Diskusia k téme Vysielače
Na KE-Dubníku žádné GSM není... tedy ne ve smyslu BTS, operátoři tam spoje mají, ale to není podstatné.
Dosah BTS na kopci bude jak u čehokoli jiného takový, jaké signálu postavíš do cesty překážky. Signály BTS na pásmu GSM900 se běžně dají zachytit desítky km daleko (těma desítkama myslím 50, 80, i nad 100km). V Praze se dala běžně zachytit BTS polského operátora ze Sněžky (přes 100km), v Beskydech to najde rakouské operátory (přes 140km) atd... omezením je klasicky terén, výkon, nadmořské výšky vysílače i mobilu atd... ale z praktického hlediska je to vše k ničemu, protože do BTS se stejně přihlásíš jen do maximální vzdálenosti 33km. Větší vzdálenost už nedovolí síť přihlášení. Nějakou tu zahraniční síť ti tedy mobil klidně najde na velkou vzdálenost, ale k ničemu to není, odmítne se přihlásit.
Detičky neviete niekto, či sú na KE-Dubníku aj vysielače BTS GSM? A ak áno všetky tri - Orange, T-Mobile, O2? Viete približne aký môže mať maximálny dosah GSM vysielač niekde na kopci (cca 500 m n. m.) v kilometroch?
Sú aj pri Suchej hore, myslím uvedené rôzne výkony. 34 kW išlo Rock FM rádio, Dubník a malo to tak ostať pretože by bola menšia kolízia s RMF FM, Suchá Góra. 50 kW idú JEMNE. 80 kW ide FUNRADIO a 100 kW ide SRO 1 a REGINA KE.
Na rôznych stránkach sú rozdielne údaje o ERP napr.:
87,7 MHz Košice - Dubník 35 / 50 / 80 / 100 kW
98,6 MHz Košice - Dubník 35 / 50 / 80 / 100 kW
Vyberte si... :o)
V antennych systemoch (ale aj v antenach vseobecne) nejde o volty, ale o budiaci prud, ktory vteka do anteny z koncoveho vykonoveho stupna vysielaca. Ten je dolezity. Cim je vacsi, tym je aj intenzita sireneho signalu vacsia. Zaroven kazda antena ma urcitu impedanciu, ktora musi byt prisposobena vystupnej imedancii koncoveho stupna. Az na nej uz potom vznika napatie. U = I * Z.
http://www.youtube.com/watch?v=5iHwBb5nzzw
Ešte sa využívajú ?
skus pouzit rozum... watt nie je jednotkou el. prudu a aj keby si to odplietol, 100 kV - /100 000 voltov/ tam naco bude? vsak by to zhorelo len taky fukot. K vysielacom ide zvacsa 22 kV rozvody... uz sa to tu riesilo.<br />
<br />
Ale zaujimava otazka... je v antene napatie, ci z akeho dovodu je tam take riziko?
Vie niekto, ak by ste sa fyzicky dotkli kovovej časti anténového systému alebo antény na nejakom vysielači napr. na Dubníku je v anténovom systéme elektrická energia, stalo by sa vám niečo a koľko je v tom systéme Voltov napr. ak pri FM je ERP 100 kW a pri TV je ERP 600 kW. Vie to niekto.
to bola nejaka odstavka, ja som pocuval hokej vtedy na sro1 v aute ale nastastie som si mohol naladit inu frekvenciu :P
Kamzík, mal včera v noci výpadok, z dvbt.sk fóra:
To snad nie je ani mozne, teraz je vypadok este aj analogu z kamziku ! Ide iba STV2 z K27 ! (K2 STV1 neviem overit ...)
Analogovu STV1 chytam na K31 a teraz pri jej vypadku mam 12% z K31 rakuskeho DVB-T MUX A St.Polten
takze od cca 22:25 nejde z kamzika K44-Markiza, K31-STV1, K50-JOJ
23:15 - vsetok analog OK
Je to zaujímavé ale niekedey naladím niektoré rádio lepšie z inej frekvencie lepšie ako z tej ktorú mam bližšie napriklad radio ONE a rádio YES obe rádia s vykonom 0,25 kw od Topoľčian som vzdialený 13 km a od Nitry 47 a One naladím lepšie teda výborne asj s RDS a taký Expres na Topoľčianskej frekvencií s výkonom 0,50kw nedokážem vyladiť ale na Novozámockej frekvencií 89,7 s výkonom 1kw pekne bez šumu aj s RDS
Nevie niekto, prečo mi v Bratislave nehrajú tieto rádiá: Okey, Viva, Expres, Fun a Slovensko? Je nejaký výpadok?
OK, takze podla udajov letcov:<br />
Krizava 116m<br />
Kamzik 197m<br />
Kralova Hola 137,5m<br />
Dubnik 310m<br />
Sucha Hora 310m
V zoznamoch vysielacov sa neudava vyska stoziara, ale vyska nad zemou, v ktorej je umiestneny *stred* antenneho systemu. Ked je tam antennych systemov viac (co je na vacsine velkych vysielacich stredisk ala Krizava a Sucha Hora), logicky maju rozdielne vysky stredu anten. Udaje o umiestneni anten ma TU, o vyske stoziarov napr. letci.
Aké skutočné výšky dosahujú naše vysielače?
Na mnohých miestach je udávaná výška, no tá sa líši. Suchá hora má napríklad stožiar vysoký 230, no podľa iných až 290 metrov. Podobne tak Krížava - 60 alebo 120 m?
Tak kde nájdeme pravdivé údaje?
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň