Diskusia k téme DAB/DAB+ na Slovensku
Vo Vychodnej plny signal.
12A z Krížavy vo Východnej.: https://youtu.be/jFAm0B3wxS4
Dneska jsem byl na Turzovce a vzal jsem si Pure rádio a k mému udivení mi to naladilo Slovenské programy dab a i České které vysílají z Lysé Hory které vysílají v L bandu.
V DAB+ spustené Slideshow u rádií VLNA, JEMNÉ a ANTÉNA ROCK.
Presov - Nizna Sebastova 2 ciarky na teleskop. Vypise Towercom, ale pri prehravani vyberie Heringes, ktory ide na 7 ciarok.
V Strbe von 4 ciarky na teleskop. V niektorych castiach poblikuje 5..
Pri Dubniku by to malo velky vyznam. Antena Rock uplne obsentuje v okresoch BJ, SK, SP, TV, VT, MI, HE ML, SO, SV. Vlnu ani Lumen tiez nesiri, detto Radio_FM. Mozno sa dockame.
Na FB sa v komentaroch Towercom vyjadril, ze sa koordinuje Dubnik. Heringes je naozaj najutopenejsi DAB+ vysielac na Slovensku.
Práve motivácia na kúpu takéhoto zariadenia chýba aj mne, nakoľko v lokalitách, kde sa pohybujem je okrem tých pár okruhov RTVS, dostupná celá paleta rádií. Asi už "vydržím" na FM, kým sa DAB dostane do mobilov :) Chýba mi aj akákoľvek propagácia a keby sa o to človek trocha nezaujímal, nemá o spustení vysielania ani potuchy.
Stale kašľú na Východ. Tak ako s DVB-T, práva strana SR ide s plným výkonom ľavá už s minimálnym. Veď ak by ten KE Dab premiestnili na Dubník aspoň s 5kW tak signálom pokryjú okresy Košice, Prešov, Michalovce, Bardejov, Svidník,Stropkov,Sabinov,Medzilaborce,Sninu...
No svojim rozhodnutím namotivovali ani samotných Košičanov pretože v meste majú všetky stanice pokrytie cez FM vysielače ak neratam Junior a Literu. No ďalej od mesta sa to už mení v prípadoch rádií Antena Vlna Radio_FM Devin.
Pre motiváciu ľudí kúpiť DAB prijimac je to dôležitý vysielač. Čo zase Towercom zbabral.
Košický vysielač by mohli premiestniť na Dubník, lebo ten vysielač v meste pokrýva tak mesto, nejaké to okolie podľa terénu a dosť. A z Dubníka by to pokrylo omnoho viac
12A z Krížavy v Poprade.: https://youtu.be/9SbAIoQ5-MI
Hrašné okres Myjava, stabilný príjem vo vnútri na teleskopickú anténu. 4 čiarky, kanál 12 A Žilina - Krížava. Rádio Sencor SRD 6600
Poprad - Juh III na teleskop stabilne 4 ciarky. K tomu Choragwica a Przehyba tak isto.
Vrchol Braniska pri kaplnke Chvalabohu na teleskop chybaju 3 ciarky do plneho signalu.
Žilina - Krížava DAB+ 82 m V 5 kW
16 plných štvorčekov..
Prajem Vám pekný deň, včera sa spustilo vysielanie digitálneho rozhlasu Žilina – Krížava MUX 12A. Tak v krátkosti som spravil video, kde je možné pozorovať aká je kvalita signálu. Meranie prebiehalo v obci Adamovské Kochanovce. Vysielač je od meracej antény vzdialení cca 75 km a je použitá smerová anténa 6 dB. Anténa je pripojená na zariadenie HAMA - DIT2000 čo je tuner a ten pripojení na zosilňovač od Technicsu. Keď že som potreboval overiť kvalitu zvuku cez veľké reproduktory. Signál je ešte tak silný že som ho zachytil aj na malom TESCO zariadení DR1403B-CE v priestoroch vo vnútri bytového domu. Môžem zase potvrdiť že toto šírenie rozhlasu je kvalitné a má špičkoví zvuk. Link na video: https://www.youtube.com/watch?feature=player_detai…
ale stihli, už funguje na vonkajšiu anténu Korner ide naplno, na prízemí s dipólom na 4 políčka, na poschodí do trištvrte a na balkóne chýbajú len dve políčka do plného signálu, rádio tesco. Miesto príjmu Stankovany - bez priameho výhľadu na Krížavu.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň