Diskusia k téme Rekordy
Mne sa včera podarilo cez deň zachytiť niečo na 702 kHz, asi TRT Turku (Patria to nebola, porovnával som to s 1098)
Chytil som to v Chorvátskom Grobe (pri Bratislave)
Lovenie stanic v tomto pasme je v dnešnej dobe veľmi tažke keďže je tu niekoľko faktorov ktore to komplikuju. 1. z nich je to že tych stanic je čim ďalej tym menej (čo je škoda lebo niekedy som ich v tomto pasme chytal na obyčajne radio strašne veľa ale dnes už mam problem jedno chytit) 2. Ako si už spominal je rušenie , hlavne wifi routre , mobily ...atd. (v meste kde každy sused ma wifinu je nemožne niečo chytit) a tych faktorov je viac no toto su asi take najpodstatnejšie. Ale inač držim ti palce lebo je to veľmi zaujimave loviť taketo stanice :) keď niečo zaujimave chytištak napiš :)
Spravanie SV cez den znacne zavisi od lokality. Napr. v Bratislave (nizina) sa SV cez den neuzatvaraju akurat vzdialenejsie signaly samozrejme zoslabnu. S kvalitnym radio a antenou je vsak posluch prakticky vsetkych stanic mozny aj cez den. Na druhej strane V Rajeckych Tepliciach (hornaty teren) je cez den SV pasmo prakticky prazdne a nepomoze ani kvalitna aktivna antena. Da sa zachytit len Patria a zopar radii z CR a HU.
Jeden z mojich zamerov je vybavit sa kvalitnym radiom na SV a venovat sa loveniu stanic v tomto pasme, pokial to este vobec pripada do uvahy kvoli ruseniu.
tak 810 sa pri pouziti dratovky alebo ramovky dala pocuvat aj cez den, spolu so slovincami na 918
Ak tie radia chytis aj cez den, potom napis.
+ momentalne velmi silne na 810 kHz Radio Makedonija
A pekne mi frci aj Rai Radio 1 z Neapolu (657 kHz, pod Slavinom, Bratislava)
MW su tiez zaujimave. Prave pocuvam TRT Radyo 4 na 702 kHz. (Pod Slavinom, Bratislava)
No teraz fakt neviem či to nebolo ta tvoja frekvencia 106,4 HR2. Ladil som to medzi Sencom a Vajnorami na D1. Islo to v stereu /zlom/ bez RDS. Chytil som dáke správy preto viem že to bolo HR2. Takže smer Pezinok,Limbach by si to mal chytit niekde na kopci nad mestom
HRT-HR 2 si asi mal na mysli 106,4, nie?
to sa snažím zachytiť takmer vždy ked mám príležitosť (prevažne v okolí Pezinka) ked sa nachádzam na lepších miestach pre príjem, no vždy chytím iba Dankó Rádió...
Ked už som teda pri tom, je tu na zapadnom Slovensku nejaké miesto kde sa dá vždy, ajked v zlej kvalite zachytiť HRT-HR 2? či je to možné len pri lepších podmienkach?
Dnes od Voderad po BA na D1 išlo Chorvatske radio 2 na 102,4,dalej vdaka vypnutej Vive na Kamziku Rakuske radio na 101,7nazov neviem. Prekvapivo išiel aj lokalny vysielac Madarskeho radia MR6 Danko na 102,3. To gumovalo aj nasu Reginu z Nitry na 102,2.
V tých miestach D1 ide o bežný jav. Skús ladiť aj 106,5 myslím že to je CRO Vltava ide rovnako dobre. Ja chytám dialkovo v aute pri Šali rádio Haná 92,3 stereo no bez RDS.
no neviem či to je niečo extra alebo nie, každopádne Frekvence 1 z Kojálu ma slušný dosah aj cez Karpaty a nezastaví ho ani rádio Devín na 104,4MHz vo Voderadoch som náhodou skúsil a podarilo sa :)
http://www.youtube.com/watch?v=IZR1Eu3JkEk&feature…
Za sociku sa v BA dali bezne prijimat YU radia (dnes je eter uz preplneny). Prijem byval stabilny a tento stav niekedy trval aj niekolko dni. Sporadika to nie je, v tomto pripade sa jedna o sirenie troposferickym rozptylom. Udavany limit vzdialenosti je cca 400 km.
Je to Orange z Viedne, relácia Kiss FM. Rumunsky (neskôr srbsky) spievaná skladba a moderátor srbsky pozdravuje poslucháčov Radia Orange a Kiss.
tak som o niečo múdrejší :-) netvrdil som, že to je sporadika, nemám zatiaľ žiadne osobné skúsenosti s príjmom vzdialenejších vysielačov, je ale zaujímavé, že som autom išiel cez celú Vrakuňu (asi 4 km cesta) a stále to išlo rovnako silno, neslablo to ani to takmer nešumelo, keď som potom zaparkoval doma, stále to išlo, ale išiel som domov, po pol hodinke tam už išlo Orange z Donauturm (a ešte ďalšia vec, za tú dobu, čo mi to v aute hralo som skúšal 94,0 doma na veži a išla iba Viedeň - Orange, ale v aute to vôbec nebolo rušené Viedňou)
Tipoval by som to na nejaké rádio zo Srbska - hudba a spev bol po rumunsky, ale to hovorené slovo bolo jasne nejakých južných slovanov. Ešte by mohli pripadať do úvahy chorváti a slovinci, ale tí nemajú hranicu s rumunskom a asi ťažko by tam hrali rumunské ľudovky. Na 94,0 vysiela niekoľko srbských staníc: Radio Vrsac, Radio Zvizd, Radio Glas Crkve, Radio D a Radio Kanal M.
Pre zaujímavosť dnes podvečer bola sporadika - angličania chytali chorvátske stanice a dokonca aj Fun Rádio z Košíc, ale toto čo si chytil nemalo so sporadikou nič spoločné - tá sa dá zachytiť od nejakých 600 km a toto čo si ty chytil bola nejaká stanice z vysielača vzdialeného do 300 km.
Zdravím, toto sa mi podarilo pred asi pol hodinou naladiť náhodou v aute. Absolútne netuším čo by to mohlo byť :) 0:37 je aj hovorené slovo, len tomu moc nerozumiem :-) miesto príjmu: Bratislava - Vrakuňa (Dolné hony)
Sú zlepšené podmienky a idú mi stanice z juhu 88,1 MHz RR Actualitati z vysielača Zalau Meses. Tiež aj rádio petofi 96,7 MHz z vysielača Komádi hoci na susednej 96,6 MHz je silný KE-Dubník SRO1. Jozef Š.Michaľany
Dnes ráno vertikál 96,3 MHz rádio OzoneFM Miskolc- Avas 5 kW. Čisté
mono, v pozadí tam trocha liezla TROJKA zo Soliny. Jozef Šarišské Michaľany
Frekvencia po Vive v Prešove 105,8 MHz je u mňa stále živá, keďže na rovnakej frekvencii mi čisté mono ide RR Cultural z vysielača Bihor.. Jozef Šarišské Michaľany
Teraz idú VKV rádiá z vysielača Kielce Sw.Krysz celkom slušne.Jozef
dnes sa mi podarilo doma naskenovať aj 3. mux až z Jihlavy - vzdialenosť 278 km. Anténa priamo na smer Jihlava. Medzi kanálmi je aj stanica Óčko Gold, vysielaná len v rámci dvb-t
http://www.upnito.sk/0/a7fcd7335cgedp6fw5fqxdh6qbp…
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň