Diskusia k téme DVB-T na Slovensku

Včera som si všimol, že tam už je v bezplatnej ponuke aj LUX a v platenej JOJ Cinema.

Pridávali ju asi okolo 14:30.

Dnes pridana stanica Joj Cinema do 4.multiplexu namiesto TV Lux ktory vysiela fta v 1.multiplexe

Skoč si na Novú hoľu, tam je toho ešte viac, nakoľko sa otvára Liptov, Orava a teda i Poľsko. Mne na Geovision 7777 nabehlo snáď zo 25 programov.

že to bolo v nadmorskej výške 1100 metrov.

Ešte koncom novembra lanského roku som testoval príjem DVB-T (prenosná TV Evolve Fantasy, príjem cez malú DVB-T anténku) na Panskom dieli a bolo to teda veru pestré, chytil som až 19 multiplexov a to tieto:
K21 MUX 2 SK
K22 MUX 4 SK
K31 MUX 4 SK
K32 MUX 4 SK (slabší signál)
K33 MUX 3 SK (VERMUX)
K36 MUX D HU
K38 MUX A HU (slabší signál)
K39 MUX B HU
K40 MUX 4 SK
K41 MUX D HU
K44 MUX C HU (slabší signál)
K48 MUX 3 SK (VERMUX)
K49 MUX 1 SK
K50 MUX 1 SK
K51 MUX 2 SK
K53 MUX A HU
K54 MUX 3 SK (VERMUX)
K57 MUX 1 SK
K60 MUX 2 SK (slabší signál)
https://hu.wikipedia.org/wiki/MinDig_TV
Z maďarských multiplexov som nezachytil akurát MUX E. Kde bol slabší signál, tak stačil ešte na bezproblémové sledovanie TV.
Testoval som to priamo pri tabuli s nadmorskou výškou Panského diela.

Tesne nad touto maďarskou dedinou (na kopci) v pohraničí so Slovenskom som pochytal nasledovné MUXy:
K22 MUX 4 SK
K24 MUX E HU
K29 Salgotarjan VTV
K36 MUX D HU
K39 MUX B HU
K46 MUX C HU
K53 MUX A HU
K54 MUX 3 SK (VERMUX)
K57 MUX 1 SK
Nezachytil som tam MUX 2 SK (TV JOJ, JOJ Plus, Markíza, Doma a TA3), ktorý je pre Slováka asi najzaujímavejší. MUX 2 SK som nezachytil ani pri nechránenom železničnom priecestí na okraji Bánréve (29.11.2014) neďaleko hraničného priechodu Kráľ.
Príjem cez prenosnú TV Evolve Fantasy, príjem bol realizovaný cez malú DVB-T anténku.

posledný riadok: nie phoenie, ale Phoenixe malo byť.

No osobne mám z tých písaných najradšej N24, ale na úplne rovnakej úrovni je aj n-tv - obe ale vysielajú cez deň správy a tuším až po 20.00 sú dokumenty. Na ich úroveň by som dal aj ZDF Info. Welt der Wunder ma až tak nechytil. A DMAX a k nemu ešte aj TLC vysielajú skôr takú americko zábavnú produkciu dokumentov ako vysielalo Discovery. V podstate všetky sú dobré, záleží, čo má človek rád a na čo má náladu práve v danom okamihu. Pozri si ich TV Program na týždeň dva a budeš mať prehľad čo vysielajú. Inak na dokumenty sa dá naraziť často aj na Arte, 3Sat, phoenie ale aj na Servus TV a na lokálkach spolkových krajín.

Vie niekto poradiť, kto ma napozerané, ktorý z týchto dokumentárnych kanálov na satelite ASTRA 19,2 E je najlepší?
Na ktorom sa vysiela najviac dokumentov (niektoré z tých kanálov sú len čiastočne dokumentárne a v ostatnom čase vysielajú iný program)?
Na aké dokumenty (tématicky) sú zamerané tieto programy?
12 480 MHz DMAX
12 545 MHz N24
121 663 MHz WELT DER WUNDER

Slovenská katolícka televízia LUX je od včera dostupná divákom už aj v rámci 1. celoplošného multiplexu, ktorý prevádzkuje spoločnosť Towercom. Vysielanie je šírené nekódovane (FTA) a v kompresnom formáte MPEG-2. Pre príjem preto postačuje akýkoľvek set-top-box či televízor so zabudovaným DVB-T tunerom.

Antény zničila padajúca námraza z hlavného systému na Kamzíku.
Následne Západoslovenská TV /vlastník povolenia na MUX/ ukončila vysielanie. Obávam sa že ešte dlho nebude obnovený mux na k.55. BA má smolu že je priamo na hranici dalších dvoch štátov. Koordinácia je tým pádom komplikovaná na výkonnejšie alebo vyššie položené vysielače.

Je nejaká lehota, dokedy musí byť spustený MUX od udelenia licencie naň? Pýtam sa kvôli AVISu, ktorý na jeseň 2014 dostal povolenia na niekoľko miestnych MUXov a dodnes DK, RK ani LM nie sú v prevádzke.

Ako to vyzera s bratislavskym multiplexom na K55? Pojde este niekedy a vobec preco vlastne prestal ist? Inak co hovorite na novy MUX 26? V Ruzinove je signal dost slaby..

je TV Dajto dostupná v Piešťanoch na 34. kanáli.

Ešte zhruba v polovici februára som testoval príjem na hrádzi Krivánskeho potoka. Anténka bola umiestnená na vrchu železného stĺpika nad modrým železným stĺpikom, ktorý bol nižšie mierne vpravo.
Pochytal som nasledovné MUX-y (12):
K21 MUX 2 SK
K22 MUX 4 SK
K24 MUX E HU
K27 MUX 2 SK (najslabší signál, kvalita okolo 50 pct)
K32 MUX 4 SK
K33 MUX 3 SK (VERMUX)
K36 MUX D HU
K38 MUX A HU
K46 MUX C HU
K49 MUX 1 SK
K55 MUX B HU
K60 MUX 2 SK
Testované na prenosnej televízii Evolve Fantasy. V čase testovania išiel kanál Paramount channel FTA (nekódovane) v maďarskom MUX-e D. Všetky maďarské multiplexy mali pomerne silný signál.

http://www.satelitnatv.sk/2015/06/dalsia-ochutnavk…
U nás podobné akcie nebudú ? :D

Viete mi niekto poradiť kto sa vyznáte v elektrotechnike: V čom je problém, keď pri vypnutí analógového televízora praskne v reproduktore (puk), proste začalo to robiť z ničoho nič? Odišiel nejaký odpor?
Inak na mediálne písali, že destská stanica Ťuki TV má licenciu len na terestriál (DVB-T) a kábel. Na satelitna.tv písali že Ťuki TV bude v IPTV a na satelite. Tak teraz komu veriť?!
http://medialne.etrend.sk/televizia/joj-chysta-nov…
http://medialne.etrend.sk/televizia/joj-uz-ma-web-…
http://www.satelitnatv.sk/2015/05/joj-group-ma-v-p…
P. S.: Šuri tvrdí, že v DVB-T bude prekvapenie... tak čakáme na ten zázrak TWC.

Už druhý večer je absolútne nepozorovateľný MUX2 kanál 59 z Dubníka signál je dobrý, ale kvalita 0 percent. Všetky ostatné MUX-y idú normálne.Lokalita Šarišské Michaľany. Jozef

Ono to tam v DVB-T ešte je (1. MUX), ale mne to na Evolve Fantasy píše, že "Žiadna služba" (defacto žiadny dátový tok)..som zvedavý, že kedy to úplne vyhodia. Inak prvého mája zase pridali platený kanál Sport 2.

V dnešnej dobe dávať zosiľnovač do ant. krabičky je velmi nerozumné, a to z viacerých príčin.

laicky je zauzivane, ze cim je sumove cislo nizsie, tym je to lepsie
mnoho ide na to klasicky - cim viac ciarok, tym viac Adidas - takze pre laika je najlepsi zosik okolo 30dB a sumovych cislom 1dB
no prvym kriteriom aky zosilnovac vybrat ma byt udaj o urovni signalu na vystupe z anteny bez zosilnovaca ... zosilnovac s prilis vysokym zosilnenim na miestnych muxoch proste z podstaty bude fungovat opacne - neda ziaden signal

Neviete mi poradiť, ak kupujem širokopásmový predzosilňovač do anténnej krabičky, tak mám hľadať taký ktorý ma čo najnižšie šumové číslo napríklad 1,2 dB alebo čo najvyššie? Napríklad: 1,7 dB, 1,8 dB, 3 dB, 3,5 dB. A čo vlastne označuje to šumové číslo, potlačenie šumu? Môžte to tak laicky vysvetliť že či je lepšie nižšie alebo vyššie číslo...
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň