Diskusia k téme Rekordy
Chtel bych opravit kolegu,radio jih nevysila z Kojalu ale z Hodonina-vysilac je u Kyjova 88,9fm
Mal si smolu že je vypnuta 101,8 z Kamzíka. Sro 1 je totožné s Košicami. Ešte ti mohla nabehnúť E2 na 104,8 ,kedže je Viva na totožnej v PP vypnutá.
jedine co sa pretlacilo z toho smeru je fun radio 94.30 a aj to zasumene...
mna to tiez zarazilo... cakal som minimalne kronehit alebo o3 z kahlenbergu a vobec...
to vcera nebolo ani jedno rakuske? neprebilo sa? divne, to by som teda cakal.
dnes som dal predne solisko a na moje velke prekvapenie radio jih kojal 88.9 ciste mono!! mam aj video... upnem potom spolu so scanmi :) a z kolkych krajin - vcera ukrajina rumunsko madarsko polsko slovensko a dnes ukrajina madarsko polsko slovensko a cesko :)
Znie to dobre a teším sa na komplet zoznam. Z koľkých(a akých) krajín si na jednom mieste chytil FM signál?
Na 100,3 MHz sa v RDS zobrazuje "95,8 FM"čo je asi hlavná frekvencia.
no takze vcera (17.8. nedela) som absolvoval prvy vylet - sliezsky dom... naladil som radia na 132 frekvenciach... najlepsie ulovky su ukrajina na vkv1 oirt a rumunsko :) - to potesilo obzvlast... zajtra solisko alebo nad vodopad skok tak uvidim co tam.. :) prijimac tecsun pl390. kompletny sken samozrejme z kazdej oblasti dodam po prichode do bratislavy
Včera som sa pohral s príjmom stanice Radio Vanessa z Racziborz, čo je 131 km. Vysiela vertikálne na fr. 100,3 FM s výkonom 3 kW. Problém robí hlavne blízka frekvencia 100,4 Regina z vysielača pri Námestove, čo je cca 30 km. Počas výluky na 100,4 sa dá celkom slušne chytať na viacerých miestach, avšak akonáhle spustia Námestovo, príjem je celkom vygumovaný. Prešiel som celú strechu, vo všetkých smeroch, až napokon som našiel miesto, kde stanica hrala obstojne. Akonáhle som sa vzdialil od antény, začalo narastať rušenie, tak som postavil k anténe v 90 stupňovom uhle ešte dvojprvkovú fm anténu, tiež vertikálne a tá mi rušenie a odrazy veľmi pekne minimalizovala. Tiež je zaujímavé, že mi vôbec Racziborz hrá - taká Ostrava, ktorá je v tom istom smere a je o 30 km bližšie s niekoľko násobným vyšším výkonom si u mňa skoro ani neškrtne. Počuť ju len veľmi slabo, proste nepretlačí sa ponad Malú Fatru. Vanessa má to šťastie, že sa šíri vertikálne a tak sa mi tu dobre odráža od okolitých kopcov.
Tu je ukážka, ako mi teraz hrá Vanessa.
https://www.youtube.com/watch?v=57YE_yIPnRo
nedelu az stvrtok idem na strbske pleso takze beriem ten tecsun do batohu a na turach budem testovat prijem :) .. na jesen idem na kralovu holu a budem to nasledne porovnavat - potom uvediem vysledok
Šak lebo ide 96.9 Regina BB z KH (aj som to porovnal s 101.5, a je to jediny mozny vysielac Reginy BB). Tak je asi pravdepodobnejšie že to ide z KH ako z Dubnice...
A nebuď smutný že to ešte nemáš, o veľa si neprišiel. Sporadiky ešte bude :-)
ja xdr-ko upravene (ani vymena zdroja) este nemam takze 12rocnu sporadiku si mozem nacpat akurat tak do riti kedze oirt nemam na com inom chytat.. :/
a ako vies ze 92.2 ide z kralovej a nie z dubnice?
Zdravím,
môžem potvrdiť že signál SRo 1 z 92,2 je možné zachytiť aj v u mňa (Chorvátsky Grob) v kombinácii s 96,9 Reginou BB (porovnané so 101,5). Aj keď 96,9 je možné zachytiť len zriedka, trochu ho ruší Kossuth na 96,8 (Sopron) a niekedy tam namiesto Reginy ide Val 202 (Maribor).
A inak ako je to u vás s E-sporadikou? U mňa išli 3x ruské stanice (OIRT - cca 20 staníc) a 3x španielske - z asi 15tich 5 s RDS. Všimol som si, že podľa grafov z MMMonVHF je sporadika najslabšia za posledných 12 rokov alebo tak nejak.
Príjmač - Sony XDR-F1HD (upravené)
Anténa - 7-prvková smerová
Lokalita príjmu - Chorvátsky Grob
i ked teoreticky je aj toto pravdepodobne :) http://oi59.tinypic.com/2ujs5es.jpg - v ceste v podstate nic nie je...
ten signal by kludne mohol dosahovat podla tohto http://oi62.tinypic.com/10xxzqq.jpg - prijimal som hore na potocnej ako je parkovisko pri zakaze vjazdu na lavicke...
to ze 104,3 ti ide v dubnici aj spolu s ostatnymi radiami vratane 92,2 (zhodna frekvencia na kote kremenica aj kralova hola) je pravdepodobnejsie nez mne v bratislavskej raci :-)
Toto neplatí vždy... Keby si napísal opačne - keď chytím 104,3, tak naladím všetky, bolo by to vzhľadom na charakteristiku šírenia vĺn správnejšie. Ale pri dobrých podmienkach a na dobrom mieste s kvalitným tunerom to je možné. Veď Sitno ide vo vyšších častiach stereo, tak KH môže hrať tiež.
Nie, Dubnica to nemôže byť pretože v Dubnici nevysiela FM-ko zo 104,3 ktoré tiež viem naladiť. Keď naladím 92,2 tak automaticky naladím aj všetky ostatné stanice, ktoré vysielajú z Kráľovej.
ja poškuľujem po jednom prenosnom rádiu od Sangean, tiež by mal mať dobrý tuner a hlavne chcem už aj niečo do budúcnosti - takže s dab+ a má aj RDS. Len stojí 2999 Kč a o niečo krajší model o pár stoviek ešte viac.
Tych prijimacov na vyber je viac a tecsun vyhral hlavne z pomeru parametrov k cene. kupil som ho na nemeckom ebay. konkretne tento predajca: http://dopice.sk/a2W a celkom dobry by mal byt este aj model PL-660 http://dopice.sk/a2X a na ceste mam objednany este aj klasicky prijimac Sony ICF-SW11 (vydrazil som za lacne peniaze tak preco nie) a premyslal som este nad Sony ICF-SW7600GR... RDS chyba aj mne - stacili by PI kody nuz ale co sa da robit... ale napriklad potesi v realnom case ukazovatel signalu dBµ a odstupu dB S/N :-) Perfektne na tom Tecsune je ze ma USB vstup s odberom len 250mA cize sa da napajat aj napriklad z mobilu cez OTG. Senzitivitu zatial stale testujem na roznych miestach a porovnavam s autoradiom pripadne inymi prijimacmi a zatial ma este nesklamal :-) no a hlavne v tej cene je to pecka - otestujem este ked pojdem niekam do hor na kopec a to bude asi v az v polke augusta... Zatial sa mi javi ze so selektivitou a senzitiviou je v tej cene na vybornu.
Čo chceš na tom malom šumítku počúvať? :-):-):-) Ja osobne mám skúsenosti so SENCOR SIR 007. Aj keď je jasné že pozemný príjem je o niečom inom
Otestuj ho a daj vedieť, ako je na to s citlivosťou a odolnosťou voči zahlteniu. Tiež by ma zaujímalo, kde si ho kúpil a čo stojí. Niečo také malé potrebujem, len škoda že nemá aj RDS.
inac uz dorazil Tecsun PL-390 :) velmi sikovny prijimac... som nad mieru spokojny :) odporucam kazdemu
V určitých miestach v okolí Myjavy sa dá KH tiež naladiť, už roky stabilne frekvencie 92,2 94,2 dokonca na ešte walkmane pri spravnom otočení šnúry od sluchátok a odrušení Praděda aj 100,9 a 104,3 - vrch Surovín 478 mnm. Dokonca v časoch analógu kamarat na kopci Kýčer cca 380 mnm bral z KH Markizu. Predvčerom som bol pri Piešťanoch a 92.2 rádio Slovensko tam hralo perfektne, samozrejme z Dubnice, takže dnes už by som ani v okolí Myjavy nebral tuto frekvenciu ako referenčnú ku KH, treba to overiť ostatnými.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň