Diskusia k téme Rekordy
a cudujes sa? pozri ich povolenie na RU: smer morava -12dB a smer anteny Pov.Bystrica 50 stupnov...
Aj wow hralo chvilku vo finsku a zrejme i viacere stanice zo zapadneho slovenska. Museli byt fakt skvele podmienky :-)
Vážení přátelé,
píši Vám, abych Vás informoval, že jsem zde ve Finsku dne 2. června 2014 v době od 17:11 do 17:12 Vašeho místního času zachytil Váš program na frekvenci 90.4 MHz. Bylo to možné díky tomu, že ionosféra nékdy může odrážet signály zpét na Zemi jako zrcadlo. V příloze naleznete krátkou nahrávku. Prostì kliknéte na odkaz a poslechnéte si, co jsem slyšel!
...z frekvencie 88,5 v Dubnici nad Váhom, výkon je iba 0,15 kW
dosť sa divím, že keď som napr. niekde ďalej od Dubnice ale vidím ju v diaľke, a ladím to Šláger rádio, tak nie je ten signál taký silný (napr. pošumuje a pod.), ako v Dubnici...
...a keď je sporadika, tak ten signál je aj po 1 500 km taký silný, že sa dá aj o 1 500 km naladiť a aj zarušiť domácu stanicu...a keď som napr. na nejakom kopci 20 - 30 km od Dubnice, tak to pošumuje. Ako je to možné?
Parada, skoda, ze rovno taky shit si zachytil :) ale inak po technickej stranke pekny ulovok ;)
Jan-Mikael Nurmela
12 červen 11:12 odpol.
Vážení přátelé,
píši Vám, abych Vás informoval, že jsem zde ve Finsku dne 2. června 2014 v době od 17:32 do 17:33 Vašeho místního času zachytil Váš program na frekvenci 88.5 MHz. Bylo to možné díky tomu, že ionosféra nékdy může odrážet signály zpét na Zemi jako zrcadlo. V příloze naleznete krátkou nahrávku. Prostì kliknéte na odkaz a poslechnéte si, co jsem slyšel!
https://app.box.com/s/ae7uw2lkrg1ru84n8pc3
Byl bych velmi rád, kdybyste mi mohli potvrdit, že jsem slyšel dobře, a že tento signál byl původnì odvysílán z Vašeho vysílače/věže (QSL). Je mi 25 let a tomuto hobby se věnuji již od doby, kdy mi bylo 9 let. Dnes už mám tato potvrzení o příjmu ze 131 zemí. Přeji Vám vše nejlepší a doufám, že Vaše přenosy budou slyšet ještì dále než je Finsko!
S ůctou: Jan-Mikael Nurmela, Haaratie 10, 41230 UURAINEN, FINLAND
mam objednany xdrf1hd (na ceste) a potrebujem zohnat niekoho kto mi spravi upravu zdroja na 230V a dorobi i2c... a na jeden kt6040 potrebujem conrad rds displej... kontaktovat poprosim na majak@ubnet.sk
Nie, úsek od Pravna až po Fačkov je vo veľkom tieni, Krížava tu ide veľmi zle a napr. aj RS mi prepína medzi BB, BŠ a občas aj TN. Expres ide z PD až po Lesnú a pod sedlom dobre hrajú aj mestské frekvencie zo ZA. S tým Free s pár W je to zábava, lebo dosť záleží, kde a ako stojím :-D V aute mi však dobre filtruje aj pomerne silné susedné frekvencie, takže nakoľko nie je žiadny vysielač veľmi blízko, nezahuluje to tuner. Uplne cisto mi tak idu JM i susedne Free aj Praded na 106,8.
A nerušia ti 107 vo Fačkovskom sedle Jemné z Krížavy?
One ide prakticky z hlavného hrebeňa Žiaru nad Skleným, preto "musí" ísť dobre, pokým nemá výraznejšie rušenie. Frekvencia hrá kvalitne od Nitr. Pravna po Partizánske!
@Palo: Beta má vysielač veľmi vysoko a preto si "išiel" prakticky napriamo - ponad výškovo nevýrazný Žiar a Turčiansku kotlinu. Pokým nie je rušená, Beta hrá vcelku dosť ďaleko. K Pl - mne vo Višňovom ide čisto Wisla, no počúvateľne aj Katovice a Opole, čo je už tiež pekný kus. Vo Fačkovskom sedle sa pridávajú aj mestské Bialské frekvencie a vždy ma poteší brnenskýc 107 FM v stereu.
Tuto frekvenciu som v pohode zachytil aj v MT, hra to pomerne cisto, stereo aj s RDS ... nechapem, ako zazracne to umiestnili. Povodne to v MT nehralo, teraz to ide velmi slusne (v aute). Mimochodom - podobne zazracna frekvencia je aj 94.9 ONE z Handlovej, hra velmi slusne po celom Turci od juhu - az po MT (stereo, RDS). Ani sa mi nechce verit, ze ide takym slabym vykonom :)
ten Šport chytám aj ja celkom dobre, ale len keď pripojím anténu na mp4 prehrávač, ten má dobrú selektivitu, takže mu nevadí vedľajšia silná 104,3-ka. Veža to nedokáže, takže na veži chytiť Šport nemám šancu, iba ak cez výluku Kráľovej Holi, ale zase môže rušiť silná frekvencia 104,0 Funko. K Best - tak toto rádio, ide zo všetkých žilinských frekvencií najlepšie - nemám problém chytiť ho v RDS ani na veži a tiež ich nová frekvencia 90,4 ma prekvapila - je o niečo ďalej za Žilinou a aj tak ide s RDS a to má na rovnakej frekvencii pomerne silného súpera - poľskú Dwojku z Rabky.
PS: minulý týždeň som bol u vás v DK na Kubínskej Holi, tak som si urobil taký rýchly bandscan na mobile a niektoré frekvencie celkom prekvapili - napr. rádio Beta s RDS, alebo rádia z Kielca - čo je cez 200 km - tiež frčali v pohode s RDS
Neviem, či to možno nazvať rekordom, ale včera, keď som bol autom na sídlisku Brezovec u nás v DK (sídlisko je na kopci), tak som si robil na autorádiu (Fabia) bandscan a na moje prekvapenie som celkom kvalitne (takmer čisté mono, aj keď RDS nie a nie naskočiť) zachytil na 104.20 MHz rádio Šport zo Žiliny (to rádio to parádne odfiltrovalo od vedľajšej 104.30 MHz - FMko z Kráľovej Hole). Nemám zmapované, či na Brezovci zvykne hrať Šport v takej kvalite bežne, ale prekvapilo ma to, nakoľko je tu v zozname uvedené, že vysielač je umiestnený na mestskom divadle v ZA (čo je dosť utopené v meste oproti ostatným ZA-vysielačom) a uvedený výkon je len pol kilowattu. Hneď som skúšal, či nechytím v zlepšenej kvalite aj Best FM na 98.00 z Holliday Inn-u (ktorý sa na pár miestach dá v DK zachytiť vo veľmi zlej kvalite - veľmi zašumené mono a ktorý čoskoro isto poľahky prehluší Rocková republika z Malinného Brda z RK), ale nezachytil som ani hlások.
Ešte uvediem, že v dobe, keď som ten bandscan robil, som vzhľadom na počet rádií nezaznamenal žiadne zlepšené podmienky.
Lumen na 94,4 z Heringeša išiel aj niekedy a Sever išiel. Bol ale spustený 94,4 Svidník Regina. Keď idem po trase tak Sever ide dobre v Chminianskej Novej Vsi na moste aj celá Krížava.
Španí laz ide v lesoch nad Vinným okres Michalovce. V lepších prípadoch aj Blatný vrch. Príjem je stabilný, žiadne tropo. Takisto 94,8 Petőfi Budapest. To je už vyše 300 km.
Jeho dosah je zaujímavý; v okolí Handlovej, Prievidze, Novák až po Partizánske je signál tak silný, že miestami na tieto stanice prepína RDS z bližších staníc. Rovnako tak signál zo Štúrova ide na Hornej Nitre v stereu. Spomínaný Max je v stereu s RDS zachytiteľný na sídlisku Sever (s otvoreným J-JZ obzorom), v nižších častiach mesta sa stráca.
Za iných okolností sa mi nepodarí vôbec zachytiť ani jednu zo spomínaných staníc, resp. zo spomínaného vysielaču a ešte k tomu na obyčajnej MP3-ke :)
včera večer (25.05.) boli pravdepodobne zlepšené podmienky, v Bratislave-Vrakuni sa mi podarilo zachytiť na 88,5 MHz REGINu z Modrý Kameň - Španí Laz a preto som skúšal aj ostatné rádiá z tohto vysielaču a v celkom počúvateľnej kvalite išlo aj SRO1 (90,9 MHz), DEVÍN (103,1 MHz). _FM/Patria nešlo vôbec
Nemam zmapovane pasmo v tejto oblasti, no dnes v Modre, v časti Harmónia som zachytil Rádio MAX na 98,7MHz z Nových Zámkov, čisto s RDS
som v aute na sídlisku Sásová (pred poliklinikou) zachytil ONE na 92.9..je to vysielač pre Rimavskú Sobotu a okolie RS.
dnes zlepšené podmienky hlavne v česku a v nemecku, ale okrajovo tropo zasahovalo aj nad naše územie, takže sa mi podarilo zachytiť nemecké RTL Radio z Chemnitz 480 km, tu je krátke video: http://youtu.be/VOWyhoKDvX4
nechápem prečo nejde v Prešove Rádio Sever, lebo niekedy z Veľkej lúky na 94.5 išlo v Prešove na viacerých miestach aj na teleskopickú anténu na dvojdeckoch alebo káblikoch od veže aj na autorádiách Rádio Žilina a Zet a tie išli len 4 kW / 12 kW, odkedy je to na Towercom 20 kW to neide (ale vela ruší ten poj... Lumen z KE 94.4)
No aj ja to musim skusit niekedy pri Leare,a v N. Sebastovej mi ide dokonca aj radio Antena z Kosickej frekvencie 94,8.No za nic na svete sa mi nepodarilo zachytit ani len naznak po radiu sever 94,5, a zvykne mi tam prebijat Kosicky Lumen na 94,4 v Presove
Expres z bardejova na 98.2 ma celkom dobre pokrytie mne sa ho podarilo chytit v rôznych častiach Prešova a to v čistom stereu. Čo som zaregistroval tak najlepši signal na tejto frekvencii bolo na Sekčove pri firme Lear
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň