Diskusia k téme Rádio Viva
Mozno DAB by bolo riesenim pre VIVAu ako sa dostat do väcsieho poctu domacnosti. Alebo Viva uz nema ambiciu ist na cele Slovensko?
Som so myslel že to máte naopak , kedže štúdio máte vo veži Polusu a anténu pre 101,1 máte kúsok vedľa.
No ak si dobre pamätám aj pri tejto frekvencii boli na začiatku problémy, že nehrala čisto...
Nasu 101.1Mhz tiez nabalujeme z 94.9Mhz a je cista. Je pravda, ze je tam medzi antenou a tunerom taka kovova rurka, pravdepodobne filter. Zistujeme jeho povod , od koho ho mame. :) Kota 93.3Mhz je sice blizsie k HU , ale jej prijimacia smerova antenna je otocena viacej chrbtom k HU ako 101.1.
Nabalovanie zo 101.1 by bolo nerozumne , kedze to znizi kvalitu zvuku a zvysi sum.
Môže to robiť v tej výške radio Petofi , ktoré ide na 94,8 z Budapesti s výkonom 77kW. Z Budapešti nemá signál žiadnu prekážku. Najskôr by som skúsil zmeniť nabalovanie na 101,1 a až potom riešil prípadné filtre.
Pozeral som okolo na blízke frekvencie a tesne pod a nad 101,1 nie je nič silné v Maďarsku a ani v Rakúsku čo by to mohlo rušiť. Na Slovensku až Trenčín-Nad Oborou, ale ten je krytý M.Karpatami .
Ktorú frekvenciu nabalujete? 101,1 alebo 94,9?
94,9 v tej výške určite ruší 94,8 MR2 Petofi.
101,1 je relatívne čistá frekvencia. Najbližšie je až Trenčín 101,2 rádio _FM.
Zistime co robi tuto sarapatu . Dakujem za info.
Ja som to písal dávnejšie, že 93.30 aj priamo pod vysielacom v aute sušti a že to bude pravdepodobne nabalovanim signálu.Lumen sa mi ani mimo BA do 93.30 v aute nemiesa ,nie to priamo pod vysielačom.
93.3 riesime, zhaname filter za prijimacou antenou, ak mas typ daj vediet. Som rad , ze sa playlist paci. Songy 80-90 roky budeme postupne rotovat v intervaloch. Aj zvuk radia sa posunul k lepsiemu si myslim.
Pri spustení 93,3 hrala čisto. Priamo v meste určite zgumuje bez problémov Sitno. Preto si myslím že bude problém na strane nabalovania signálu. Niečo sa mohlo uvolniť... anténa , konektory...
PS: denný playlist sa zlepšil ;)
Dúfam, že o Vive bude platiť ešte veľmi dlho, že hrá najlepšiu hudbu VŠETKÝCH čias. Stále sa poteším, keď začujem Ultra novinku. Napr. keď som prvýkrát na Vive začul "Kygo - Stranger Things ft. OneRepublic" tak som ten song po ceste domov vlakom počúval v nekonečnej slučke celú hodinu :-D Ale na druhej strane sa mi posledné týždne zdalo, ako keby bolo počuť počas dňa skoro len novú hudbu a preto ma úprava playlistu potešila, lebo to bolo naozaj cítiť a takto mi to vyhovuje. Ako dieťa 88 roku 80-te roky potrebujem :-)
Kazdy tyzden pracujeme na tom , aby bol playlist co najzaujimavejsi. Uz to nikdy nebude povodna VIVA, ale aj v songoch poslednych 18 rokov od milenia sa da vyskladat zaujimavy playlist. Ja som skor za to nezit cely den v spomienkach , ale kazdu hodinu si tu spomienku 3-4 krat pripominat tym najlepsim co od 50 -00 rokov vzniklo. Pre uplne skalnych je tu stale Pianko od 20.00 do 22.00 a Vivar od 22.00 do 24.00.
Ivan, vďaka, že sa do denného vysielania vrátilo viac hudby z 80, 90 rokov.
Takéto niečo by ste mohli niekedy spraviť :)
http://www.ustream.tv/recorded/41955257
Dakujem za info. Pojdeme to preverit na vezu. Je mozne ze tam budeme musiet dat filter na vstup aby sme 94.3 eliminovali. Trochu sme prekopali denny playlist . Pianko sme dali od 20.00 do 22.00 od NE do STVR. Trochu sme upravili aj procesing.
Na začiatok sme to dvaja s rovnakým nickom. Tak ja budem radšej david1. Playlist sa zlepšil aj ,keď ja by som ho ešte trochu premešial s 90 80 rokmi. Možno aj niečo zo starého dobrého Super rádia pridal.
Niečo na spôsob Trnavského rádia..
Teraz k frekvencii 93,3. Chyba bude určite na strane nabalovania. Von tlačí už zarušený signál. Čiže kludne to môže byť vstupnou anténou alebo v tej výške nabaluje aj susediacu silnú frekvenciu . Treba sa s tým pohrať.
V Ružinove je tak silná 93,3 že mi auto aj po ručnom prepnutí na čistú 101,1 prepne naspäť na 93,3.
Ešte frekvencia 93,3 ide tichšie ako 101,1.
S týmto má problém aj rádia SiTy no to nabaľuje signál pre Galantu 50km vzdušnou čiarou z Bratislavy. Tiež to rušenie /jemné praskanie a šum na pozadí/ potlačili no úplne čisté to nebude nikdy.
V rámci Bratislavy by však nemal byť problém s nabaľovaním.
To co hladas je kazdy den v Pianku na Vive od 20.00 do 22.00 - 50roky az 90 roky. Ak chces pocuvat najlepsie tanecne hity od 80 rokov do 2010 tak kazdy den od 18.00 do 20.00, v piatok sobota az do 22.00. O sucasnom formate Vivy uz som pisal. Ex/fn/e2/jemne/sro hraju 80% tie iste hity a spolu maju 60% pocuvanost. Oldies pocuva len 7%ludi. Hold slovaci maju radi nove veci.
Rádio Viva je výborné rádio, ale už nie také aké bolo predtým, keď ešte vysielalo celoplošne.
Vtedy to vysielanie bolo naozaj top. Myslím všetky výborné relácie, výborných moderátorov a hlavne tú skvelú hudbu. Teraz si myslím, že hrá príliš veľa súčasnej hudby, ktorá je síce dobrá, ale Viva bola vždy tým iná, že hrala hlavne hudbu od 60-tych rokov po 90-te roky. Teraz mi tak splýva s ostatnými rádiami. Nechápem kam zmizli hity zo 60-tych a 70-tych rokov z denného vysielania.
Starý je len jeden a ten im vysielače neprevádzkuje...
Sa až čudujem že tuto v tejto téme nenazývaš Ivana opakom slova mladý :-) :-) :-)
Mas pravdu Sitno Trencin. :) Ta frekvencia bola zarusena Lumenom uz ked sme ju robili. Ale bola asi posledna na juhovychode BA , ktora by presla v HU a AT. Tak sme sa rozhodli, ze radsej ciastocne rusena ako ziadna. :)
Lumen na 93,3 ide zo Sitna a z Trenčína a nie z Nového Mesta nad Váhom... A aj keď sú tam rozdielne polarizácie BA (V) a BŠ + TN (H) tak aj tak to asi nepomáha a vysielač na Sitne má výkon 2 kW a Trenčín - Nad Oborou 10 kW... A maviac Sitno je vysoko umiestnené... Možno, keby sa podarilo navýšiť výkon v BA, ale to by asi neprešlo...
Mame v radiu 93.3 na tuneri a je to ciste :) bez sumu, je tam len obcasne rusenie inym signalom.
To nebude Lumenom si myslím. Šumí to aj priamo pod vysielačom.Predtým to nerobilo.
Bohuzial 93.3 je uz od zaciatku zarusena. asi lumen z nmnv. niekedy viacej niekedy menej. podla pocasia . priestor je zahusteny. asi s tym nic neurobim. ale preverime ci nie je nejaka zavada u nas. mozno je pootocena prijimacia antena vetrom.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň