Diskusia k téme DAB/DAB+ na Slovensku
Peťo také prázdne miesta budú aj keď bude spustený oficialne DAB+ na Slovensku, FM oproti tomu ide vždy hoc so šumom s výpadkami sterea a to nech si privrženci DAB+ uvedomia
dnes som trochu poskusal pokrytie DAB+ vysielaca z Laskomera. Zobral som svoje Tesco radio do auta na okruh BB-Brezno-Detva.
Smer BB-Brezno:
od BB po Brusno to slo fajn, od Brusna do Podbrezovej s miernymi vypadkami, az to padlo az signal nabehol na zaciatku Brezna. Cierny balog nula bodov - je v tieni, signal nabehol az v Sihle, cize Buckovci ked si daju smerovku, mozu pocuvat rozpravky. :) v smere potom na Hrinovu to vypadavalo, ale od Hrinovej cez Detvu, Zvolen az do BB to slo opat super bez nejakych vypadkov. A to som mal to radio vnutri auta, takze si viem predstavit predzosilovac signalu v aute, ze by to slo asi ovela lepsie.
Mapa pokrytia DAB zo Zobora: https://www.worlddab.org/system/news/documents/000…
ktorá je síce malá, ale je na nej jasne vidieť pásmo zníženej intenzity signálu od Topoľčian na východ. S vonkajšou anténou by bol príjem asi stabilný. Až sa bude vysielať s definitívnej antény z objektu Towercomu, malo by byť pokrytie v okolí Topoľčian a Partizánskeho lepšie.
V Levoči musí byť byť tiež dobrý signál DAB+ z Poľska
S tym Zoborom je to zaujimave - doma v Jacovciach mam vcelku fajn signal, bez rusenia/výpadkov, chyby signalu 20-30, ale v praci medzi Topolcanmi a Solcanmi (v strede role, iadne vysoke objekty nablizku) nechytim absolutne nic, aj ked dam radio z okna. Prijmac Tesco DR1403R. Co moze byt problem? Smerova orientacia vysielaca, alebo zeby celoplechova budova az tak stahovala signal?
Mne ide príjem stabilne - jediné, čo ma prekvapuje je, že nesedí názov rádia Patria - lebo tam ide Radio Slovakia International... Chyba je zjavne na strane RTVS, lebo rovnakú chybu majú aj v appke RTVS...
Tak mi to asi nieco rusi,mam v blizkosti aj wifi router ale aj ked som ho vypol dab radia zo Zobora nenaladilo,fm radia z tadial idu v pohode.Dakujem za info.
Ani pokles neevidujem, 11C mi hrá na prízemí (orientácia smer juh) aj bez vytiahnutého teleskopu. Prijímač SIRD 14 C2. /okres TO/
Šlape tak ako doteraz... /testovane lokalita LV/
dab radia zo Zobora chytam na hame dit 2000 so zabudovanou antenou,byvam medzi NR-TO.Tie radia mi nedavno isli v pohode ale nemal som plny signal,asi znizili vykon vysielaca.
idu vam dab stanice zo Zobora?uz par dni ich neviem naladit
12B Heringeš v Michalovciach na Bielej hore: https://youtu.be/wiECBhc51m8
A do Trenčína sa nič nechystá? Towercom alebo Avis?
Pre ovčanov by bolo najlepšie, keby Towertroll skrachoval a vypadol mimo Banánovú republiku...
Ak zo Suchej hory zmizne postupne okrem TV aj rozhlas, tak to bude asi najväčšia prehra digitalizácie. Čo hrá napr. od Harmanca po Hornú Štubňu okrem SH? Tam si budem rádio vypínať? Po dlhoročných skúsenostiach sa RTVS so "žiadnym" signálom určite uspokojí. A z Kamzíka bude do Rakúska a Maďarska svietiť 100 kW...
Milan po prepadáku DVB-T +už vôbec neverím Towercomu,ináč všimni si že Slovinci na pokrytie použili iba jednú frekvenciu 10D
Rozbiehať DAB+ z kóty Laskomer považujem ako testovacie vysielanie pre regionálne pokrytie BB a ZV. Dôjde v ostrom režime k prekoordinácii na inú napr.vyššie položenú kótu z lepším pokrytím? Napr.ako to urobili Slovinci už pri test.vysielaní.
Preskoci aj na Liptov. Dnes som ho pocuval na amfiteatri vo Vychodnej. Ne hranici prijmu, ale ide. Krizava tam bude urcite full.
Pochybujem že Laskomer pôjde bez výpadkov ďalej ako po Zvolen s tým výkonom. Mali to dať na Suchú horu.
Sú autorádiá, možno je to tak u všetkých, kde sa Ti rádio prelaďuje nielen medzi jednotlivými vysielačmi v sieti DAB, ale aj medzi DAB a FM. Problém môže nastať, ak DAB a FM modulácia nie sú časovo zosynchronizované., vtedy to bude nepríjemne skákať.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň