Diskusia k téme DAB/DAB+ na Slovensku
David, ano mono, no kto chce pocuvat radio v robote, ci len tak doma na dvore, nebude vyberat radio za padika ;)
TBXL a Krizava nic? Tu by som cakal skor, nez Laskomer :) Rovnako tak Nitru...
Sony XDR41 je mono. To je krok späť. keď počúvať digitál tak jednoznačne v stereu.
Áno bol nejaký článok, kde v DAB sľubovali tuším 2 nové stanice na jeseň... PeterDX nájdi ten článok... A AVIS mal reklamu v nejakých novinách na regionálne DVB-T (tuším noviny Kaufland)
Ahojte - dnes som sa vyštveral na Kalváriu pri BŠ a okolo 14:00 som na príjimači SONY XDR P1DBP zachytil nasledovné digitálne vysielania:
10B - Avis - (SVK) Panský diel - ERP 3kW - sila signálu okolo 60%
11D - MUX A - (HU) Budapest Széchényi hegy ERP 0,25 kW - sila signálu okolo 30%
12A Towercom - (SVK) BB -Laskomer - ERP 2kW - sila signálu okolo 80%
Chcelo by to pár súkromných lokálnych vysielačov (po vzore DVB-T) s rozmanitejšou ponukou a ľudia by sa o to viac zaujímali. Zachytil som reklamy Avisu, no ich ponuka v tunajšom Muxe (ZA) je biedna. Pri DAB je však ešte "pole neorané" a slušná šanca zabodovať. Veľké mestá sú zaujímavé aj pre menšie média a ak budú dobré podmienky, určite budú zvažovať možnosť vysielania v digitále. Ponuka TWC je nezaujímavá, kým tam nie je popri Jemných a Vlne aj Expres, Fun alebo E2. Ak by bol popri terajšom ešte aspoň jeden desiatkový mux zo súkromných staníc, bolo by už čo počúvať. Potom už len pozapínať sieť aspoň najdôležitejších vysielačov (NM, TN, NO, RK, PP, BJ, SV, KE-D, BŠ, BB-SH, LC, RV) a majú pokrytú celú krajinu.
Mne sa tak zdá, že DAB na Slovensku je mŕtve. Pokiaľ nepríde nejaká legislatíva a nariadenie "zhora" (rozumej z Bruselu) tak sa nič diať nebude. Spomínam si na nejaké články po Veľkej noci 2017, že v priebehu jesene 2017 sa rozšíri rozhlasová ponuka v DAB (vonku už sneží a furt nič) a že Dubník sa spustí do konca roku 2017. Zatiaľ je okolo DAB SK veľké ticho. Tých pár fanúšikov okolo DAB systém nezachráni.
Tu v Taliansku sa DAB rozširuje pomaly, ale aspoň rádia ktoré vysielajú v DAB sa sem-tam pripomenú poslucháčom, že okrem FM rádio vysiela v DAB a čo je to DAB.
Na Dubníku je k6 voľný po STV1 , takže nie je problém spustiť z neho aj dočasné DAB multiplex.
Tu jednoznačne zlyhal Towercom keď nespustil Sitno, Suchu Horu, Kráľovu Hoľu a Dubnik. Vtedy by sa dalo testovať pokrytie aj motivovať ľudí ku kúpe prijímačov.
Kým odpíše niekto povolanejší, dovolím si napísať svoj názor. Pásmo digi rozhlasu je ešte celkom prázdne, takže Kamzík s veľkou istotou pôjde aj u teba. Bez problémov by mala ísť aj Viedeň a čoskoro sa snáď pridajú aj Česi. Tie frekvencie sú takto značené možno pre jednoduchšiu identifikáciu, no v reále ide o bežné číslo (10C napr. 213,360 MHz). Čo som pozeral, všetky DAB rádia mali aj príjem FM staníc, takže využiť to vieš aj teraz. Pozri si diskusiu nižšie, sú tam skúsenosti užívateľov s rôznymi prijímačmi; ja mám Sony XDR41 a ten má tunery dostatočne citlivé - v okolí ZA ladím Sitno i Námestovo, no tiež české frekvencie (miestne vysielače idú bez nutnosti vyťahovať prútovú anténku). DAB bez výhľadu na Krížavu mi v budove ladí s plnou intenzitou signálu. Na batérie výdrž 25 h, napájanie je cez malý adaptér a má jednoduché ovládanie s 5 + 5 predvoľbami.
Ahojte, byvam na dedine v okr. Senica kde nie vzdy chytam kvalitny FM signal a tak som sa dopatrala po DAB vysielanie, no nie som si ista ci sa da chytit aj tu? Najblizsi vysielac som nasla BA Kamzik a v tabulje som nasla dve frekvencie pre SE 10C a 11B tusim..ale neviem co to pre mna znamena :D Nevedeli by ste mi niekto, prosim, poradit nech zbytocne nekupujem DAB radio ale radsej nejake s kvalitnejsim FM prijimacom. Pocuvam hlavne Sro a vsetky jeho odnoze. Dakujem
Keď skončí analógová TV na Ukrajine a v Rumunsku.
Neviete kedy spustia DAB+ z vysielača KE Dubník?
Kanál 10B aktuálne funguje, ale sú občasné výpadky.
Máte niekto info. Ide to aj v Turčianskych Tepliciach a v okolí Martina?
10B Panský Diel na Čertovici.: https://youtu.be/4jy-1sNuF1I
10B Panský Diel nad Východnou.: https://youtu.be/3QwwIeW65Tk
Tak už sa to nebude vypínať, takže odteraz by to už malo bežať, ak sa nič zlé neudeje. :)
Quido dal vedieť. :-)
Potvrdzujem, spustili to pred chvilou ... Peto, si mal nonstop zapnute radio na tej frekvencii, ci ako si na to prisiel? :)
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň