencia 104.5 Hhz..neviem zatiaľ presné umiestnenie vysielača v PE....
Neviem čo to bude robiť smer od Žabokriek a od Ostratíc smer BN kde je v pohode príjem Brno Kojál Frekvence 1...!)(

hmm, Sládkovičovo vravíš. To by chcelo skúsiť naladiť v Bratislave na miestach s výhľadom v smere Senec, Sládkovičovo, Sereď, Galanta, Nitra a odtieniť zvyšok okolo...

Chodievam medzi Sintavou a Hlohovcom a tam mi SUB FM na 105,90 hra celkom v pohode.Signal mi isiel skoro az po Sladkovicovo.

Nazdar. Uplynulé dva mesiace som často jazdil trasou BA-ZA po D1 a v okolí PN a HC som sa stále pokúšal prelaďovať prijímač, no nepodarilo sa mi zachytiť SUBinko. Nie je to nejaké divné? Či tá NR je až tak totálne slabá?? Išiel som raz aj MT-BB cez Šturec a nezachytil som PD... Rádio v aute mám určite v poriadku :-)

že telekomunikačný úrad pracuje tak, ako pracuje. Keby pracoval tak, ako má, už by mali kasičku prázdnu a najbližšie dva roky by ďalšie povolenie nedostali.

Chlapci v SUBFM si nejako moc myslia. Tu frekvenciu ste dostali teraz na jesen a prevadzkove este nemaju ani vsetci z jarneho! Verim ze Telekomunikacny urad vas da pekne do poradia cakatelov a ziadne take ze buduci tyzden!

Budúci týždeň by sme mali spustiť vysielač Topoľčany, Telekomunikačný úrad si dáva načas...

Polarization-division multiplexing (PDM)
https://img.lightwaveonline.com/files/base/ebm/lw/…
https://1.bp.blogspot.com/-G7vvSxciaqs/VsYid6aRllI…

0,5 kW H = 0,5 kW H
1 kW V = 0,01 kW H
0,01 ÷ 0,5 = 0,02
0,5 ÷ 0,01 = 50
opcia #1 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a…
opcia #2 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4…

0,5 kW H = 0,5 kW H
1 kW V = 0,01 kW H
0,5 ÷ 0,01 = 50

Lenže, ak máš 104,5 MHz dole v meste môžeš použiť plný výkon 1 kW a prebije signál z ČR, ale ak ideš dávať vysielač hore na kopec, ideš automaticky dole s ERP na napr. 0,5 kW alebo 0,3 kW a sila signálu už neprebije rušiaci signál z ČR. Preto je mať lepšie vysielač dole v meste s 1 kW ako hore s 0,3 kW a všetko zarušené... Potom nech sa nečudujú, že to dali hore a majú všetko zarušené...

A vtedy - predtým "v doline" F1 (Kojál) naladiteľná nebola? Je, podľa mňa, nezmyselná hypotéza - predikcia, že PD slúži ako "nosná" pre retransmisiu Kojálu, pretože:
1) Signály sú vzájomne pootočené o 90° = -20 dB = -99 %.
2) Ak by Kojál naozaj sa (krížovo) moduloval na PD, potom PD by niesla výlučne signál F1 - SUB FM by bolo nenaladiteľné, a to aj s V pol.. RX ant.
Pokiaľ však s V pol. RX ant. počujete SUB FM, a F1 ladíte len s H pol. RX, potom problém je inde.
PS: Nie je možné frekvenciu posunúť - o aspoň 200 kHz nahor alebo nadol, príp. úplne inam?

"Stále mi nikto nevysvetlil, ako zníženie nadmorskej i výšky nad terénom TX1 (PD => PE) má "odstrániť rušenie z TX2" (CZ)."
V prípade Prievidze, ak dáš v okolitom hornatom teréne vysielač dole do mesta, tak nežiadúci signál TX2 z ČR tienia okolité vrchy a tým sa potláča nežiadúci signál a TX1 naberie na sile. Tá frekvencia predtým x-rokov fungovala v Prievidzi, len ju mali preložiť zo sila na iný objekt a nie dávať hore...

Determinantom je AMPLITÚDA signálu v mieste RX, nie vzdialenosť TX. Ak amplitúda F1 v H rovine bude i naďalej vyššia než amplitúda SUB FM v H rovine, potom poslucháči s RX anténou orientovanou H budú ešte vždy počúvať F1 (namiesto SUB FM).
Prepolarizovaním TX na H by došlo k 100-násobnému zvýšeniu amplitúdy v H rovine (bez zmeny celkového ERP) - tento efekt samotným presunom TX (aj o niekoľko km bližšie k RX) nebude dosiahnutý.
Tobôž ak sťahovanie TX bude sprevádzané znížením ERP (pri zachovaní V pol.), celá operácia bude maximálne kontraproduktívna.
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň