Diskusia k téme Vysielače
Ahoj František, je to jednoducho dohľadateľné na internete ale v praxi to väčšinou býva tak, že ak máš niekoľko antén tak ta najširšia a najdlhšia je 2G. Tá dlhá ale tenšia je 4G, a taká kratšia je 3G bunka. 5G bunky sú väčšinou už kocky. Je to úplne najlaickejšie povedané, ale snáď som pomohol :-)
Ja sa do toho až takto podrobne nevyznám, ale keby uploadneš fotku napríklad na imgur a pošleš sem link, našiel by sa niekto
Radio Expres uz podla slov predstavitelov radia vysiela na vsetkych svojich vysielacoch s plnym vykonom, stereo a s RDS. Ku dnesnemu su v prevadzke nasledovne vysielace:
92,70 : Nove Zamky - komin Elektrosvit 118 m. (1 kW)
95,20 : Kosice - Bankov 389 m. ( 50 W)
95,40 : Martin - komin SSE 398 m. ( 500 W )
95,40 : Cadca - Jurosovsky vrch 626 m. ( 500 W )
96,50 : Banska Bystrica - Laskomer 600 m. ( 500 W )
96,50 : Namestovo - Uhlisko 858 m. ( 2 kW )
96,50 : Ruzomberok - Malino Brdo 1197 m. ( 1 kW )
97,00 : Levice - Velka Vapenna 350 m. ( 500 W )
99,50 : Presov - Pod Sibenom 313 m. ( 250 W )
101,10 : Lucenec - Blatny vrch 370 m. ( 5 kW )
101,10 : Ziar nad Hronom - Sibenicny vrch 399 m. ( 250 W )
102,40 : Rimavska Sobota - Vinice 288 m. ( 500 W )
102,50 : Povazska Bystrica - Horka 475 m. ( 500 W )
102,50 : Trencin - Kozi vrch 363 m. ( 1 kW )
V najblizsej dobe by mali byt uvedene do prevadzky nove vysielace v Ziline ( 95,4 MHz ), vo Zvolene (101,1 MHz ), a dva synchronne vysielace v Bratislave ( 107,6 MHz) Inak v poslednej dobe doslo k zmenam v RDS Radia Expres, identifikacny kod (PI) sa zmenil z povodneho 5204 na 521D, vysiela sa tiez identifikacia dopravneho hlasenia (TP), no samotne dopravne vysielanie (TA) sa nevysiela.
Podla pozorovani nasho spolupracovnika Pavla Melisa z Dubnice je mozne v poslednych dnoch vidiet zlepsenie kvality a sily signalu v oblasti Dubnice nad Vahom, z vlastnej skusenosti zase ja mozem potvrdit lepsi signal na smerom na sever od mesta Povazska Bystrica.
[ Andrej Svitok, Pavol Melis & Axelleman ]
Čaute, ako sa pls líšia antény pre 4G, 3G a 2G? Myslím vzhľad, veľkosť, aby som ich vedel na BTS identifikovať, že tieto sú pre 4G, tieto pre 3G 2100, tieto pre 3G900 a tieto pre GSM900. Poslal by som aj foto jednej BTS, kde by som chcel vedieť, aké antény sú tam, len neviem jak :D
Tak to teba povolaju zo zalohy do armady, to bude riadne prestarnuta ta nasa armada :)
Hraničný prechod Vyšné Nemecké v smere na Ukrajinu 28. 3. 2020:
STA-čka so starými anténami:
Úplne hore - YAGI na analóg z Dubníka (K25 STV 2 prípadne aj K59 Markíza)
Pod ňou vpravo - YAGI vertikalne na analóg z Dubníka (R6 STV 1)
Vľavo dipól z krátkej poškodenej YAGI antény bez reflektora na TV analóg na R11 z Užhorodu
Pod ním VKV anténa na TV analóg na R4 z Tokaja (Maďarsko)
Pod ňou VKV anténa na TV analóg na R2 z Užhorodu
https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/7/6…
Ahojte, no vidím, že kasárne ešte stoja, bol som tam na vojne , január 97, 6batéria.
Jaký SW využíváte k projektování vysílacích antén?
sa pytáte kde je kochmanu aj walter giba a niecze a tebe 5 hviezdičky píšem ohľadu frekvencií Lumen v SP-97,8 a je ticho 30 hod.nosna s RDS ide a majú skúšobnú prevádzkú pisal som do lumena na FB a ostrý štart pôjde vtedy ked bude skúška výborná.
áno z Kochmanu info Walter Giba : 97,8 MHz H Kochman - RRS RDT-T, 500 + 20 m
Potvrdzujem, spustený no zatiaľ len RDS a nosná. Predpokladám, že signál budú brať zo satelitu. Vysielajú zrejme z Kochmanu.
Opravujem teda od minulého týždňa.
Vysiela už asi týždeň asi z budovy Chirany.
No ešte to tak mudrc.
Hore 3 sektory 2G 900MHz,dole 3 sektory LTE 800MHz.
Hore 4 sektory WCDMA, nižšie 2 sektory LTE .
LTE 4G by to malo byť tie hore tipujem na Telekom a dolu na O2 u nás sú podobné také:)
http://funkyimg.com/i/2RBvc.jpg
Čo sú to hore za antény ?
Nie vždy je potrebné, vhodné resp. žiadúce vyžarovať výkon určitým smerom. Napr. Kamzík má obmedzené vyžarovanie severným smerom, kde sa tiahne hrebeň Malých Karpát, tuším je obmedzenie aj na JV - J - Z, keďže tam sú cudzie štáty. Používa sa to tiež pri blízkych frekvenciách, čím sa eliminuje rušenie.
Kruh znamená vyžarovanie antén a ich obmedzenie útlm.
Zdravičko, som tu nový preto mam jeden dotaz. Vedel by mi niekto vysvetlit čo znamena ten kruh s stupnamy a to modre oramovanie, pri mape pokrytia ? Viem, že to vyšrafovane na mape je pokrytie vysielača, ale nerozumiem čo znamená ten kruh v strede vysielača, s vyšrafovanou plochou.
Ako priklad pridavam odkaz: https://www.radia.sk/frekvencie/157_fm-104-0-mhz-b…
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň